Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Is een hamster als huisdier iets voor mij?


Hamsters zijn fantastische huisdieren: ze zijn schattig, knuffelbaar en hebben veel karakter. Hamsters zijn geschikt voor zowel oudere kinderen als voor volwassenen en zijn een leuke toevoeging aan uw huishouden. Voordat u besluit om een hamster te nemen zijn er een paar dingen die u van tevoren moet overwegen:


 1. Kunt u een hamster zijn leven lang verzorgen?

  Hamsters zijn geweldige huisdieren en kunnen leuke maatjes zijn. Maar ze vereisen wel een bepaalde hoeveelheid aandacht en verzorging gedurende hun hele leven. Wanneer u een huisdier in huis neemt is het niet goed voor het dier wanneer u binnen een paar weken of maanden van gedachten verandert. Huisdieren moeten een deel van het gezin uitmaken.

  De hoeveelheid zorg die een hamster nodig heeft is beduidend minder dan van veel andere huisdieren. Ze hoeven niet te worden uitgelaten en er hoeft niet op ze te worden gepast zoals op bijvoorbeeld cavia's in de tuin. Maar ze hebben dagelijks wel wat verzorging nodig. Hamsters moeten worden gevoerd en hebben aandacht nodig (zeker als u een hamstersoort heeft die alleen moet worden gehouden). Hamster hechten zich aan hun eigenaar en hebben vermaak nodig, eigenlijk elke dag. 2. Hamsters need stimulation
  Hamsters brengen graag tijd door met hun eigenaren

 3. Voor wie is het huisdier bedoeld?

  Is de hamster voor een kind of voor een volwassene? Indien het huisdier bedoeld is voor een ouder kind (ouder dan tien jaar) zijn er twee dingen die u zich moet bedenken. Ten eerste dat hamsters nachtdieren zijn, en dat het daarom lastig is voor een kind om genoeg tijd met ze te kunnen spelen. Sommige dieren zullen overdag iets actiever zijn, zoals gerbils, en zijn daarom wellicht een betere keuze.

  Ten tweede, als een hamster bedoel is voor een kind moet er een volwassene zijn die het geen probleem vindt om voor het dier te zorgen. Door van een kind, hoe volwassen ook, te verwachten dat het voor het dier zal zorgen brengt u mogelijk de gezondheid van het dier in gevaar. Als er een volwassene is die het dier dagelijks eten geeft, controleert of het gezond is en de kooi schoonmaakt, is een hamster een leuke aanvulling voor een gezin.


 4. Kunt u zich een hamster veroorloven?

  Hamsters zijn vergeleken met katten, honden en cavia's vrij goedkope huisdieren. Deze kleine dieren stoppen meer eten in hun mond dan u misschien voor mogelijk hield, maar al met al eten ze maar kleine hoeveelheden. Als u eenmaal de kooi en het dier zelf heeft aangeschaft, zal de voornaamste kost het nestmateriaal zijn dat regelmatig moet worden vervangen.

  Maar ook de zorg voor de gezondheid van een hamster kan geld kosten. Net als andere huisdieren kunnen ook hamsters ziek worden en hebben dan de zorg van een dierenarts nodig. Dit kan duur zijn, en het is daarom aan te raden om voordat u besluit een hamster als huisdier te nemen na te gaan of u financieel in staat bent voor het dier te laten zorgen wanneer het ziek wordt. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hamster, raadpleeg dan ons hoofdstuk over hamsterziektes.

 5. hamsters and illnesses
  Ook hamsters kunnen wel eens ziek zijn

 6. Bent u allergisch voor hamsters?

  Voordat u een huisdier in huis neemt is het verstandig om na te gaan of u (of iemand anders die regelmatig contact heeft met het dier) niet allergisch bent. Symptomen van een allergie zijn onder andere niezen, een loopneus, traanogen en hoesten.


 7. Hoeveel gezelschap verwacht u van een huisdier?

  Voordat u een hamster aanschaft dient u te bedenken wat u van een huisdier verwacht. Probeer na te gaan of uw persoonlijkheid en ritme samengaan met het dier.


 8. Heeft u plaats voor een hamster?

  Hamsters zijn kleine dieren maar hebben wel een zekere hoeveelheid ruimte nodig. Hamsterkooien kunnen vrij lomp zijn. Een kooi zoals de Qute met een dubbele verdieping neemt relatief weinig grondoppervlakte in. Zorg ervoor dat het onderkomen van uw huisdier in orde is voordat u het dier aanschaft.

  We raden aan om een hamsterkooi niet in de slaapkamer te plaatsen. Dit lijkt misschien de perfecte plaats omdat u 's avonds uw actieve nachtdier kunt zien, maar deze dieren kunnen de hele nacht door zeer actief zijn. Ze zullen rondrennen in hun kooi en fanatiek gebruik maken van hun loopwiel. Dit is op zich schattig maar draagt niet echt bij aan uw nachtrust. Als u niet weet waar u de kooi het beste kunt plaatsen, lees dan ons hoofdstuk "Wat is een goede plek voor een hamsterkooi?


 9. Hoeveel gezelschap verwacht u?

  Bent u op zoek naar een huisdier waar u eens per dag mee kunt spelen, of een huisdier dat u constant gezelschap houdt? Wilt u het dier mee naar buiten kunnen nemen? Bent u tot laat 's avonds wakker? Hamsters zijn intelligente kleine huisdieren die het grootste deel van de dag slapen. Het zijn van nature nachtdieren die hoogstens een beetje actief worden in de loop van de avond. Als u een huisdier wilt om overdag tijd mee door te brengen, dan is een hamster misschien niet geschikt voor u. Een gerbil of een groter dier zoals een kat of hond is dan misschien een betere keuze.


 10. Hamster companionship
  Hamsters kunnen bijzonder vriendelijke dieren zijn

 11. Heeft u ooit eerder een huisdier gehad?

  Hamsters zijn fantastische diertjes die dagelijks een kleine hoeveelheid verzorging nodig hebben. Als u nooit eerder huisdieren heeft gehad kan het zijn dat de verantwoordelijkheden groter zijn dan u had verwacht. Het is daarom een goed idee om het huisdier van een vriend voor een week of twee te lenen of om aan te bieden het dier te verzorgen wanneer de eigenaar op vakantie is. Zo kunt u zien of het iets voor u is om het dier elke dag te verzorgen en ermee te spelen, ook als de nieuwigheid er vanaf is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties