Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe kan ik een cavia adopteren?


Er zijn verschillende plaatsen waar u cavia's kunt adopteren, maar de veiligste en beste manier is waarschijnlijk om een opvang bij u in de buurt te bezoeken. Ook kunt u online of in de lokale krant kijken naar advertenties.


In een cavia- of dierenopvang weten de mensen die voor de dieren zorgen vaak veel over het dier dat u wilt adopteren te vertellen. Doorgaans zal de adoptie-bijdrage niet meer dan €30 zijn.


a perfect pair
Een opvang voor cavia's is een geschikte plek om uw nieuwe dieren vandaan te halen

Het adopteren van cavia's gaat in een aantal stappen. Ga eerst naar een opvang en kies uw huisdieren. Neem hiervoor de tijd, er zijn een hoop dieren beschikbaar en misschien wilt u meer dan eens komen kijken of verschillende centra bezoeken voordat u uw beslissing maakt. Er zijn vaak voldoende dieren om uit te kiezen dus u zult waarschijnlijk de dieren vinden dat helemaal bij u passen.


Daarna moet u het onderkomen in orde maken voor uw nieuwe huisdieren. Als u al cavia's heeft, dan heeft u waarschijnlijk ook alle benodigdheden al. Maar als het onderkomen van uw cavia's te klein wordt na de toevoeging van nieuwe cavia's, is het tijd om in een nieuw hok te investeren. Als u nog geen cavia's heeft dan is het van belang dat u op tijd begint met de voorbereidingen.


Als alle bovengenoemde stappen zijn doorlopen, dan kunt u een datum met de opvang afspreken wanneer u uw cavia's komt ophalen. Zorg er voordat u vertrekt voor dat het onderkomen van uw nieuwe dieren helemaal klaarstaat. Lees ons hoofdstuk "cavia's laten wennen aan hun nieuwe onderkomen" voor meer informatie.


Sommige opvangplaatsen voor dieren geven u gratis een transportbox, al is het waarschijnlijker dan u hier zelf voor moet zorgen. Leg bijvoordeeld in een doos wat hooi en een krant, voorzie het van een drinkfles en wat droog- en natvoer. Het is belangrijk dat de doos een stevige boden heeft (zodat de dieren er niet doorheen zakken - gebruik voldoende tape), is voorzien van luchtgaten en een deksel. Een deksel voorkomt dat de cavia's uit de door kunnen kruipen maar zorgt ook voor een gevoel van veiligheid, aangezien cavia's niet graag een open ruimte boven hoofd hebben. In het wild zijn er namelijk roofdieren in de lucht, en al is er nu misschien geen reden om hier bang voor te zijn, een onafgedekte doos geeft ze nog steeds een onaangenaam gevoel.


guinea pigs settling in
Cavia's hebben een veilige transportbox nodig, met nestmateriaal, voer en water

Blijf niet te lang in de dierenopvang nadat u uw dieren in hun transportbox heeft gezet. Cavia's vinden het niet fijn om vervoerd te worden en het is daarom van belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Plan van tevoren wat de snelste route is naar huis en laat de transportbox afgedekt. Zet ze op een koele plaats in de auto en zorg ervoor dat de box stevig staat. Voorkom dat de transportbox door de auto kan schuiven en uw dieren in gevaar komen!


Zet uw cavia's als u thuis bent aangekomen in hun nieuwe onderkomen en geef ze alles wat ze nodig hebben. Laat ze daarna met rust zodat ze een beetje kunnen wennen. Zorg ervoor dat ze zijn afgeschermd voor veel lawaai en til ze de eerste week niet op. Ze zullen best nerveus en bang zijn, dus probeer de situatie zo aangenaam mogelijk voor ze te maken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties