Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een parkiet uitzoeken die kan praten

Natuurlijk zijn er geen voorgeprogrammeerde pratende parkieten verkrijgbaar. Het kost tijd, geduld en doorzettingsvermogen van uw kant, en zelfs dat is geen garantie voor succes. Als uw voornaamste doel is om een vogel te houden die kan praten, is het verstandig om er nog eens goed over na te denken. Praten kan nooit worden gegarandeerd. Stel uzelf de vraag: vind ik het belangrijk dat mijn parkiet kan praten? Als het antwoord ja is, koop dan geen parkiet.

U kunt natuurlijk wel altijd proberen of het u lukt om een parkiet te laten praten, maar hier zult u werk in moeten steken. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op succes te vergroten:

  • Het is makkelijker om een jonge vogel te leren praten, dus kies een vogel die nog niet door zijn eerste rui is gegaan (een vogel jonger dan 12 weken).
  • Mannetjes zijn betere praters dan vrouwtjes (al kan het sommige vrouwtjes ook worden geleerd).
  • Een parkiet die heeft geleerd om op uw vinger te komen zitten en helemaal bij u op zijn gemak is, kan makkelijker worden aangeleerd om te praten dan een minder tamme vogel.
  • Bepaal welke zin of welk woord u aan uw vogel wilt leren, en herhaal dit vaak. Beperk de eerste poging tot maximaal drie woorden. Als uw parkiet eenmaal vrijwillig op uw schouder of vinger komt zitten, is het moment aangebroken om hem zijn eerste woorden te leren.
Er is geen garantie dat een parkiet zal kunnen praten

U zult merken wanneer u de aandacht van uw parkiet heeft weten te trekken. Hij zal dichter bij u komen zitten en interesse tonen in uw mond. Zijn pupillen zullen zich misschien vergroten omdat hij zich concentreert. Ook een vogel die in zijn kooi zit en zachtjes kwettert is aan het luisteren. Spreek dan de woorden uit die u hem wilt leren - hij zal dan waarschijnlijk stoppen met kwetteren en luisteren. Het dier zal de woorden tot zich laten doordringen. Soms zal hij tevreden zijn ogen sluiten als u geduldig de woorden “Hallo Mango!” herhaalt (of voor welke woorden u dan ook heeft gekozen).

Wees voorbereid op wat teleurstelling. Sommige vogels, zelfs als ze aan alle basisvoorwaarden voldoen (jong, mannelijk, tam) zullen nooit kunnen praten. Anderen zullen misschien alleen een geluid voortbrengen dat enigszins lijkt op de woorden die u probeerde aan te leren.

Maar er zijn ook vogels die snel hun eerste woorden leren, waaraan u in de daaropvolgende maanden nieuwe woorden kunt toevoegen. U kunt van uw parkiet niet verwachten dat hij het net zo goed zal doen als de vogels die een plek hebben verworven in het Guinness World Records en een vocabulaire hebben van honderden woorden. Maar het zal al heel bevredigend zijn als uw vogel zijn eerste 'hallo' uitspreekt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties