Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

De betekenis van parkietengeluiden

Blij getsjirp

De enkele staccato tsjirrup! of tshirp! is waarschijnlijk het meest gehoorde geluid dat parkieten maken. Het is het geluid van tevredenheid. Het geluid werkt als een non-stop bevestiging dat alles in orde is en zorgt ervoor dat een vogel deel uitmaakt van zijn vlucht. Het dient ook als een "hier ben ik!" geluid, mocht er iemand zich afvragen waar het dier is. Vogels kunnen niet ophouden met het maken van dit geluid, en vullen de stilte met een soort monoloog, ook als ze eigenlijk niets te zeggen hebben.

Ongelukkig getsjirp

De tsjirp is een veelzijdig geluid. Zoals gezegd kan het dienen om uw aandacht te trekken of bijvoorbeeld om u ervan op de hoogte te brengen dat er geen voer of water meer in de kooi is. Als het getsjirp een luider en aanhoudender tweweet! is, betekent dit dat de parkiet opgewonden over iets is. Dit kan te maken hebben met de nabijheid van een nieuwe vogel of vogelgeluiden (bijvoorbeeld mussen die door een openstaand raam te horen zijn). Of misschien maakt uw vogel het geluid naar een andere vogel, in de hoop een reactie te krijgen (of naar u, als u zijn voornaamste maatje bent). Het kan ook zijn dat uw vogel alarm slaat. Dan zal het tsjirpen snel overgaan in krijsen.

budgie squawking
Opgetogen of ontevreden geluiden gaan vaak samen met een openstaande snavel

Piepen

Dit is een geluid dat niemand - ook niet de parkieten in hun kooi - wil horen. Dit betekent namelijk dat er iets niet pluis is. De vogel is waarschijnlijk geschrokken van iets of is bang. Het kan ook zijn dat het dier pijn heeft of het gevoel heeft dat er een roofdier op de loer ligt. Maar het kan ook zijn dat uw parkiet gewoon boos op u is omdat u zijn voer nog niet heeft bijgevuld. En tenslotte kan het ook zijn dat de gemoederen in de kooi hoog oplopen door hormonen die opspelen. Damesvogels die in een paar-stemming zijn hebben de neiging opvliegend en luid te zijn.

Geruststellende woorden kunnen de rust laten terugkeren. Als de veren van een parkiet plat tegen het lichaam worden gehouden betekent dit dat het dier bang is. Door de kooi af te dekken kunt u het dier laten kalmeren terwijl u onderzoekt wat het probleem kan zijn. Geluid, geur, andere huisdieren of misschien ondeugende kinderen?

Kwetteren

Een kwetterende parkiet is een tevreden parkiet. Het geluid van een parkiet in deze stemming klinkt een beetje zoals een mompelend gesprek. En als u uw vogel dit heeft geleerd, dan kan er zo nu en dan een herkenbaar woord worden gesproken. Een parkiet die stilzit en kwettert, met zijn veren een beetje opgebold, is een teken dat uw parkiet gelukkig is.

Als uw vogel een mannetje is, dan kan het gekwetter ook als doel hebben een vrouwtje het hof te maken. Indien er geen vogel van vlees en bloed in de kooi aanwezig is, zal een vogel kwetteren naar spiegeltjes, het idee hebbend dat het spiegelbeeld onder de indruk is van elke tweet. Dit liefdevolle gekwetter gaat vaak samen met op en neer bewegen en opstaande veren op de kop.

Zingen

Parkieten maken allerlei geluiden: tsjirpen, kwetteren, fluiten, trilgeluiden en nabootsingen van geluiden die ze hebben opgevangen (zoals stemmen van mensen). Vaak zingen parkieten samen, om vast te stellen of alles goed is en iedereen veilig is. Zingen is altijd een goed teken. Het betekent dat uw vogels gelukkig en gezond zijn.


budgie singing on cage
Een zingende parkiet is een gelukkige parkiet

Afkeuren

Parkieten hebben ook een blaas-achtig geluid in hun vocabulaire, dat een beetje klinkt als tssssk! Ze maken dit geluid als iets hun persoonlijke ruimte binnendringt en ze het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen. Dit is een veelgehoord geluid van nestelende parkieten of in een te drukke hoek van een kooi. Het geluid is een waarschuwing naar alles en iedereen die hen lastig valt om maakt duidelijk dat het dier niet geïntimideerd is maar wel geïrriteerd. Als u dit geluid regelmatig hoort, dan kan dit erop duiden dat er niet voldoende ruimte in de kooi is. In een grotere volière hoort dit erbij, zeker in de buurt van een druk voerstation.

Malen met de snavel

Als u een malen geluid hoort dat een vogel met zijn snavel maakt terwijl hij op zijn zitstok zit, dan is hij niet op zijn voer aan het kauwen. Dit geluid is hetzelfde als het spinnen bij katten. Het betekent dat een vogel uiterst content is en waarschijnlijk snel in slaap zal vallen.

Andere geluiden

Parkieten hebben een uitgebreid vocabulaire, muzikaal en a-muzikaal. Vaak maken ze een willekeurig geluid dat hen bevalt waarna ze het zullen herhalen en het deel van hun reguliere repertoire wordt. Sommige vogels halen inspiratie uit de geluiden rondom hen - de telefoon, muziek, andere huisdieren, auto's in de straat en stemmen van mensen. Maar sommige geluiden komen gewoon voort uit de verbeelding van een vogel.


budgie sounds
Parkieten zijn muzikale dieren

Hoewel parkieten niet echt goed zijn in het voortbrengen van een melodie, zijn het toch hele muzikale beestjes. Ze zullen ophouden met het gene wat ze aan het doen zijn om naar de muziek te luisteren die u aan het spelen bent en proberen mee te doen. Een teleurstellende stilte zal volgen als de muziek stopt. Uw vogel zal zijn favoriete muziekgenre hebben, of zelfs een favoriet liedje dat tot grote vreugde leidt als het wordt gespeeld. Maar bepaalde muziek kan uw vogel ook door onverklaarbare reden boos maken. Let er dus altijd op hoe uw vogels reageren op de muziek die u afspeelt, en maak uw dieren niet van streek met death metal, opera, of wat uw dieren dat ook niet graag horen.

Lichaamstaal van parkieten

Aan de hand van de lichaamstaal van parkieten kunt u ook een idee krijgen in welke stemming uw dieren zijn. Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.

Reacties:

Margareth, 26 januari 2024

hallo ik heb 'n parkiet hele dag loopt ie te gillen in huis wat kan ik eraan doen ? Margareth


Saskia, 29 augustus 2021

Hallo, ik heb nu een week een jong parkietje, met een blauw dopje. Maar hij kwettert (nog steeds) niet... Hij fluit héél af en toe, maar t gezellie kwetteren niets.... Ik ga heel vaak per dag met mn hand in de kooi, en heel af en toe blijft ie zitten, maar nog niet écht op mn vinger. Klopt t/kan het, dat ie nog niet kwettert? Gaat ie nog wel kwetteren? Groetjes Saskia


Spekle, 6 oktober 2020

Mijn grasparkiet is nu 6 mnd oud. Heeft bij mijn vader gewoond waar erg stil is. Ik heb hem nu bij mij thuis maar ik vind hem erg stil. Hij heeft een blauw snaveltje mannetje dus zal ik er een vrouwtje bij kopen.


Nathalie, 13 september 2020

Hallo, Wij hebben nu een viertal weken een blauwe grasparkiet, een mannetje. Als ik s avonds naar zijn kooi ga en even rustig tegen hem praat dan kijkt hij naar mij en doet zijn bek wijd open en dicht zonder geluid te maken. Wat wil dit zeggen? Groetjes, Nathalie