Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een parkiet leren praten

Imitators moeten worden blootgesteld aan het geluid dat ze zullen nabootsen. Dit betekent dat een parkiet omgeven moet zijn door pratende mensen om te leren praten. Ook is het waarschijnlijker dat een parkiet leert praten als hij handtam is. Het dier voelt zich dan namelijk helemaal op zijn gemak in uw gezelschap en uw stem zal een geruststellend achtergrondgeluid zijn.

Sommige parkieten geven de voorkeur aan hogere stemmen - dus van kinderen of vrouwen in plaats van mannen. Als u een man bent en u de enige bent die uw vogel leert praten, dan is er niet veel dat u hieraan kunt doen. Toch kunt u proberen om zo hoog mogelijk te praten!


woman with budgie
Volgens parkieten hebben vrouwen de beste stemmen!

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans te vergroten dat uw parkiet leert praten.

  • Zorg ervoor dat uw parkiet zich helemaal op zijn gemak voelt bij u in de buurt en in zijn omgeving voordat u probeert hem te leren praten. Grijp uw kans als u merkt dat uw vogel in een luister-stemming is. Dit is als hij op zijn zitstok zit, zijn veren wat opbolt en hij wat tegen zichzelf aan het kwetteren is.
  • De beste tijd voor spraakles is 's ochtends, of 's avonds als uw vogel tot rust is gekomen na een enerverende dag.
  • Herhaal de woorden die u hem wilt leren meerdere keren, met uw gezicht dicht in de buurt van de kooi. De parkiet zal u aandachtig gadeslaan. Zijn pupillen zullen zich misschien zelf verwijden terwijl u spreekt - dit is een goed teken.
  • Kies iets veelzijdigs, zoals de naam van de vogel. U kunt vervolgens de standaard "Hallo Mango" uitbreiden met zinnen die het woord bevatten - "Goedzo Mango!", "Hoe gaat het je Mango?", enzovoort.
  • Beperk deze trainingssessies tot 10-15 minuten. Eén in de ochtend en één in de avond is prima; maar vergeet ook niet op andere momenten het door u gekozen woord te zeggen.
  • Beperk de andere geluiden in de kamer tijdens het trainen (bijvoorbeeld van de tv of de radio).
  • Beperk u niet tot de woorden die u uw parkiet wilt leren, maar voer een gesprek, maar herhaal hierin het woord dat u uw vogel wilt leren. li>
  • Houd het interessant - herhaal woorden enthousiast in plaats van monotoon. Parkieten reageren beter op een geanimeerde stem. Fluister niet, zo blijven de woorden nooit hangen; en spreek ook niet te luid, of dat zal hem alleen maar afschrikken.
  • Praat altijd tegen uw parkiet - begroet hem met "goedemorgen", zeg "welterusten" voordat u gaat slapen en gebruik op andere momenten vaak het woord "hallo". Zeg dingen als "Waar is je eten?" of "knappe jongen!" als hij op uw vinger springt. Uw parkiet zal zo de verschillende geluiden gaan associëren met bepaalde activiteiten en tijdstippen.
  • Reageer op lichaamstaal van uw parkiet met woorden - kalmeer hem als hij gestrest is, praat zachtjes met hem als hij ontspannen is.
  • Zodra u herkenbare geluiden in het gepraat van uw parkiet hoort is het van belang om ze te herhalen.
  • Als uw vogel de eerste zin onder de knie heeft, concentreer u dan op de volgende. Het kost tijd om een ​​repertoire te bouwen, dus wees geduldig.
  • Beloon uw vogel met zijn favoriete snack de eerste paar keer dat hij een nieuwe woord uitspreekt of een nieuwe zin zegt. Dit werkt altijd.
  • Laat nooit ongeduld of frustratie zien, in woord of gebaar - u kunt in de ogen van een parkiet zomaar een intimiderend bedreiging worden in plaats van een fijne metgezel!

Parkieten leren praten voor gevorderden

Uw vogel meer leren dan een paar woorden of zinnetje, vraagt om toewijding. U zult hiervoor veel tijd met uw vogel moeten doorbrengen en onder woorden brengen van alleen wat er in de buurt van de vogel gebeurt.

De volgende stap bestaat eruit uw vogel bepaalde geluiden in verband te laten brengen met bepaalde situaties en stemmingen. Dit vraagt veel meer tijd dan een trainingssessie van 15 minuten voor de beginnende vogel en lijkt meer op een volledige schooldag.

Begin met het benoemen van alle soorten voedsel die uw parkiet eet. Benoem ook de spelletjes in de kooi als uw vogel ermee speelt en introduceer mensen als ze de kamer binnenkomen - zeg bijvoorbeeld “Hallo [naam]” als ze binnenkomen en “bye bye [naam]” als ze weer weggaan. Benoem werkelijk alles. Sommige dingen zullen blijven hangen.


budgie eating on cage
Een parkiet kan zelfs leren om voer te benoemen

Dit niveau is gebaseerd op het feit dat uw grasparkiet een zeer intelligente vogel is. Hij is in staat om gemoedstoestanden te associëren met situaties, en basisemoties te identificeren en te uiten - liefde, woede, geluk, angst en zelfs verdriet. U kunt op deze gemoedstoestanden reageren met passende woorden en zinnetjes. Vergeet niet dat parkieten zeer vocale dieren zijn en dat het gebruik van geluid om humeur uit te drukken deel uitmaakt van hun natuurlijke gedrag.

Een aantal tips om de band tussen u en uw parkiet te versterken:

  • Genegenheid: wanneer uw parkiet tijd doorbrengt met of beste vriend - bijvoorbeeld als hij affectie toont door te kroelen, zeg dan dingen als "Mango houdt van Minnie!" of "Mango is een mooie vogel!" (vervang uiteraard de namen). U kunt dit ook doen als uw vogel u affectie toont - bijvoorbeeld terwijl hem onder zijn kin kriebelt, of als hij uw vinger 'poetst' met zijn snavel.
  • Woede: het geluid van boze grasparkiet kan uw woorden in het niets laten verdwijnen, maar blijf volhouden. Woede kan ook worden uitgedrukt door opgeheven vleugels en een open snavel - dit is gedrag dat hoort bij vogels die kibbelen over eten. Zeg bijvoorbeeld "Mango is boos!" of "Mango houdt niet van [iets]!" Zeg dit op een iets scherpere toon dan gewoonlijk (zonder uw parkiet te laten schrikken). li>
    budgie anger
    Parkieten anger-management

  • Tevreden: als een parkiet rustig zit en tegen zichzelf aan het kwetteren is, is hij tevreden en gelukkig. Zinnen zoals "Mango is een blije vogel" of "Wat een mooi liedje!" blijven snel hangen. Het is een heel leuk moment als u uw vogel voor het eerst "blije vogel" tegen zichzelf hoort zeggen.
  • Angst: het platleggen van de veren, een angstige roep, snel ademen, wild fladderen of een stokstijve maar klaar om weg te vliegen houden zijn allemaal tekenen van angst. Probeer te zeggen "Mango is bang voor [iets]" of "Mango bang!". Ook nu geldt dat als u deze zinnen herhaalt op momenten dat uw vogel bang is, hij ze zal gebruiken om u te laten weten wanneer er iets niet in orde is.
  • Verdriet: dit is niet iets wat veel parkieten laten zin. Maar heel soms kunnen vogels verdriet gerelateerd gedrag vertonen als bijvoorbeeld hun maatje is overleden. Een verdrietige vogel is rusteloos en op zoek naar zijn missende vriend. Verdriet kan samengaan met stilte of lusteloosheid (maar pas op: dit is vaker een teken van ziekte dan van verdriet). Zeg zinnen als "Mango is verdrietig". U kunt dit ook zeggen als uw vogel zich niet goed voelt. Al is dit meer een moment om uw vogel door een dierenarts te laten onderzoeken en niet om hem te leren praten!

Niet veel vogels zullen in staat zijn om hun gevoelens in woorden uit te drukken. De meeste vogels zullen de nieuwe zinnetjes of woorden oppikken en ze te pas en te onpas gebruiken. Maar bestudeer het gedrag van uw parkiet goed en kijk of u een verband kunt ontdekken tussen zijn gevoel en wat hij zegt. Heel soms zal een vogel echt in staat zijn te kunnen zeggen hoe hij zich voelt!

Reacties

Er zijn nog geen reacties