Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uitzoeken van een geschikte kooi voor parkieten

Er zijn veel verschillende soorten vogelkooien verkrijgbaar. Ze zijn echter niet allemaal ontworpen met zowel het belang van de vogels als de verzorgers in gedachten. Er moet voldoende ruimte zijn voor de vogels om hun vleugels te strekken, er moeten zitstokken zijn en het moet voor u makkelijk zijn om elke dag het water en voer bij te vullen en de kooi regelmatig schoon te maken.

Formaat van een parkietenkooi

De minimale afmeting van een kooi waarin een enkel vogel wordt gehouden is 50x50x50cm. Maar hoe groter, des te beter aangezien parkieten ruimte nodig hebben om horizontaal te vliegen. De spijlen moeten niet te ver van elkaar staan (niet meer dan 1cm ruimte tussen de spijlen) om te voorkomen dat een vogel zijn kopje door de tralies kan steken en zichzelf kan verstikken maar ook zodat een vogel er goed in kan klimmen.

Kooibenodigdheden voor parkieten

Wees er zeker van dat de kooi geen scherpe voorwerpen bevat. Controleer of er bijvoorbeeld uiteinden van spijlen uitsteken. Hetzelfde geldt voor het exterieur van de kooi, omdat een handtamme vogel die vrij kan rondvliegen op de kooi zal landen. Zorg ervoor dat u geen speeltjes geef waarin bijvoorbeeld het kopje van de vogel klem kan komen te zitten. Controleer ook of de kooi en de inhoud geen voor vogels giftige afwerking heeft. Als u ergens roest ziet is de kooi niet geschikt.

Indeling van de parkietenkooi

Een aantal dingen mogen niet ontbreken in een parkietenkooi. Een kooi moet zitstokken hebben, een voer- en drinkbakje, een bron van calcium, een schommel, een vogelbadje en zand op de bodem van de kooi. Hieronder vindt u meer informatie over de basisbehoeften van parkieten.

Onthoud dat een kooi voor een vogel heel belangrijk is. Het is de huisvesting voor vogels die deel uitmaken van uw gezin. Geef uw parkieten daarom het beste!

Zand voor de parkietenkooi

De vogelkooi kan worden geplaatst op een stabiel meubel, of u kunt een daarvoor bestemde stand kopen. Dit kan een verhoogd platform zijn of een stand waaraan de kooi kan worden opgehangen. De kooi moet op een praktische en stabiele plaats staan, dus zet de kooi en de stand nooit op een plaats waar deze kan worden omgegooid (kinderen, honden en stofzuigers kunnen zich hier schuldig aan maken).

Hoes voor de parkietenkooi

Of u uw parkietenkooi 's avonds wel of niet afdekt is afhankelijk van waar u woont en waaraan uw vogels gewend zijn. Als u bijvoorbeeld aan een drukke weg woont waar koplampen door de gordijnen schijnen, dan kan een hoes voor over de kooi ervoor zorgen dat uw vogels de slaap krijgen die ze nodig hebben (tussen de 10 en 12 uur per nacht). Ook kan een hoes voorkomen dat uw vogels tijdens de zomermaanden bij het krieken van de dag vrolijk gaan zingen. Wel dient u de hoes dan 's ochtends op vaste tijden te verwijderen.

Als uw vogels in een ruimte staan waar het 's nachts donker is, is een hoes niet noodzakelijk. In veel opzichten is het beter om uw vogels niet te laten wennen aan een hoes. U zult elke morgen op een gezet tijdstip de hoes moeten verwijderen, en daar heeft u in het weekend als u wilt uitslapen waarschijnlijk niet altijd zin in. Ook kunt u de hoes niet aanbrengen en verwijderen als u een nacht niet thuis bent (parkieten kunnen een enkele dag wel alleen worden gelaten).


Budgie at night
Een parkiet moet dag en nacht kunnen onderscheiden

Het belangrijkste is dat u consequent bent. Als uw vogels eraan gewend zijn dat de kooi wordt afgedekt (of als parkieten hier al aan gewend waren voordat u ze kocht) blijf dit dan doen. Als uw vogels 's nachts slapen (u kunt dit controleren door te kijken of u ze overdag ziet slapen: als dit zo is is hun nachtrust waarschijnlijk verstoord geweest) en u 's ochtends vroeg niet wakker maken met hun gekwetter, dek de kooi dan niet af.

Als u de kooi wel afdekt, gebruik hiervoor dan een donkere handdoek of laken. Soms zijn er ook hoezen verkrijgbaar bij de dierenwinkel.

Een kooi voor broedende parkieten

Als u veel parkieten houdt, dan hebben ze een volière nodig in plaats van een kooi. Kwekers houden koppels parkieten soms in afzonderlijke kooien met nestgelegenheid. Vaak zijn dit kooien met meerdere lagen, waarin elk koppel een apart compartiment heeft. Lees voor meer informatie het hoofdstuk over kweken van parkieten van deze gids.

Accessoires voor de parkietenkooi


Budgies in a cage with accessories
Gelukkige parkieten hebben een goed uitgeruste kooi

Parkieten hebben graag wat afwisseling in hun kooi. Het houdt ze bezig als u regelmatig speeltjes verwisselt. Sommige accessoires hebben echter op een vaste plek nodig, zoals zitstokken, schommels, mineraalblokken en voer en drinkbakken. Lees hierover verderop in deze gids meer informatie.

Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties