Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Zitstokken voor parkieten

Parkieten hebben zitstokken nodig om te slapen, zingen, spelen, baltsen en om te rusten. Ze houden ervan om van de ene zitstok naar de andere te klimmen of fladderen, en ze zullen het grootste deel van de dag met hun pootjes om een zitstok geklemd zitten. Het is daarom belangrijk dat u de zitstokken van uw vogels met zorg uitkiest.

Zelfs kleine kooien moeten altijd van ten minste twee zitstokken zijn voorzien. Deze moeten op verschillende hoogtes worden geplaatst zodat uw parkieten zoveel mogelijk variatie hebben.

Formaat van de zitstokken voor parkieten

Als de kooi groot genoeg is, kies dan voor zitstokken van verschillende maten. Zorg er altijd voor dat er voldoende ruimte voor de vogels is om comfortabel op de zitstok te zitten. Vaak krijgt u bij de kooi standaard zitstokken. Maar de beste zitstokken zijn simpele, dunne takken. Deze kunnen op maat worden gemaakt en horizontaal door de spijlen van de kooi worden gestoken - helemaal gratis!

Soorten zitstokken voor parkieten

Gladde, ronde zitstokken zijn niet erg geschikt. Geef de pootjes van uw parkieten iets interessants om mee te spelen. Dit kunnen takken zijn of speciale zitstokken voor parkieten. Parkieten vinden het heerlijk om met hun snavels het hout te bewerken, en het ruwe oppervlakte geeft goed grip. Dierenwinkels verkopen kunststof zitstokken in interessante vormen. Deze zijn zeker beter dan de standaard effen, ronde houten zitstokken.

Three young budgies on a perch
Twee jonge parkieten op een houten zitstok

Voordat u een tak in de kooi aanbrengt, moet deze eerst worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor geen sterk schoonmaakmiddel maar gewoon wat water en een borstel. Sommige mensen kiezen ervoor de zitstokken te reinigen in een sterk verdunde bleek-oplossing (100ml bleekmiddel en 2 liter water). Als u hiervoor kiest, spoel de zitstokken dan heel goed af. Door kokend water over de zitstokken te gieten, doodt u alle bacteriën. Zorg er altijd voor dat de zitstokken helemaal droog zijn voordat u ze in de kooi aanbrengt. Als u ze niet in de zon kunt laten drogen, kunt u dit ook doen door ze 20 minuten in een oven te leggen op 90°C. Laat de zitstokken helemaal afkoelen voordat u ze in de kooi aanbrengt.

Na verloop van tijd zal een zitstok gemaakt van een stok moeten worden vervangen (meestal omdat de parkieten zich er doorheen hebben geknabbeld). Als u een nieuwe zitstok in de kooi aanbrengt zullen uw vogels waarschijnlijk eerst wat op hun hoede zijn. Dit is een tegenstrijdigheid in parkieten: ze houden van tijd tot tijd van enige verandering, maar hebben vaak wat tijd nodig om aan de verandering te wennen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties