Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe weet u of een parkiet een mannetje of een vrouwtje is?

Als een parkiet een paar weken oud is, is aan de hand van de neusdop vast te stellen of het een mannetje of een vrouwtje (pop) is. Normaal gesproken is de neusdop van een pop bruin en die van een mannetje blauw. Tijdens het paringsseizoen zal de neusdop van de pop zich vergroten en gaan vervellen. De neusdop van de mannetjes wordt donkerder blauw. Simpel!

…Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Soms, al de paringshormonen laag zijn, hebben poppen een lichtblauwe neusdop. Deze kleur, of wit met een beetje blauw, treedt ook op als een vogel ziek is. De neusdoppen van wilde poppen zijn lichtblauw en worden in het paringsseizoen bruin. Bij jonge poppen is de neusdop lichtblauw met wit rond de neusgaten.

Mannetjes hebben bijna altijd een blauwe neusdop, maar wanneer de paringshormonen laag zijn of als een vogel ziek is kan deze bruin of bruin-roze worden. Ook kan en ziek mannetje een geel-groene zweem rond zijn neusgaten ontwikkelen. Bij onvolwassen mannetjes parkieten is de neusdop blauw-roze of lichtpaars.


budgie_ceres
Neusdoppen van parkieten - blauw voor een mannetje en bruin voor een pop

Sommige parkieten, zoals de albino, lutino en mottled vogels, hebben witte, lichtroze of blauwe neusdoppen waardoor het geslacht lastiger vast te stellen is. Met de honderden variaties kan het altijd voorkomen dat een parkiet een 'tweeslachtige' neusdop kleur heeft. Toch in 90% van de gevallen de bruin-blauw regel van toepassing.

Ondanks uitzonderingen is het vaststellen van het geslacht van een vogel aan de hand van de kleur van de neusdop nog altijd de makkelijkste manier. Ook zijn er een aantal geslacht afhankelijke verschillen wat betreft geluid en gedrag, al is dit niet zo duidelijk als de kleur van de neusdop. Als u een volwassen vogel overneemt en u kunt aan de hand van de neusdop het geslacht niet vaststellen, let dan op het gedrag. Een vogel die veel met zijn kop deinst is meestal een mannetje. Als uw vogel meer krijst dan zingt en tsjirpt is het waarschijnlijk een pop.

Het geslacht van een jonge parkiet bepalen

Het is lastiger om het geslacht van jonge vogels vast te stellen dan van volwassen dieren. Dit geldt voor alle vogelsoorten. Als een mannetje drie weken oud is heeft hij een blauw-roze neusdop, soms neigend naar lila. Een vrouwtje heeft een blauw-witte neusdop, vaak met puur wit rond de neusgaten. Als de jonge vogels albino's of lutino's zijn is het niet mogelijk om aan de hand van het uiterlijk het geslacht vast te stellen. De tijd zal het antwoord geven.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Luc, 26 augustus 2021

Popjes bijten ook harder dan mannetjes. Dit natuurlijke gedrag is te wijten aan het feit dat de vrouwtjes in het wild het nest uitknagen in de eucalyptusbomen en met sterkere kaakspieren worden geboren.


Dave, 11 september 2019

Mijn vogeltje heet skippy, Toen die een paar weken oud was had hij een blauwe neusdop. Die werd na een jaar beige. Sindskort is de neusdop weer blau met aan de zijkanten beige. Ik vraag me nog steeds af of het een mannetje of een vrouwtje is. Iemand een idee?