Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Welke kanaries kunnen het beste zingen?

Welke kanaries kunnen het beste zingen?

Er zijn allerlei variëteiten zang kanaries. Het is onwaarschijnlijk dat u een kanarie aanschaft waarvan u het gezang niet mooi vindt, zelfs als de vogel in de eerste plaats is gekweekt voor bijvoorbeeld zijn kleur. Toch is het leuk om wat tijd door te brengen met de vogels die u van plan bent aan te schaffen, om een idee te krijgen van het muzikale repertoire van uw toekomstige vogels.

Alle mannelijke kanaries zingen, maar de kanaries die speciaal zijn gefokt voor hun zang zullen natuurlijk de beste muzikale performance geven. De populairste types zijn de waterslager, de german roller, de russian singer, de spanish timbrado en de american singer. Er zijn er nog veel meer, zoals de persian singer, populair in Iran en het Midden-Oosten, maar deze vijf vogels domineren de kanarie-shows in Europa, Noord-Amerika en Australazië.


Canary song
Alle mannelijk kanaries zingen, maar sommige variëteiten zingen beter dan andere

De harz roller

Deze kanarie bestaat al meer dan 300 jaar en wordt door veel mensen beschouwd als de beste zanger. Dit is ook de kanarie die wereldwijd de vogelkooien heeft veroverd. De harz roller zingt zacht en met gesloten snavel. Deze onopdringerige benadering van zang is de voornaamste reden van zijn succes. De vogels zijn muziekaal maar hun gezang gaat op in de achtergrond in plaats van de stilte te doorbreken. Ze komen voor in allerlei kleurvariaties. De meeste vogels hebben een keel die eruit ziet alsof deze opgezet is, zoals de dikke net van een getrainde operazanger!


Harz Roller
De harz roller is de klassieke zangvogel

Belgische waterslager

De waterslager is ontstaan in België (vanuit de harz) en heeft zijn naam te danken aan de waterige, bubbelende of water-druppelende toon van zijn zang. Deze kanaries kunnen hogere en lagere noten maken dan de andere kanaries. In vogelcompetities wordt een waterslager die deze tonen niet kan produceren niet gezien als een ware waterslager, ongeacht zijn voorouders. Deze kanaries zingen meestal zacht en met hun snavel gesloten, hoewel ze er ook op los kunnen zingen. Er wordt wel gezegd dat deze vogels niet goed kunnen horen, wat hun geluidsuitbarsting zou verklaren, maar dit is niet bewezen. De vogels zijn meestal geel, als komen andere kleuren ook regelmatig voor.


Yellow singing Canary
Gezang als een kabbelend beekje?

Dit is relatief een nieuwkomer binnen het kanariekoor. De spaanse timbrado wordt sinds het einde van de twintigste eeuw als een afzonderlijk type beschouwd. Het is de luidste vogel van alle kanaries, met een ietwat metaalachtige maar ook aangenaam belachtige toon, bestaande uit twaalf verschillende noten. Genetisch gezien is de spaanse timbrado nauw verwant aan de wilde kanarie. Volgens sommige kwekers klinkt hun muziek - de 'timbre', vandaar de naam - als Spaanse castagnetten. Poppen kunnen zingen, hoewel niet zo indrukwekkend als de mannetjes.


Timbrado Canary
De timbrado - een lied bestaande uit twaalf noten

De american singer

Ook de american singer is een newbie. Deze vogels werden in de jaren 1930 en 1940 in de VS ontwikkeld, toen de populariteit van kanaries in dit land toenam. Oorspronkelijk was het een kruising tussen de german roller en border kanarie (met een genetische ration van 3:1). Het is tegenwoordig de meest gehouden vogel in de VS. Deze vogels kunnen goed zingen, zijn een mooie verschijning en zijn gezond. Dankzij hun gemengde afkomst is de american singer in staat het volume van zijn gezang van hoog naar laag aan te passen en klanken te combineren.


American Singer Canary
American singers 'mix and match' hun zangstijlen

De russian singer

Net als de harz roller is de russian singer de afgelopen drie eeuwen ontwikkeld. Hun voorouders zijn dezelfde als de Duitse vogels die aan de grondslag liggen van de harz roller. Russische kwekers waren onder de indruk van het vermogen van deze vogels om te imiteren. Er werd gezegd dat de vogels in staat waren een lied van inheemse soorten te leren en te verbeteren, zoals dat van de nauw verwante siskin, corn en reed emberiza (bunting), waaraan ze hun bijnaam ‘bunting tuner’ te danken hebben. Fokkers gebruikten inheemse vogels, samen met "stem-verzachtende" trainingshulpmiddelen zoals fluiten, om de stem van de russian singer te ontwikkelen. De geluiden die door deze onderwijsmethoden werden ontwikkeld kunnen natuurlijk niet worden doorgegeven aan de volgende generatie. Maar het proces van selectie en zorgvuldig fokken heeft een vogel voortgebracht die openstaat voor een dergelijke training.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties