Het zelf grootbrengen van kuikens kost veel tijd. Begin hier niet aan zonder volledig op de hoogte te zijn van wat het inhoudt. Vraag een expert advies over het voeren van de kuikens en bekijk online instructievideo's. Dit vergroot uw vertrouwen en verkleint de kans dat er iets misgaat.
Hopelijk heeft u gezonde, zorgzame vogelouders die bereid zijn om al het harde werk te doen. Toch is het altijd goed om te weten wat u kunt doen als dingen niet volgens plan verlopen. Bijvoorbeeld als een mannetje ziek is (waardoor hij niet in staat is de nestelende pop te voeden) of een verlaten nest. Parkietenkuikens zijn enorm kwetsbaar en als er in de eerste twee weken nadat ze uit het ei zijn gekomen iets mis gaat, is hun overlevingskans gering. Het grootbrengen van een net uit het ei gekomen vogel is iets wat alleen een zeer ervaren kweker kan doen.
Een vijf weken oude parkiet in een nestbox
Parkietenkuikens voeren
Er zijn verschillende soorten voer en additieven verkrijgbaar voor parkietenkuikens. Deze moeten de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bevatten die een kuiken ook in het wild zou krijgen. Vraag altijd na aan een expert voordat u begint met het voeren van een bepaald merk en baseer uw keuze niet op de prijs.
Voer voor kuikens moet volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking worden gemengd. Het is heeft kleverige consistentie en het mag, net als pap voor babies, niet te warm en niet te koud zijn. ls het te warm is kan het de keel en krop van de vogel verbranden. Als het te koud is kan het zich ophopen en gaan rotten in de krop wat fataal kan zijn. Het is dus belangrijk om de instructies nauwkeurig op te volgen.
De hoeveelheid voer die elk kuiken krijgt moet zorgvuldig worden afgewogen en worden gevoerd op een temperatuur die gelijk is aan die van de zaden die een volwassen vogel opbraakt (de natuurlijke voedingswijze van kuikens). U kunt gebruik maken van een thermometer om de precieze temperatuur te bepalen. Probeer het opwarmen nooit te versnellen met een magnetron omdat dit kan zorgen voor hetere delen in het voer. De optimale temperatuur ligt tussen tussen 40 en 45C.
Hoe moeten parkietenkuikens worden gevoerd?
Het voer kan worden aangeboden op een plastic lepel met gebogen randen (houd de randen van een standaard plastic theelepel in kokend water en vouw de randen naar binnen - dit trechtert het voer in een vrij nauwe doorgang) en een spuit met een brede opening.
Met een spuit kunt u de hoeveelheid voer precies afmeten en in kleine hoeveelheden tegelijk voeren. Omdat het een verstikkingsgevaar heeft is een lepel aanbevolen zodra een kuiken oud genoeg is om het op deze manier binnen te krijgen (rond de leeftijd van tien dagen). Met een lepel kan een kuiken het voer op zijn eigen tempo tot zich nemen, al simuleert een lepel de 'opgebraakte zaden' stoom niet zo goed als een spuit.
Experts kiezen soms voor een krop-naald. Dit is een buisje dat aan het einde van de spuit is bevestigd en direct in de krop van het kuiken wordt aangebracht. Dit moet heel voorzichtig gebeuren en mag alleen door iemand worden gedaan die precies weet hoe dit moet.
Voor welke voermethode u ook kiest, zorg er altijd voor dat alle benodigdheden steriel zijn. Gooi al het voer dat u niet gebruikt weg. Bereid geen voorraad voor om het in de koelkast te bewaren. Het kuikenvoer dient altijd vers gemengd te zijn en voor gebruik te worden opgewarmd.
Het is belangrijk een kuiken warm te houden tijdens het voeren. Zet ze een een zachte handdoek of een ander zacht voorwerp. Het doel is om zoveel mogelijk een warme, zachte moedervogel na te bootsen.
Tik voorzichtig met de lepel of spuit op de snavel van het kuiken. Dit doet een moeder ook en een kuiken reageert hierop door zijn snavel wijd te openen om het voer in ontvangst te nemen. Bied de mix aan vanaf de zijkant, 90 graden van het midden van de snavel (voer niet van voren: dit kan de bovenkant van de snavel te ver naar boven forceren en dit is niet de manier waarop de ouders zouden voeren).
Spuit of giet niet al het voer in een keer in de snavel. Het kuiken heeft tijd nodig om het voer door te slikken en kan stikken als er te snel een nieuwe hoeveelheid voer wordt toegediend. Het diertje zal u laten weten wanneer hij genoeg heeft gehad, simpelweg door zijn snavel te sluiten en te weigeren deze weer te openen. Als een vogel niet zijn gebruikelijke hoeveelheid heeft gegeten, dwing hem dan niet om meer te eten. Als het gebrek aan eetlust een paar dagen aanhoudt is het tijd om medisch advies in te winnen. Een geblokkeerde krop kan soms worden verholpen door wat warm water toe te dienen en de krop voorzichtig te masseren. Doe dit alleen als u precies weet hoe dit moet. Houd altijd het telefoonnummer van de dierenarts of kweker bij de hand.
Een uur of twee/drie na de voedertijd zal de krop van het kuiken weer leeg zijn (afhankelijk van zijn leeftijd). Om de drie tot vier uur moet het kuiken worden gevoed. Zoals gezegd zal een kuiken zijn snavel niet opensperren als hij geen honger heeft. Voeren is een full-time job. Zeker zes keer per dag moet u voeren en alleen na zonsondergang heeft u rust. Niemand heeft gezegd dat dit makkelijk zou zijn!
Baby parkieten groeien snel en hun voedselinname moet hieraan worden aangepast. Als een parkietenjong twee weken oud is (afhankelijk van zijn grootte) zal hij per voeding 2-4ml eten. Bij drie weken neemt dit toe tot 4-6ml en 5-8ml bij vijf weken.
Een drie weken oude parkiet voeren
Na ongeveer drie weken wordt het makkelijker. Het kuiken ziet er nu wat onverzorgd uit, met een schattige mix van dons en penveren. Ook zijn persoonlijkheid en nieuwsgierigheid begint duidelijk te worden. Voeren is nu niet meer zo'n veeleisende taak - om de vier uur is nu meestal voldoende. Toch zal een vogel tijdens een lange zomerdag nog altijd graag zestien uur van uw aandacht genieten.
Een drie weken oude parkiet
Een vijf weken oude parkiet voeren
Als een parkiet vijf weken oud is kunt u beginnen met het aanbieden van voer in een schaaltje op de grond. Dit komt tegemoet aan het natuurlijke instinct van een parkiet om te foerageren. Rond de leeftijd van zes tot zeven weken zal een parkietenjong waarschijnlijk zelfstandig zijn. Houd zijn eetgedrag wel in de gaten omdat sommige parkieten meer tijd nodig hebben om zelfstandig te worden dan de gemiddelde vogel. Soms heeft een zeven weken oude vogel het nog nodig om met de hand te worden gevoerd.
Reacties:
Anoniem, 18 januari 2020
Ik heb een vraag kan ik mijn 5 weken oude parkieten al fruit geven?