Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat is de beste plek om een parkietenkooi neer te zetten?

De plaats waar u de vogelkooi neerzet is net zo belangrijk als de kooi zelf. Ergens in uw huis is er de ideale plaats, maar dit is misschien niet de plek die u in gedachten had! Neem onderstaande feiten in acht bij het uitzoeken van de geschiktste plek in huis voor uw vogels:

 • De kooi moet ter hoogte van uw borst of hoofd staan. Als u de kooi hoger zet zullen de vogels zich bedreigd voelen door de enorme reus (namelijk u) die een kijkje komt nemen in de kooi. Zet de kooi te laag of uit het zicht, en uw parkieten zullen het gevoel hebben dan ze geen deel uitmaken van de menselijke omgeving. Als u een niet handtamme parkiet alleen ergens neerzet op een plek waar niemand het dier goed kan zien, dan moet u zich misschien afvragen waarom u eigenlijk voor een vogel hebt gekozen.
 • Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten.
 • Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat. Zo kunnen uw parkieten een rustig plekje zoeken als ze ergens van zijn geschrokken.
 • Vensterbanken zijn geen goede plaatsen voor parkietenkooien. Het kan hier te warm worden als de zon door het raam schijnt, of ze kunnen kou vatten als het tocht.
 • Aansluitend bij het vorige punt: zet de kooi niet op een plek in huis waar het erg tocht, zoals naast of voor de achterdeur.
 • Zet de kooi niet op of dichtbij een verwarming of een andere vorm van air-conditioning. Plotselinge temperatuurschommelingen zijn niet goed voor parkieten.

A light green budgie in a cage
Locatie, locatie, locatie - het uitzoeken van de geschiktste plek voor de parkietenkooi

 • Zet een vogelkooi nooit op een plek waar luchtverfrissers worden gesprayd (bijvoorbeeld badkamers en slaapkamers). Deze stoffen kunnen giftig zijn voor parkieten.
 • Zet de parkietenkooi niet in de keuken. Stoom kan angst veroorzaken en dampen van verbrande keukenbenodigdheden zoals Teflon kunnen fatale gevolgen hebben.
 • Als uw parkiet vrij kan rondvliegen, zorg en dan voor dat alle ramen afgesloten zijn met gordijnen. Een vogel kan het glas niet niet en zijn nek breken als hij ertegenaan vliegt wanneer hij de buitenwereld wil gaan verkennen.
 • Zorg ervoor dat de gehele ruimte parkiet-proof is. Zet ventilatoren of andere gevaarlijke apparaten uit, verwijder breekbare voorwerpen die uw vogel omver kan stoten tijdens zijn vlucht en gebruik een haardscherm als u een open haard heeft (ook als deze niet aan staat, een parkiet zal misschien de schoorsteen willen verkennen.
 • Laat geen andere huisdieren in de ruimte als uw parkieten vrij rondvliegen, tenzij u er helemaal zeker van bent dat ze de vogel niets zullen doen.
 • Rookt er iemand in uw huis? Als dit het geval is, rook dan buiten of breng de kooi terug naar de winkel en koop geen vogels. Al komt deze waarschuwing niet voor op sigarettenpakjes, sigarettenrook kan dodelijk zijn voor parkieten.

Reacties:

An Omleteer, 1 december 2023

Hoi geen reactie wel een vraag mijn parkieten staan bij tuindeur tocht niet wel koud ook staan ze bij radiator die zet ik niet aan kan de kou wel kwaad ? Groetjes Joke


Anna, 29 november 2021

Dank jullie wel, omlet! Ik heb net de geo binnen en begin aan bourkes parkieten. De plek die ik had uitgekozen - bij het raam - is dus niet geschikt, lees ik nu. Dat wordt de kamer omgooien, maar ga ik doen! Nogmaals dank!