Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Zal een ik mannetjes of vrouwtjes cavia nemen?


Zowel mannetjes cavia's (beren) als vrouwtjes cavia's (zeugen) zijn fantastische huisdieren. Toch zijn er een aantal dingen waarmee u rekening kunt houden bij het maken van uw beslissing. Ten eerste: heeft u al andere cavia's? Zo ja, zijn deze dieren gecastreerd? Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen worden gecastreerd en als u geen baby-cavia's wilt hebben zult u één van beide geslachten moeten laten castreren. Hiervoor zult u met uw dieren naar de dierenarts moeten gaan en zal waarschijnlijk rond de €50 per cavia kosten. Er wordt aanbevolen om beide geslachten gescheiden te houden zodat u de dieren niet hoeft te laten castreren. Dit is stressvol voor de dieren en bovendien niet zonder risico.


carefully selected guinea pigs
Take precautions so that you're not overwhelmed by babies


Voor iedereen die meer cavia's wil aanschaffen is er nog iets anders om bij stil te staan bij het maken van de keuze of u voor een mannetje of vrouwtje gaat. Het is namelijk gevaarlijk om een zeug te introduceren bij ongecastreerde beren als ze a) ouder dan één jaar is, en b) nooit baby's heeft gehad. Het is namelijk erg riskant voor een zeug ouder dan één jaar om voor het eerst zwanger te zijn. Op deze leeftijd zijn de heupbotten namelijk uitgehard waardoor het krijgen van jongen moeilijk wordt (als het al mogelijk is). Wees daarom altijd zeker wat het geslacht van een cavia's is, en van het dier dat u van plan bent om mee naar huis te nemen.

young guinea pigs
Baby cavia's zijn heel schattig, maar houd er rekening mee dat het er heel snel heel veel kunnen zijn!


Als u al cavia's heeft, dan is het meestal ook beter om meerdere cavia's van hetzelfde geslacht in één keer toe te voegen. De makkelijkste (en daarom populairste) combinatie van cavia's is een groep die volledig uit zeugen bestaat. Zoals bij alle dieren zal er wat geruzie zijn bij het vaststellen van de hiërarchie, maar als dit is gebeurd zal een groep bestaande uit alleen vrouwtjes het minste ruziën. Ook een groep bestaande uit alleen maar beren is populair, dit werkt het beste als alle mannetjes broers uit hetzelfde nest zijn. Door cavia's samen te houden die elkaar al vanaf hun geboorte kennen is het waarschijnlijk dat ze onderling de hiërarchie al hebben bepaald. Dit voorkomt dat u moet afwachten tot het gekibbel over is. Voor meer tips over het introduceren van nieuwe cavia's, klik hier.

Reacties

Er zijn nog geen reacties