Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een baby parkiet uitzoeken

Als u een parkiet van een kweker koopt, dan kan het zijn dat u zult moeten wachten tot het dier oud genoeg is om zonder zijn ouders te leven. Acht tot tien weken nadat ze uit het ei zijn gekomen zijn ze voldoende onafhankelijk. Een jonge vogel heeft horizontale streep-marketingen over zijn gehele kop, ook op de kroon (het voorhoofd). De strepen aan de voorkant verdwijnen als de vogel de eerste keer in de rui is, dit is na drie tot vier maanden. Elke vogel waarbij deze strepen niet zichtbaar zijn is dus ouder dan twaalf weken.

Er zijn een aantal dingen waarop u moet letten als u een parkiet mee naar huis wilt nemen die gezond en gelukkig is:

 • Controleer het verblijf van de vogel. De meeste, maar niet alle, kwekers zorgen voor een goede huisvesting voor hun vogels. Als de kooien er vuil en overbevolkt uitzien en er niet voldoende voer, water en speeltjes beschikbaar zijn, dan kunt u beter ergens anders naar toe gaan om een vogel te kopen. Dezelfde regel geldt voor dierenwinkels. Een vogel met een slechte start in het leven zal niet gezond en gelukkig zijn.
 • Stel de verkoper vragen. Of het nu de kweker zelf of een winkelmedewerker is, de persoon die u de parkiet verkoopt zou het een en ander over de vogel moeten kunnen vertellen. Als dit niet zo is, hoe weet u dat of er goed voor het dier is gezorgd? Misschien heeft u dan juist de neiging het dier uit de situatie te willen redden. Maar als een vogel ziek is, dan betekent dit meestal dat hij zal sterven. Bovendien draagt u zo bij aan het voortbestaan van de kwekerij.
 • Vraag om een geschreven garantie van de gezondheid van uw nieuwe vogel. Vaak zal dit standaard gebeuren. Het geeft u de mogelijkheid het dier terug te brengen en uw geld terug te krijgen als de dierenarts een bestaand gezondheidsprobleem vaststelt bij uw jonge vogel.

Budgie in a pet shop
Kijk goed naar de parkiet die u van plan bent om te gaan kopen

 • Kies een vogel uit die er gezond uitziet. Dingen om op te letten:
  • Sociaal gedrag. Gezonde, jonge parkieten zijn luidruchtig, speels en alert. Een stille vogel die alleen zit en andere vogels vermijdt, is waarschijnlijk ziek. Dit kan lastiger zijn om te beoordelen als een vogel alleen in een kooi wordt gehouden (al zal dit in een dierenwinkel of bij een kweker zelden het geval zijn), al is het ook dan mogelijk om een lethargische, zieke vogel te onderscheiden van een alert en gezond dier.
  • Mooi pluimage. Er mogen geen veren ontbreken en het verendek mag niet rommelig zijn. De vogel moet er glad en glanzend uitzien. Sommige kwekers knippen de eerste vleugelveren van jonge vogels, dus bekijk of dit het geval is. Dit schaadt de vogel niet en de veren zullen terug groeien, maar voor een ongetraind oog kan het lijken alsof er iets niet goed zit.
  • Stille ademhaling. Parkieten zijn musicale dieren, maar hun ademhaling mag geen geluid maken. Luister naar de parkiet als hij niet aan het zingen is. Als u een piepend of klikkend geluid hoort, dan kan dit erop duiden dat de vogel luchtwegproblemen heeft, mogelijk veroorzaakt door luchtpijpmijt.
  • Schone neusgaatjes en snavel. De neusgaten moeten schoon zijn, er mag niets uit de neus komen en de snavel moet schoon zijn. Als u toch viezigheid zit, dan duidt dit erop dat het dier luchtwegproblemen heeft (niet te verwarren met korstjes op de cere (bovenste deel snavel) van een pop met eieren - dit hoort er zo uit te zien!). Dit komt veel voor bij parkieten en leidt tot de dood. Bovendien is het besmettelijk, waardoor alle vogels in de ruimte besmet kunnen zijn.
  • Een goed geproportioneerde snavel. Als de snavel krom is, er ruw uitziet of te groot is, dan kan dit duiden op gezondheidsproblemen.
  • Het juiste aantal tenen. Elke poot moet vier tenen hebben, twee die naar voren wijzen en twee die naar achteren wijzen (een vorm die zygodactyl wordt genoemd en veel voorkomt bij papegaaien en hun behendigheid verklaart). Kijk hoe de vogel op stok zit en klimt - hier moet hij goed in zijn en als u ziet dat het dier onhandig is, dan kan dit duiden op een misvorming of ander probleem. Als de poten er gezwollen uitzien of vergeleken met andere vogels veel schubben bevatten, dan kan dit duiden op een gezondheidsprobleem, een slecht dieet of betekenen dat de vogel verzwakt is.
 • Een schone cloaca (de cloaca is het gebied waar de ontlasting van de vogel uitkomt). Als dit er niet schoon uitziet, dan kan dit duiden op een gezondheidsprobleem of slechte voeding waardoor de vogel verzwakt is.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties