Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Het schoonmaken van een parkietenkooi

Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd. Zorg er altijd voor dat alles goed is afgespoeld en droog is voordat u de parkieten terug in hun kooi laat. Houten kooiaccessoires zoals zitstokken kunnen worden afgenomen met een vochtige doek. Als er sprake is van een ziekte dan kunt u bij de dierenwinkel desinfecteermiddelen krijgen die onschadelijk zijn voor vogels. Dit hoeft u voor een gewone schoonmaakbeurt van de kooi niet te gebruiken. Een mengsel van één deel schoonmaakazijn en twee delen water is een goedkopere en milieuvriendelijker oplossing.

Ook het schoonmaken van de spijlen van de kooi is belangrijk. Zo voorkomt u dat er hier vuil ophoopt waar zich schadelijke bacteriën kunnen vestigen. Dit is een eenvoudiger klus als uw vogels niet in hun kooi zitten. Zijn de bewoners wel ter plaatse dan kan dit voor de nodige onrust zorgen. In een grotere kooi kunnen vogels zich ergens terugtrekken als u met een spons of doekje in de weer bent. Al zullen de meeste vogels hier na verloop van tijd aan wennen.

Wat te doen met parkieten tijdens het schoonmaken van de vogelkooi?

Als uw parkiet handtam is, dan kan hij vrij rondvliegen in huis als u zijn kooi aan het schoonmaken bent, of u kunt uw vogels in een andere, tijdelijk kooi zetten. Het is lastiger om niet-tamme of jonge vogels naar een andere kooi te verplaatsen. vogels Door ze met de hand of met een net te vangen, veroorzaakt u stress. Als u uw vogel handtam probeert te maken kan dit weken training teniet doen. En aangezien het schoonmaken van de kooi een wekelijks terugkerend iets is, heeft u dus een probleem.

In plaats van de vogels te vangen en naar een doos of andere kooi te verplaatsen, kunt u in het begin uw vogels beter in het bovenste deel van hun kooi laten zitten. Zet hiervoor de kooi op de grond en maak het onderste deel van de kooi los. Waarschijnlijk zullen uw vogels hun veilige plek op de zitstokken uitkiezen. Til het bovenste deel voorzichtig op en plaats het op de grond. U kunt nu de lade van de kooi schoonmaken. Als deze schoon is en van zaagsel of een krant is voorzien, kunt u er het bovenste deel van de kooi weer op zetten.

Maak de speeltjes en alle verwijderbare onderdelen schoon en plaats ze terug in de kooi. Als u uw vogels nog niet zo lang heeft is het misschien makkelijker om met een doek de zitstokken, spiegeltjes etc. in de kooi schoon te maken. Uw vogels zullen waarschijnlijk druk rondfladderen, maar dit is minder stressvol voor ze dan gevangen en verplaatst worden.


Cleaning a budgie cage
Schone kooi = blije parkieten

Tips voor het schoonmaken van de parkietenkooi

Tijdens de wekelijkse schoonmaak van de kooi kunt u ook meteen controleren of er misschien speeltjes of zitstokken aan vervanging toe zijn en of de kooi zich in een goede staat bevindt (geen roest of scherpe, uitstekende spijlen). Ook kunt u vlug de gezondheid van uw vogels controleren:

  • Zien de uitwerpselen van uw vogels er normaal uit (de kleur varieert van wit tot donkerbruin en donkergroen, afhankelijk van hun dieet)?
  • Is de hoeveelheid opgebraakte zaden zoals anders?
  • Hebben de vogels evenveel gegeten als anders?

Als u iets afwijkend ziet, voer dan een algehele gezondheidscontrole uit (zie verderop in deze parkietengids).

De bodem van een parkietenkooi mag bestaan uit tralies. Dit heeft als voordeel dat alle rommel die de vogels maken rechtstreeks in de lade vallen, die makkelijk kan worden schoongemaakt. Op de bodem kunt u een laagje parkietenzand leggen, of wat zaagsel (zorg er wel voor dat dit is gemaakt van onbehandeld hout dat onschadelijk is voor vogels).

Reacties:

Er zijn nog geen reacties