Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Problemen met parkietenkuikens

Een gezonde, zorgzame pop zal er alles aan proberen te doen om ervoor te zorgen dat haar kuikens gezond blijven. Ook een goede broedmachine zal hiervoor zorgen. Maar dingen verlopen helaas niet altijd volgens plan en misvormde of dode kuikens zijn niet zeldzaam.

Een parkietenkuiken sterft

Er zijn een aantal redenen waarom dit kan gebeuren. Om het risico zoveel mogelijk te beperken dient u rekening te houden met het volgende:

  • Draaien van de eieren. Een hen (of broedmachine) draait de eieren regelmatig zodat de kuikens zich goed ontwikkelen. Als een ei niet ten minste vijf keer per dag wordt gedraaid, kunnen de ingewanden van het nog niet uitgekomen kuiken met de binnenkant van de eierschaal verkleven. In dit geval zullen de ingewanden van het kuiken als het uit het ei komt zich buiten zijn lichaam begeven. Het is overbodig om te vermelden dat dit een lijdensweg is die het dier niet zal overleven.
  • Temperatuur. Als de temperatuur te hoog of te laag is zal het ei niet uitkomen. Hitte doodt ook een jonge vogel en als het te koud is zal het arme dier zo verkrampt gaan zitten dat hij misvormt raakt of sterft.
  • Luchtvochtigheid. Als de omgeving van het ei te droog is zal het mogelijk niet kunnen uitkomen. Als de luchtvochtigheid te laag is zal een hen het nest verlaten om haar veren nat te maken om vervolgens weer op de eieren te gaan zitten, om ze zo vochtig genoeg te maken. Een parkietenbad of een schaaltje met wat water is daarom essentieel. Bij een goede broedmachine is het mogelijk de luchtvochtigheid in te stellen.

six_day_old_budgie_chick
Een parkietenkuiken van zes dagen oud

  • Onderbreking van broeden. Als de hen wordt verstoord zal ze te vaak het nest verlaten. De ontwikkeling van de kuikens wordt hierdoor ook onderbroken waardoor deze misvormd kunnen raken.
  • Schudden. Een ei dat aan het begin van het uitbroeden uit het nest is gevallen, of op een andere manier is geschud, zal zich niet ontwikkelen tot een kuiken. Gebeurt dit in een later stadium, dan kan dit misvormingen tot gevolg hebben.
  • Vervuiling. Giftige stoffen in de lucht, het water of voer afkomstig van sprays, keukenpannen, pesticiden, etc. Dit kan een kuiken misvormen of doden. Ze zullen ook uw andere vogels zeker geen goed doen.
  • Ondervoeding. De voedselvoorziening voor de ouders moet helemaal in orde zijn. Als een kuiken sterft ondanks een goede voeding, dan kan dit verband houden met parasieten in de darmen of een ander probleem.

Reacties

Er zijn nog geen reacties