Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kleurslagen van cavia's


Agouti

Agouti's zijn meteen te herkennen aan hun gespikkelde vacht. In tegenstelling tot de eenkleurige selfs, hebben agouti's een meerkleurige 'ticking', met twee verschillende kleuren op de rug, de kop en de poten. Alleen de buik van een gewone agouti is eenkleurig, en meestal ook de vacht rond de ogen. Een nieuwe variant van de agouti is de solid agouti, waarbij de ticking ook doorloopt op de rug, de kop en de poten. Dit is een relatief nieuw type dan nog niet veel voorkomt.


Agouti's komen voor in allerlei kleuren, en het verschil tussen twee tickings kan variëren. Agouti's met contrasterende ticking kleuren zijn makkelijker te identificeren dan die met meer gelijke kleurtonen, zoals bij de chocolade agouti. Als u met uw agouti wilt deelnemen aan competities, dan doen agouti's met een gelijke ticking over hun hele lichaam het vaak goed.

Agouti guinea pig
Agouti's vallen op door hun 'ticking'

Argente

Argente cavia's lijken op agouti's omdat de vachten van beide dieren een 'ticking' hebben. Toch is de ticking van de argente anders. In tegenstelling tot agouti's, hebben argente's haren met meerdere kleuren, waardoor er een ticking effect ontstaat doordat elke haar tweekleurig is, in plaats van dat dit effect tot stand komt doordat de haren verschillende kleuren hebben.


Argente's komen slechts voor in een paar lichte kleuren, van wit tot lila en van goud tot beige. Anders dan andere cavia's hebben argente's een opvallende rode tint over hun ogen. Samen met hun opvallende vacht zorgt dit ervoor dat de argente makkelijk te herkennen is.

Argente guinea pig
Argente's hebben meerkleurige haren

Bicolour

Tweekleurige cavia's hebben een vacht met twee kleuren. Dit type cavia heeft twee kleuren in vlekken verdeeld over het lichaam. De vlekken kunnen eigenlijk elke kleur hebben, maar niet zwart en rood, omdat het dan een schildpad is.


Dit is een populaire cavia die er prachtig uitzien. Cavia's die voor shows worden gebruik moeten vierkante vlekken in één kleur hebben, met minimale overlap. De vlekken bevinden zich aan beide zijden van de rug en in het midden, en niet op de rug of aan de voor of achterhand.

Bicolour guinea pig
Bicolours komen voor in verschillende combinaties

Brindle

Brindle cavia's lijken op de schildpad qua kleur, maar de brindle heeft een vacht met gemengde kleuren in plaats van 'georganiseerde', vierkante vlekken. Brindles hebben bij voorkeur een zo gemengd mogelijke vacht, al komen rode of zwarte vlekken nog steeds voor.

Deze dieren hebben heldere ogen en een glanzende vacht, al mag deze niet glad zijn.

Brindle guinea pig
Brindles hebben een prachtige mengeling van kleuren

Dalmatiner

Dalmatiner cavia's hebben een vacht die lijkt op die van de dalmatiër hond. Deze cavia's hebben grote kleurvlakken op hun snuit en kleinere stippen op de rest van hun lichaam. Idealiter hebben de dieren uitsluitend een witte streep in het midden van hun snuit en gekleurde poten.


Wees voorzichtig als u nadenkt of het fokken van dalmatiner cavia's. Door twee dalmatiners te kruisen bestaat er 25% kans op misvormde jongen. Het dalmatiner gen zorgt voor problemen als het het enige gen is dat wordt geërfd. Door een dalmatiner en een niet-dalmatiner te kruisen ontstaat er een nest met 50-50 dalmatiner en niet-dalmatiner jongen. Dit is veilig omdat de jongen zo niet meer dan één dalmatiner gen kunnen erven.


Hollander

Hollanders komen voor in verschillende kleuren, en zowel agouti als eenkleurig. Zoals het konijn, heeft ook de hollander cavia een kenmerkende vacht met een witte borst en voorpoten, en hun onderbuik en achterhand in een andere kleur (of kleuren).


Hollanders komen voor in vijf kleuren en vijf agouti kleuren. Alle kleuren hebben de kenmerkende witte kleur rond de voorzijde van het dier. Het gezicht dient dezelfde kleur te hebben als de buik van de cavia. De kopplaten en de achterhand moeten dezelfde kleur hebben.


Er is een zeer strikte standaard voor de hollander, die met name betrekking heeft op de specifieke vachtmarkeringen. Het is van belang dat de kleur van de cavia egaal is en dat zijn vacht glanst. Ook dienen de poten fijn, wit haar te hebben en nette, witte nagels.

Dutch guinea pig
Hollanders hebben een kenmerkend wit patroon

Fox

Fox cavia's lijken sterk op eenkleuren, maar fox cavia's hebben op een paar plaatsen anders gekleurde haren waardoor ze te onderscheiden zijn. Fox cavia's hebben lichte plekken rond hun ogen, borst en buik, met een klein beetje witte ticking op andere plaatsen van het lichaam. Ook hebben ze iets dat bekend staat als 'pea spots'. Dit zijn kleine witte plekken op de vacht naast de oren. Hiernaast is de hoofdkleur solid. De fox komt voor in kleuren chocolade, beige, zwart en lila.

Fox guinea pig
Fox cavia's hebben altijd lichte plekken in hun vacht

Himalaya

Himalaya cavia's zijn een albino variëteit, met een voornamelijk witte vacht en rode ogen. Voor iemand die de dieren niet kent is misschien de beschrijving 'caviavariant van de siamese kat' het meest gepast, aangezien deze dieren een opvallende witte vacht en een donkere neus, oren en pootjes hebben.

Himalayan guinea pig
Himalaya cavia's hebben donkere plekken rond hun ogen en op hun neus en pootjes

Himalaya's komen voor in twee kleuren - zwart en chocolade. Totdat de cavia's een paar maanden oud zijn is het moeilijk te zeggen welke kleur ze als volwassen dieren zullen hebben. Als u met een himalaya wilt deelnemen aan shows, dan is één van de beoordelingspunten hoe sterk het contrast is tussen de witte vacht en de donkere plekken. De beste exemplaren van dit ras hebben een kleine transitie tussen de twee kleuren (dus geen geleidelijke overgang).


Roan

Roans zijn tweekleurige cavia's zonder vlekken. In plaats daarvan komen witte haren overal voor tussen de dominante kleur. Dit patroon bevindt zich doorgaans overal op het lichaam, behalve op het gezicht en de poten. Roans komen voor in veel caviakleuren en met verschillende vachttypen. Deze kleurslag komt voor bij gladharige en kortharige cavia's, maar ook bij langharige en draadharige cavia's.


Net als bij het dalmatiner gen, kan ook het roan gen voor problemen zorgen bij cavia's die meer dan één kopie erven. Om dit te voorkomen is het aan te bevelen roans met niet-roans te kruisen. Maak u zich geen zorgen - dit betekent niet dat u geen roan baby-cavia's kunt krijgen. Volgens de wetten der genetica zal de helft van een nest roan zijn aangezien het roan gen dominant is.


Eenkleurig

Eenkleurige cavia's zijn vrij gangbaar. Deze cavia's komen voor in twaalf verschillende kleuren, waaronder crème, zwart, chocolade en lila. Eenkleurige cavia's hebben overal dezelfde kleur en hebben een gladde, niet draadharige vacht. Afhankelijk van de vachtkleur, hebben sommige van deze cavia's ogen die anders zijn dan die van de meeste cavia's, namelijk rood of roze.


Als u met een eenkleurige cavia aan shows wilt deelnemen, dan zijn er eental eigenschappen die de jury zal afkeuren: meerdere haarkleuren en donkere vlekken op de oren. De cavia dient een elegante dip in zijn rug te hebben en grote, heldere ogen.

Self guinea pig
De kleur vacht van éénkleurige cavia's is overal gelijk

Tan

De tan is een cavia met een enkele basiskleur en tan-plekken. Net als fox cavia's bevinden de tan markeringen zich rond de ogen, de snuit en buik en gekleurde 'pea spots' rond hun oren. Tan cavia's komen voor in de kleuren chocolade, zwart, lila en beige en de beste voorbeelden hebben een strakke, oranje band rond hun kin.

Tan guinea pig
Tan cavia's hebben hun naam te danken aan de tan gebieden op hun lichaam

Schildpad met wit

Dit type cavia is erg populair, en dat is heel begrijpelijk. Deze cavia heeft drie kleuren (rood, wit en zwart) en de cavia's die deelnemen aan shows zijn met hun strakke overgang tussen de kleuren bijzonder spectaculair.


Er bestaat geen standaard wat betreft de plaats van de drie kleuren, al moeten ze netjes zijn verdeeld, ongeveer dezelfde grootte en een vierkante vorm hebben. De kop moet twee kleuren hebben, zwart en wit, rood en wit of zelfs wit en rood. Een vachtmarkering die wordt afgekeurd is 'brindling'. Hiervan is sprake wanneer een gekleurd vlak 'zwerfharen' van een andere kleur bevat.

Tortoise and white guinea pigs
Deze cavia's hebben een prachtig gekleurde vacht

Schildpad

Schildpad cavia's hebben rode en zwarte vlekken met heldere, donkere ogen. Zoals bij de meeste cavia's met een gevlekte vacht, dienen de vlekken vierkant en goed gekleurd te zijn die niet overlappen met de lijn die over het midden van de rug van de cavia loopt.

Tortoiseshell guinea pig
Schildpad cavia's zijn heel moeilijk tot een perfecte standaard te fokken

Driekleur Een driekleur is een herkenbare cavia. De vlekken op de vacht van deze cavia's bestaat uit, zoals de naam doet vermoeden, drie kleuren. Afhankelijk van de vachtkleur heeft deze cavia roze of donkere ogen. De vlekken zijn idealiter vierkant en mogen de lijn over het midden van de rug niet overlappen.


Anders dan de tweekleur, moet een driekleur die meedoet aan shows wit als een van de basiskleuren hebben. De beste tricolours hebben mooi gevormde vlekken van ongeveer gelijke grootte. Ook moeten de drie kleuren solide zijn en mag er minimaal sprake zijn van brindling.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties