Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Het bevestigen van een natuurlijke houten zitstok in een parkietenkooi

Door de kleine diameter kan een parkietenzitstok makkelijk in de kooi worden bevestigd. Het gebruik van schroeven is niet nodig. Kies de juiste dikte voor de zitstok en het hout kan eenvoudigweg tussen de spijlen van de kooi worden geklemd. U kunt hiervoor ook kabelbinders gebruiken: parkieten kunnen dit harde plastic niet kapot bijten en het bevat geen giftige stoffen.

Diameter zitstok voor parkieten

De favoriete zitstokken van uw parkieten - daar waar ze op roesten - moeten een diameter hebben van 1 à 2 cm. Dit is het perfecte formaat voor hun pootjes. Als u een grotere kooi heeft voor uw parkieten, dan kunt u kiezen voor zitstokken met verschillende diameters om het interessanter te maken voor uw vogels. Ook een verticale 'takkenboom' met zitstokken van verschillende formaten zal op prijs worden gesteld, bijvoorbeeld gemaakt van een stuk hout waaraan houten pluggen van verschillende diameters zijn bevestigd.

Zitstok op een standaard

Als uw parkieten handtam zijn en binnen vrij kunnen rondvliegen hebben ze ook buiten hun kooi een zitstok nodig. Als uw parkieten helemaal tam zijn zullen ze u hiervoor gebruiken en vinden ze het ook geen probleem op op de vloer te zitten. Toch is het goed om een niet-menselijke zitstok in de ruimte te hebben waarvan ze gebruik kunnen maken.

Two blue budgies on a stick perch
Zitstokken met een ruw oppervlak zijn vaak favoriet

Er zijn kant-en-klare zitstokken met een stand verkrijgbaar in alle vormen en maten. Maar u kunt ze ook zelf maken. De meest simpele vorm is een gebogen stok op een platte basis, al kunt u ook een uitgebreide speeltuin maken met bijvoorbeeld ladders, dingen om in te klimmen en zitstokken.

Bekleden van de zitstok voor parkieten

Als u effen zitstokken van dennenhout gebruikt, zullen veel dierenwinkels aanraden deze te bedekken met schuurpapier. Deze op maat gemaakte buisjes kunnen over de zitstokken worden geschoven, zogezegd om uw parkieten beter grip te geven. De dierenwinkel zal waarschijnlijk ook vertellen dat het helpt de nagels van uw parkieten kort te houden, maar dit is niet het geval. Net als de veren van parkieten, groeien ook hun nagels tot een bepaalde lengte en groeien daarna niet verder (tenzij ze zijn afgebroken of als de vogel een aandoening heeft waardoor zijn nagels blijven groeien).

Het is dus niet nodig om de zitstokken te bekleden. Het kan de poten van uw parkieten zelfs beschadigen, waardoor de tenen zullen opzwellen.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties