Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kanariesoorten

Kanaries staan bekend om hun zangkunsten. Toch zijn sommige kwekers meer geïnteresseerd in andere eigenschappen. De vele kanariesoorten worden onderverdeeld in drie groepen - postuurkanaries (gekweekt om hun vorm), kleurkanaries en zangkanaries.

Kanariesoorten

Kwekers die postuurkanaries houden zijn geïnteresseerd in de uiterlijke vorm van de vogels, minder in de kleur en zang. De afgelopen twee eeuwen zijn er allerlei soorten ontwikkeld. In dit hoofdstuk vindt u de populairste/meest voorkomende soorten. Deze lijst is verre van volledig, aangezien er eindeloos veel variaties bestaan.

Belgische bult

Belgische bultjes werden ontwikkeld aan het einde van de zeventiende eeuw, Het was de eerste kanariesoorten die speciaal op zijn vorm en niet op zijn zang werd gekweekt. En dit is een nogal vreemde vorm - een dunne vogel met ronde schouders, gebogen zoals een gier. De oorspronkelijke belgische bultjes waren ongeveer 155 mm lang, de hedendaagse soort is een paar millimeter korter. Belgische bultjes komen niet veel voor - kweken stopte toen Belgische kwekers in de Tweede Wereldoorlog zich met andere zaken bezig moesten houden. Wel werden deze vogels gebruikt voor de totstandkoming van latere populaire soorten, zoals de yorkshire (zie hieronder) en regionale varianten zoals de muenchener (uit München) ), de rheinlaender (uit Hilden in Duitsland) en de Japanse Hoso.

Berner kanarie (bernois)

Berner kanaries hebben een opvallende kop. De veren geven de indruk dat de kop bovenop plat is en het voorhoofd uitsteekt. De vogels hebben een rechte houding waardoor ze groter lijken dan hun 160mm. Deze soort komt uit Bern in Zwitserland.

Border fancy

De border fancy is vernoemd naar de Border regio tussen Schotland en Engeland, waar de vogel aan het begin van de negentiende eeuw tot stand werd gebracht als afzonderlijke soort. Voor 1890 stond de border fancy bekend als de wee gem. Tegenwoordig is deze soort met een lengte van 146mm echter groter dan de meeste kanaries.


Border Canary
Border kanarie

De meeste borders zijn geel, al komen ze voor in allerlei kleurencombinaties. Hun opvallendste kenmerk is hun formaat, hun houding (ten opzicht van de zistok staan ze in een hoek van 60 graden), een glad, zijdeachtig verenpak en een een volslang, rond profiel met een lichaam dat eruit ziet als een groot gevederd ei.

Columbus fancy

De columbus fancy is een Amerikaanse soort die in de jaren twintig van de twintigste eeuw is ontwikkeld uit een combinatie van de harz, yorkshire, lancashire, gloster en norwich kanaries. De soort is vernoemd naar een stad in Ohio, niet naar de man die in 1492 naar Amerika voer. De columbus is ongeveer 150mm groot en is een van de 'gedrongen' varianten, met een korte snavel, een ronde kop en borst en een dikke nek. Deze vogels hebben een kuif.

Crested

De crested is een combinatie van de norwich en lancashire crested, in een poging de ultieme gekuifde kanarie tot stand te brengen. De kopveren zijn daarom erg opzichtig. Toch is de vogel minder populair dan de Gloster en komt daarom veel minder voor. De crested is met zijn lengte van 170mm een relatief grote kanarie.


Crested Canary
Crested kanaries

Fife fancy

De fife fancy is een miniatuurversie van de border fancy, gekweekt voor zijn schattige uiterlijk in het midden van de twintigste eeuw in Fife, Schotland. Met een lengte van 114mm is dit de kleinste, veelvoorkomende kanariesoort.

Frilled

Frilled kanaries hebben gemuteerde veren, waardoor ze er een beetje uitzien alsof ze net een orkaan hebben doorstaan. Het is aan de aanschouwer om te bepalen of dit er mooi of rommelig uitziet. De veren krullen naar binnen, omhoog en naar buiten, in plaats van recht naar beneden van de kop naar de staart. De veermutaties komen voor op de rug (mantle), borst (jabot/craw) en flanken (fins).

De vogels zelf in de negentiende eeuw ontwikkeld uit nederlandse kanaries. Tegenwoordig zijn er veel frilled soorten, de populairste is de parisian frill die wel 210mm groot kan worden. Deze vogels komen sinds 1850 voor op kanarieshows.


canary ruffled variety
Frilled kanarie

De northern dutch frill en southern dutch frill zijn populaire vogels die ongeveer 4cm minder lang zijn dan de parisian frill. Ondanks de naam werden deze soorten in respectievelijk België en Frankrijk ontwikkeld, op basis van de belgische bultjes. Ze zijn de genetische voorouders van vogels met een gierachtige bult, een eigenschap die tegenwoordig in veel kanariesoorten met frill terugkomt. Deze bult is het meest uitgesproken bij de humpback frill. Andere misvormde soorten zijn de gibber italicus uit Zuid-Italië; de makige frill uit Japan; de melado tenerife (melado tenerfeno) uit Tenerife; de spaanse giboso (giboso espanol); en de Swiss Frill.

Alles bij elkaar zijn er zo'n 20 erkende frilled kanariesoorten. Andere populaire soorten zijn de northern frilled uit Frankrijk; de paduan (of padovan) uit Padua, Italië; de enorme italian gigant frill (ook arricciato gigante italiano kanarie genoemd) die wel 210mm groot kan worden; en twee kleine types (slechts 125mm lang), de florin (fiorino) uit Florence in Italië en de mehringer uit Mehring in Duitsland.

Gloster

De gloster (oorspronkelijk gespeld 'gloucester' maar dit zorgde voor verwarring bij kwekers buiten Engeland) werd aan het einde van de negentiende eeuw in Gloucestershire ontwikkeld. Tegenwoordig is het een populaire show vogel. De populariteit van deze vogels was het grootst in de jaren 1960, omdat ze door de veren op hun kop wel wat lijken op een Beatle.

De gloster is kort en gedrongen en slechts 120mm lang. De vogel is ontstaan door de herz, border en crested kanaries te kruisen. De veren 'pruik' is niet bij alle vogels aanwezig - de vogels die dit wel hebben worden 'coronas' genoemd, de vogels die dit niet hebben 'consorts' of 'plainheads'. Coronas kunnen niet met elkaar worden gekruist, omdat de kuikens door de mate van inteelt het nooit overleven.

Gloster Canary
Gloster kanarie

Harlequin portuguese

De harlequin portuguese is een zeer slimme vogel met een rechte rug en een rond bovenlijf. Ze zijn verkrijgbaar in crested en non-crested soorten en zijn 160mm lang, van snavel tot de punt van de staart.

Irish fancy

De irish fancy is de populairste Ierse kanarie. Deze kleine, rechtopstaande vogels zijn ongeveer 127mm lang maar hebben niet het volslanke figuur van de meeste andere kleinere soorten.

Jaspe

De jaspe is een nieuwkomer in de kanariewereld. Het is een vogel met verdunde/pastelkleuren en is het product van een dominant gen - d.w.z. een jaspe die met een andere jaspe is gekruist, zal altijd een jaspe voortbrengen. De mutatie werd geïntroduceerd door drie soorten wilde siskins te kruisen, hoewel het ras nu zichzelf in stand houdt zonder dat hybridisatie noodzakelijk is.

Lancashire

De lancashire staat ook bekend als manchester fancy of manchester coppy. Deze lange, slanke vogels hebben een kuif en kunnen tot wel 230mm groot worden. Ze werden ontwikkeld in de negentiende eeuw en werden sindsdien gebruikt om lengte aan andere kanariesoorten te geven.

De lizard

De lizard werd voor het eerst geïsoleerd en selectief gekweekt in Frankrijk in de zeventiende eeuw. Ze werden aan het einde van deze eeuw op grotere schaal verspreid, toen voor vervolging vluchtende protestantse Franse hugenoten hun thuisland verlieten en deze vogels meenamen. De soort verdween na de Tweede Wereldoorlog bijna, door o.a. ziekten. Na de oorlog kwamen de kwekers - en dus de lizards - terug en tot op de dag van vandaag is het een populaire kanarie. Het lied van deze vogels is niet bepaald indrukwekkend, maar daar zijn ze dan ook niet op gekweekt.


Lizard Canary
Lizard kanarie

De naam van de lizard (hagedis) is afgeleid van de zwarte halvemaanvormige markeringen op de rug en borst van deze vogels, die wat weg hebben van de schubben van reptielen. Het effect is opvallend en wordt spangling (op de rug) en rowing (op de borst) genoemd. Lizards hebben een ovaal of rond verenpatroon van dikkere veren bovenop hun kop, waardoor het lijkt alsof ze een hoedje dragen. Het schubbenpatroon wordt minder uitgesproken na de eerste rui en verdwijnt geleidelijk naarmate de Canarische ouder wordt. Winnaars van shows zijn dan ook altijd jonge vogels die nog niet in de rui zijn geweest.

Norwich

De norwich is de originele ‘mop tops’, ontstaan uit een combinatie van de crested lancashire en gloster. De variëteit werd aan het begin van de achttiende eeuw door Vlaamse immigranten naar East Anglia gebracht. De vogels zijn groter dan de gemiddelde kanarie, met donzige, opvallende hoofdveren (zelfs als de kuif ontbreekt).

Red factor of rubino

De rubino is een echte hybride en is een kruising tussen een gele kanarie en een rode sijs ( carduelis cucullata ). De tint varieert van roze en oranje tot diepere roodtinten. Om de rode kleur tot stand te brengen is deze soort een kruising tussen vele soorten. Vogels met de red factor hebben een bètacaroteen-rijk dieet nodig om de rode kleur van de veren te behouden wanneer ze ruien en nieuwe veren krijgen.


Red Factor Canary
Rubino kanarie

Scottish of scotch fancy

De scotch fancy is aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkeld op basis van belgische kanaries, waarbij de nadruk werd gelegd op hun achterover buigende houding. Aanvankelijk werden de vogels ook glasgow don genoemd.


Scotch Fancy Canary
Scotch fancy kanarie

Vanwege zijn dunne, gebogen lichaam kreeg de scotch fancy de bijnaam 'bird o 'circle'. Het is een heel eigenaardig vogeltje, omdat het is gekweekt is om zoveel mogelijk de vorm van een halve cirkel te hebben (of een kwartcirkel, om precies te zijn), van het puntje van zijn snavel tot het puntje van zijn staart . Drie scotch fancies samen zouden een perfecte cirkel moeten vormen.

Spanish llarguet

De spanish llarguet is eveneens gekweekt op zijn slanke gestalte en rechtopstaande houding (60 graden ten opzichte van de zitstok). Het is een grote kanarie met een lengte van 170 mm. De spanish llarguet heeft een opvallende, smalle staart met een dubbel uiteinde. Deze vogels werden tot stand gebracht in de Castelo en Valencia in Spanje.

Spanish raza

De spaanse raza werd gefokt als een kleine zangvogel in Spanje in de negentiende eeuw, hoewel hij in vogelshows niet wordt gecategoriseerd als een ‘zangkanarie’. Het is een kleine vogel met een lengte van 115 mm, een slank postuur en een kleine kop.

Stafford

De stafford werd voor het eerst gekweekt in de jaren 80 van de twintigste eeuw in Staffordshire. Het was een succesvolle poging om een kleine vogel met kuif en een rood pigment tot stand te brengen. Hiervoor werd de gloster gekruist met vogels met rode factor (zie hierboven).

Warwick

De warwick werd halverwege de jaren 2000 geaccepteerd als soort. Het is een kleine vogel, ongeveer 114 mm (4,5 inch), met een eivormig lichaam, een geel-ivoorkleurige kleur en een kuif.

Yorkshire

Dankzij zijn lengte van 152 mm, het niet zichtbaar zijn van de nek en zijn rechtopstaande houding, heeft deze variëteit de bijnaam 'the guardsman' gekregen. Het is de op één na grootste veelvoorkomende kanariesoort. Deze vogels werden in Bradford, Yorkshire, voor het eerst als aparte soort erkend in het midden van de negentiende eeuw. Tot in de jaren 1930 werd de vogel verder verbeterd. Het was het doel van Yorkshire-kwekers om de bestaande lancashire-soorten te verbeteren door een slankere vogel tot stand te brengen.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Jos, 27 mei 2021

Ik heb deze site gezien, maar meen enkele omissies te zien: de foto van de lizard laat geen lizard zien, de Jaspe en de roodfactorigen horen niet bij de postuurkanaries en ik lees de term Crest op twee manieren benoemd, als ras (hetgeen juist is) en als gekuifde, terwijl dit niet de juiste term is.