Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Parkietenpraat

Parkieten zijn nabootsers en voegen allerlei geluiden die ze horen toe aan hun repertoire. De papegaaien-familie, waartoe ook parkieten behoren, kunnen niet zoals de mynah- of de lyre vogel geluiden in een bijzonder accurate manier imiteren. Parkieten geven overal de karakteristieke papegaaien-twist aan, en dit is een geluid dat helemaal past bij hun unieke persoonlijkheid.

Uw parkieten horen voortdurend mensen praten, in het echt maar ook bijvoorbeeld op tv. Dit is de basis voor het leren praten van een parkiet. Het geluid van stemmen zal een vogel soms vanzelf oppikken, als het altijd deel heeft uitgemaakt van zijn omgeving. Soms zult u zijn inspanning misschien niet herkennen als mensenwoorden, aangezien parkieten geluiden overnemen en er een eigen twist aan geven. Maar als u geluk heeft zult u uw parkiet plotseling iets verstaanbaars horen zeggen. Ook al begrijpt uw parkiet de betekenis van wat hij zegt niet, het is altijd bijzonder om hem voor het eerst “Hallo Mango!” (of wat u hem dan ook heeft geleerd) te horen zeggen.


young girl with a budgie
Een jonge parkieteneigenaar

Het vermogen van parkieten om te praten

Als u meerdere parkieten houdt (de beste situatie voor een vogel) dan zal het lastig zijn om door het gekwetter van uw vogels te breken en ze een paar mensenwoorden te leren. Zelf een spiegeltje kan voor afleiding zorgen waardoor uw vogel minder interesse heeft in wat u hem vertelt. Het is zeker waar dat een vogel die alleen wordt gehouden beter zal horen wat u te zeggen heeft. Maar een vogel die alleen is zal altijd het gezelschap van een soortgenoot missen, tenzij u hem constant aandacht kunt geven. En als dierenliefhebber heeft u natuurlijk liever een gelukkige vogel dan een vogel die kan praten.

Als u toch een enkele vogel wilt houden dan heeft u met een mannetje de grootste kans dat hij zal leren praten. Ook een jonge vogel (ouder dan vier maanden) zal het sneller leren. Er is echter geen garantie dat uw vogel ooit zal kunnen praten, dus wees niet teleurgesteld als het niet lukt. Sommige vogels staan ervoor open, andere niet. Er zijn vogels die uitstekend leren spreken, sommige vogels leren een aantal woorden en ander vogels zullen nooit een woord zeggen, hoeveel training ze ook krijgen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties