Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Parkieten houden in een kooi

Parkieten leven in een groep en moeten dus ook samen met een soortgenoot worden gehouden. Toch kan een vogel aanvankelijk onvriendelijk zijn als er een nieuwe vogel aan de groep wordt toegevoegd - zeker als de vogel voordien geen of maar één maatje had.

Elke nieuwe vogel die u aan uw bestaande groep wilt toevoegen zal eerst een periode in quarantaine moeten worden gehouden om er zeker van te zijn dat het dier gezond is en om alle vogels aan elkaar te laten wennen. Dit geeft alle dieren de kans om te acclimatiseren. Zet hierna de kooien dichter bij elkaar zodat het eerst snavel-tot-snavel contact kan plaatsvinden.

Laat de situatie onveranderd totdat u ziet dat de vogels aan elkaar gewend zijn. Het eerste fysieke contact zonder tralies moet plaatsvinden in de kooi die alle vogels samen zullen gaan bewonen. Als dit de kooi is van de vogels die u al had, verander dan de inrichting van de kooi om het een neutralere ruimte te creëren. Plaats voer- en drinkbakjes aan beide zijden van de kooi zodat uw vogels als ze dat willen een eigen plek hebben om te eten en drinken.


Budgies together in cages
Ook vogels die in gevangenschap worden gehouden hebben het gezelschap van een soortgenoot nodig

Mocht er sprake zijn van geruzie en gekibbel, maakt u zich dan geen zorgen. Dit is natuurlijk gedrag en zolang er geen sprake is van aanhoudende agressie zullen de gemoederen waarschijnlijk snel bedaren als de hiërarchie eenmaal is bepaald. Geef de vogels wat lekkers, zodat de aandacht wat van de nieuweling wordt afgeleid.

Als de vogels veel vechten zult u ze langer apart moeten houden en na een week weer proberen ze samen te voegen. Hoe groter de kooi, des te makkelijker de overgang zal zijn.

Parkieten in paren houden

Een koppel parkieten zal, doorgaans, gelukkiger zijn dan een parkiet die alleen wordt gehouden. Parkieten zijn sociale vogels die in het wild in een groep leven. Twee vogels en een aantal spiegeltjes zal voor het contact en geluid zorgen dat ook plaatsvindt in een groep (al is het wel een hele kleine). Misschien denkt u 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd', maar dit is niet waar en (voor de meeste mensen) ook niet praktisch. Alles wat uw vogel nodig heeft is een maatje, dit is voldoende om tegemoet te komen aan zijn sociale behoeften.

Als u slechts één vogel houdt, dan zult u voor de sociale stimulatie moeten zorgen die het dier nodig heeft. Dit houdt in dat u elke dag zoveel mogelijk tijd met uw huisdier moet spenderen - de ideale gelegenheid om uw parkiet handtam te maken en hem een paar woorden en zinnetjes te leren.

Hoeveel parkieten kunnen in een kooi worden gehouden?

Om een antwoord te geven op deze vraag moet u zien te achterhalen wat de inhoud van uw vogelkooi is. Dit is de hoogte x de lengte x de breedte. Een kooi van 90x90x90cm heeft een inhoud van 729,000cm3. Elke parkiet heeft 65,000cm3 nodig. Een kooi met deze afmetingen is dus geschikt voor maximaal tien vogels. Nota bene: dit is een maximum. Geef uw vogels altijd zoveel mogelijk ruimte.

Als u van plan bent andere vogelsoorten samen met uw parkieten te houden (zie paragraaf verderop), pas de berekening dan aan. Vogels die even groot zijn als parkieten hebben dezelfde ruimte nodig. Grotere vogels zoals valkparkieten (zet nooit een vogel groter dan een valkparkiet in een parkieten-volière) hebben driemaal de kubische ruimte van een parkiet nodig.

Mannetjes parkieten samen houden

Als u twee mannetjes parkieten samen houdt, kan het zijn dat ze veel zullen kibbelen. Het is wel zo dat geruzie altijd deel uitmaakt van het sociale leven van een parkiet. Zolang geen van beide parkieten wordt gepest is dit daarom niet iets negatiefs. Toch kan het geluid van ruziënde parkieten niet bepaald als muziek in uw oren klinken. Sta er voordat u parkieten aanschaft bij stil dat dit betekent dat u geluid in huis brengt. Meestal zal dit aangenaam klinken; twee mannetjes tijdens het broedseizoen kunnen echter een stuk minder muzikaal zijn.


Male budgies can live together happily
Mannetjes parkieten kunnen vreedzaam samenleven

Toch is er van te voren niet te zeggen of twee mannetjes overeen zullen komen. Als u een parkiet uitkiest bij een kweker of dierenwinkel is de kans groot dat hij een kooi deelde met meerdere andere vogels. Deze situatie zal verschillen met de kooi die u thuis heeft. Alleen wanneer de nieuwe vogel en de andere vogels aan elkaar zijn gewend zult u weten hoe goed ze samengaan. De meeste vogels zullen met elkaar overweg kunnen, maar het toevoegen van een nieuwe vogel kan altijd voor problemen zorgen en het is goed om hier van tevoren op de hoogte te zijn.

Als u heel veel pech heeft en één van de vogels wordt gepest in de mate dat zijn gezondheid eronder lijdt, dan zult u een tweede kooi moeten aanschaffen om de parkieten van elkaar te scheiden. Toch is dit een probleem dat zich zelden zal voordoen.

Mannetjes en vrouwtjes (poppen) samen houden

Veel mensen die parkieten houden raden aan om een mannetje en een pop samen te houden, als u het bij twee vogels wilt houden. Ze zullen in harmonie samenleven. Wel moet u weten dat hun gedachten op den duur gericht zullen zijn op het zich voortplanten. Als u geen parkietenkuikens wilt hebben kunt u dit reguleren door ervoor te zorgen dat er nergens in de kooi nestmogelijkheden zijn (dus ook geen lege kokosnoten of speeltjes waarin een nest kan worden gemaakt). Als de mogelijkheid er niet is kunnen twee (of meer) vogels gelukkig en celibatair samenleven.

Het steriliseren van parkieten is geen goede optie aangezien zo'n kleine vogel waarschijnlijk zal sterven als gevolg van een dergelijke operatie.

Poppen samen houden

De meeste mythes over dat poppen agressiever zijn dan mannetjes en dat ze de neiging hebben om elkaars ogen uit te pikken (zoals soms vermeld in literatuur van voor de jaren 1970) zijn ontkracht. Poppen kunnen prima samenleven en zullen zelfs iets minder met elkaar kibbelen dan mannetjes.


A pair of female budgies
Poppen kunnen goed samenleven

Dit evenwicht kan worden verstoord wanneer er achteraf een mannetje bij twee poppen wordt gevoegd. Waarschijnlijk bestaat er geen soort in de dierenwereld die hier geen problemen mee zou hebben. Tijdens het broedseizoen zullen de hormonen opspelen en zal er altijd geruzie uitbreken. Hetzelfde geldt voor twee mannetjes en een enkel vrouwtje. Drie poppen samen houden is geen enkel probleem.

Parkieten samen met andere vogels houden

Parkieten kunnen goed samenleven met andere kleine vogels, zoals de eveneens Australische valkparkiet (Nymphicus hollandicus) en andere kleine papegaaien. Ook zebravinken (Taeniopygia guttata) komen doorgaans goed overeen met parkieten.

Populaire vogels die niet samen met grasparkieten kunnen worden gehouden zijn alle papegaaien die groter zijn dan valkparkieten; dwergpapegaaien (familie Agapornis) kunnen andere soorten gemeen bijten; de treurmaina (Acridotheres tristis); en (tenzij u een zeer grote volière heeft) kanaries (Serinus canaria domestica).

Eén van de grootste problemen met het samenhouden van meerdere soorten is de ruimte die ze nodig hebben, en de mogelijkheid om aan het lawaai en de drukte te ontsnappen. De vogels hebben voldoende ruimte nodig om rond te vliegen zonder elkaar continu tegen te komen of geen plaats te kunnen vinden om te kunnen zitten. Als een vogel wordt lastiggevallen heeft het dier een plek nodig om zich terug te trekken totdat de rust is wedergekeerd - een hoge zitstok, een doos, een rustig hoekje. Hiervoor is ruimte nodig. Als u uw vogels buiten in een volière houdt is ruimte minder een probleem.


Budgies and cockatiels
Grasparkieten en valkparkieten gaan doorgaans goed samen

Een ander belangrijk onderwerp is voedsel. Parkieten en andere vogelsoorten die samen in een kooi worden gehouden hebben hun specifieke voedselbehoeften. U zult hun gedrag goed in de gaten moeten houden om (bijvoorbeeld) te zien of een hebberige valkparkiet niet een essentieel onderdeel van het dieet van een parkiet oppeuzelt. Valkparkieten hebben veel olierijke zaden zoals zonnebloempitten nodig. Als uw parkiet hier zo nu en dan van meegeniet zal dit hen niet schaden, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat hij er niet teveel van eet. Dit kan namelijk leiden tot obesitas en leverziekten.

Parkieten en andere kleine papegaaien zijn intelligente vogels. Dit maakt het een leuk huisdier, al houdt dit ook in dat elke vogel anders is. Een vogel kan spontaan, verlegen, rustig maar ook enigszins adressief zijn. Dit heeft altijd invloed op het evenwicht in een vogelkooi. Het temperament van een vogel bereikt zijn hoogtepunt als vogels zich nestelen.

Grasparkieten samen houden met vinken

In hun natuurlijke leefomgeving leven parkieten en zebravinken samen. Het samenhouden van deze vogels in een kooi of volière is daarom mogelijk. Zorg er wel voor dat het verblijf groot genoeg is voor het aantal vogels dat u heeft. Als parkieten het gevoel hebben dat er sprake is van overbevolking kunnen ze dit botvieren op de vinken.

Vraag altijd eerst aan een expert of parkieten en vinken of vogels met het formaat van een vink samen kunnen worden gehouden. Soorten zoals de rijstvogel (Padda oryzivora), muskaatvink (Lonchura punctulata), white-backed munia (Lonchura striata) en bichenows astrild (Stizoptera bichenovii) gaan prima. Toch geldt dit niet voor alle vinken dus controleer dit van tevoren altijd.


Budgie and Zebra finch
Grasparkieten en zebravinken kunnen goed samenleven

Grasparkieten samen houden met kanaries

U heeft deze vogels misschien bij elkaar gezien in een grote volière van bijvoorbeeld een dierentuin. Als u veel ruimte heeft dan kan dit goed gaan. In kleinere onderkomens, en zelfs in onderkomens waar een kubieke meter per vogel wordt aangehouden, hebben parkieten de neiging om kanaries te pesten. Kanaries zijn maar heel fragiel en kunnen dan ook makkelijk worden gedood door een sterkere vogel.

Grasparkieten samen houden met kwartels

Als parkieten en andere vogels buiten worden gehouden, kunnen ze hun ruimte delen met kwartels. De kleine chinese dwergkwartel (Coturnix chinensii) en de japanse kwartel (Coturnix japonica) in Europa het meest gehouden. Deze kwartels zullen over de vloer van de volière scharrelen, zonder zich iets aan te trekken van het lawaai en gekkigheid boven ze.

Parkieten in afzonderlijke kooien houden

Het kan nodig zijn om parkieten apart te houden als een van het wordt gepest, of als een parkiet erg agressief is. Ook broedende vogels hebben hun eigen ruimte nodig (zie verderop 'Broedende parkieten').

Het is prima om meerdere kleinere vogelkooien te hebben in plaats van één grote, zolang er maar meer dan één vogel in elke kooi zit. Ze zullen gefrustreerd raken als de spijlen ze ervan weerhouden op hun natuurlijke manier met elkaar te communiceren. Maar als u meer dan één vogel in elke kooi houdt dan zou dit in orde moeten zijn. Houd toch altijd goed in de gaten of de barrière niet leidt tot frustratie. Als het toch een probleem wordt zult u de kooien verder uit elkaar moeten zetten of een grotere kooi aan moeten schaffen waarin alle vogels samen kunnen worden gehouden.

Als u een nieuwe vogel aan een bestaande setup wilt toevoegen, dan kunt u deze vogel het beste eerst laten wennen in een aparte kooi. Zet de kooi dichtbij uw andere vogels zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Dit is zeker belangrijk als u een jonge vogel wilt toevoegen. Het diertje zal nerveus zijn en loopt daarom de kans om door de andere vogels te worden gepest.

Parkieten warm houden in de winter

Parkieten komen oorspronkelijk uit Australië en zijn dus gewend aan warmte. Ze zijn er niet op gebouwd om kou te weerstaan (ontsnapte vogels overleven het daarom nooit lang in Noord-West-Europa). Binnenvogels kunnen daarom in de winter niet in een koude, onverwarmde ruimte worden gehouden. Zodra de temperatuur daalt tot 8°C, is het te koud voor ze. Doorgaans geldt dat als de omgevingstemperatuur aangenaam is voor u, dit ook aangenaam is voor uw parkieten.

U kunt het ook aan een parkiet zien als hij het koud heeft. Hij zal zijn veren uitzetten (als het te warm is zal hij zijn vleugels spreiden en zijn snavel open houden). Door 's nachts een dekzeil over de kooi te blijft de warmte beter in de kooi.

Als uw parkiet ziek is zal hij eerder last hebben van de kou. Zorg er altijd voor dat u uw vogels de voeding geeft die ze nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de winter. Controleer in de winter regelmatig of het drinkwater van uw vogels niet is bevroren.


A budgie sleeping outdoors
Parkieten kunnen buiten worden gehouden zolang ze het maar warm genoeg hebben

Als u uw vogels binnen houdt zal de centrale verwarming het probleem oplossen, zeker als elke radiator apart bediend kan worden. Als u een andere vorm van verwarming heeft, zorg er dan voor dat de ruimte 's avonds zo goed mogelijk is afgesloten, om tocht en temperatuurdalingen te beperken.

Een open haard is niet gevaarlijk voor parkieten, zolang de rook maar in de schoorsteen trekt. Als dit echter de enige warmtebron is, zal de temperatuur in de ruimte 's nachts snel dalen.

Reacties

Michel, 4 juli 2021

Als ik 2 valkparkietjes wil aanschaffen, koop ik ze dan best samen of 1 per 1? Ik wil ze ook handtam maken zodat ze uit hun kooi kunnen.


Anneke, 28 juni 2021

Hoi. Ik heb een jaartje een mannetjes parkiet gekregen uit een blok. Ik wilde graag een maatje voor hem,en heb een jong mannetjes parkietje van een 9 weken bij hem gezet. Begon met ieder een eigen kooi na 14 dagen los gelaten.. nu vliegen ze los en die jonge parkiet wil graag bij die van een jaar oud..maar die van en een jaar oud vind het volgens mij niks. Hij vliegt weg van hem maar wil wel samen in een kooitje…en die kleine parkiet voert die ouder van een jaar … dat vind hij goed en ineens pikt die van een jaar in die kleine zijn snoetje. Is dat normaal? Die kleine mag ook niet met al die speeltjes spelen. Kan een parkiet jaloers zijn?


Marc, 17 juni 2021

hallo ik zoek al lang een graparkiettje een pope maar kan er nergens aan geraken kun je mij even tuweel helpen mijn is alpaar manden gstorfen ben allen invalid handicam en mis mijn vogeltje


Kempen, 14 februari 2020

Hallo, ik heb een buitenvoliere, met nu(nog maar) 4 parkieten erin. Ik zou graag zebravinken erbij willen doen, is dit mogelijk of moet ik dit pertinent niet willen. Voorheen zaten er valken/bourke/ grasparkieten en tortelduiven in. hoor graag van u. M.Kempen