Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cavia variëteiten


Hieronder vindt u een korte beschrijving van de verschillende soorten cavia's. Cavia's komen voor in uiteenlopende vachtkleuren, oogkleuren en haartexturen.


Borstelcavia's

Borstelcavia's (ook abysinnians genoemd) zijn makkelijk te herkennen aan hun opvallende haarstructuur. De haren van deze dieren groeien in rozetten en kammen waardoor ze een opvallend stekelig silhouette hebben. Borstelcavia's komen voor in veel verschillende kleuren en kleurcombinaties, zoals zwart en rood, wit en rood of grijs.


Abyssinian guinea pig
Een borstelcavia (boven)

Amerikaanse

Als u cavia's in de dierenwinkel of bij iemand thuis ziet, dan is de kans groot dat het een amerikaanse is. Deze cavia's hebben een korte, gladde vacht en komen voor in negentien verschillende kleuren en kleurcombinaties. Het is een bijzonder populair caviaras en hun korte vacht is vrij makkelijk in goede conditie te houden.


Als u met een amerikaanse deel wilt nemen aan een show, dan dient het dier te voldoen aan één van de kleurspecificaties (een standaard voor hoe alle verschillende kleuren eruit moeten zien). Ook moet het dier een korte, gladde vacht hebben.

American Guinea Pig
De amerikaanse is een populair huisdier

Coronet

Coronet cavia's lijken sterk op shelties. Beide rassen hebben een lange, gladde vacht die wel tot de grond kan komen. Anders dan shelties hebben coronet cavia's een soort kroon op het midden van hun voorhoofd. Dit is haar dat vanuit een centraal punt groeit, vaak in tegengestelde richting van de rest van het haar op hun lichaam.

Coronet Guinea Pig
Het lijkt alsof coronets een kroontje hebben

Haarloze cavia

Er zijn een paar caviarassen die vrijwel geheel kaal zijn, een beetje haar op hun snuit en pootjes daar gelaten. Deze dieren zijn in tegenstelling tot wat sommige mensen denken niet hypoallergeen en het is erg lastig om goed voor deze cavia's te zorgen. Ze hebben een speciaal, warm onderkomen nodig en een calorierijk dieet en zijn bovendier erg ontvankelijk voor infecties. Een ervaren cavia-eigenaar kan misschien goed voor deze dieren zorgen, maar we raden ze zeker niet aan voor beginners. Haarloze cavia's zijn controversieel, omdat ze door hun geringe hoeveelheid haar vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen.

Hairless guinea pig
Sommige soorten cavia's hebben heel weinig haar

Langhaarcavia

Langhaarcavia's (ook peruvians genoemd) hebben vaak een extreem lange, gladde vacht. Hun haar groeit in verschillende richtingen en als u het haar zou laten groeien (wat niet aan te bevelen is) dan zou het zo lang worden dat de cavia niet goed meer kan lopen en u waarschijnlijk zijn snuit niet meer kunt zien. Het haar dat vanaf hun voorhoofd groeit geeft deze cavia een soort eenhoorn-achtig voorkomen als het kort wordt gehouden.


De vacht van deze cavia moet worden gekamd, zeker als u wilt deelnemen aan shows. Langhaarcavia's komen voor in veel verschillende kleuren, van grijs tot rood en wit, tot crème.
Peruvian Guinea Pig
Peruvians hebben heel lang haar

White crested cavia

White crested cavia's zijn cavia's met een klein plukje wit haar tussen hun ogen dat eruit ziet als een wit kroontje. Het is een kruin en de groeirichting van de haren op deze plaats onderscheiden zich van de groeirichting van de haren op de rest van het lichaam.

Crested guinea pig
De kruin van deze cavia's ziet eruit als een kroontje

Satijn

Deze cavia's zijn vernoemd naar het uiterlijk van hun vacht. Satijn cavia's hebben glanzend haar dat sterk op satijn lijkt. Dit komt doordat de haren hol zijn, waardoor de structuur enigszins reflecterend is maar ook de kleur van de cavia kan veranderen. Een satijn cavia in een bepaalde kleur ziet er anders uit dan een niet-satijn cavia met dezelfde basiskleur. Hoewel satijn cavia's vaak self zijn (solid satins genoemd) zijn er ook de abyssian satijn, himalayan satijn en satijn tricolour.


Deze cavia's zijn toegestaan op shows, hoewel het ras controversieel is en eigenaren moeten oppassen voor gezondheidsproblemen. Dit ras is gevoelig voor de bot ziekte osteodystrofie, te herkennen aan een stijve, hoppende tred en gewichtsverlies.


Sheltie

Sheltie cavia's zijn langharig cavia's die (als het haar lang wordt gehouden) meer verzorging nodig hebben. Shelties hebben een lange, glanzende vacht en komen voor in verschillende kleurslagen.


Als u met uw sheltie wilt deelnemen aan shows, dan moet de vacht van het dier lang en glad zijn en het mag niet in de richting van de snuit groeien. Het haar moet over het gehele lichaam ongeveer dezelfde lengte hebben, alleen het haar op de romp is iets langer.


Teddy

Teddy cavia's hebben over hun hele lichaam een draadharige vacht. Ze zien er enorm schattig uit en hebben een halo van pluizig haar. Ze komen voor in vele verschillende kleuren. Ze zijn er geliefd vanwege de textuur en het voorkomen van hun haar.

Teddy guinea pig
Deze cavia's staan bekend om hun warrige haar


Texel

Deze cavia's hebben lang haar en een prachtige gekrulde vacht. Hun vacht bestaat uit kleine krullen over heel hun lichaam waardoor ze er aanzienlijk groter uitzien dan dat ze in werkelijkheid zijn! Texels komen voor in verschillende kleuren en zijn hele leuke huisdieren.

Texel Guinea Pig
Texel cavia's lijken door hun haar een stuk groter dan ze werkelijk zijn!


Opkomende variëteiten

Naast de welbekende rassen die we hierboven hebben opgesomd, brengen fokkers overal ter wereld nieuwe caviarassen tot stand. Hieronder bespreken we een paar van de interessantste en populaire variëteiten - de lunkyara, magpie en ridgeback.


Lunkyara's hebben een prachtige, draadharige vacht waardoor ze er een beetje uitzien als een wandelende pruik. Ze komen voor in een aantal verschillende kleuren zoals wit, grijs en goud. Ze zijn enorm schattig maar zoals u zich misschien wel kunt voorstellen vereist hun vacht veel verzorging om ze gelukkig en gezond te houden.


Magpie cavia's hebben hun naam aan hun kleur te danken (een magpie betekent 'ekster' in het Engels). Deze schattige dieren hebben een gladde zwarte en witte vacht. Anders dan bicolour cavia's, lopen de witte en zwarte vlekken van magpie cavia's in elkaar over.


Ridgebacks danken hun naam aan het langere haar op hun ruggengraat, dat als een kam overeind staat. Ze komen voor in verschillende kleuren en moeten heldere, glanzende ogen hebben en langer haar tussen hun schouderbladen.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties