Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Verschillende vogels samen houden

Als u verschillende soorten vinken samen wilt houden kunt u het beste spreken met de kweker van wie u de vogels gaat kopen. Met voldoende ruimte kunnen de meeste soorten die in deze gids worden genoemd, samen worden gehouden. Toch kunnen er altijd vogels tussenzitten die een uitzondering op de regel zijn, en agressiever of juist banger zijn dan gebruikelijk is voor hun soort. En er zijn een aantal vinkensoorten die doorgaans te agressief zijn om samen te kunnen leven met andere vogels, tenzij de volières echt heel groot is.

Bengalese finch and Zebra finch
De zebravink en japanse meeuw kunnen meestal samen worden gehouden, zolang ze maar voldoende ruimte hebben

Een goede vuistregel is om schuwe vogels bij andere van naturen schuwe vogels te houden, en meer 'brutale' vogels bij andere vogels met een vergelijkbaar karakter. Gebruik het navolgende als richtlijn en vraag altijd advies aan de persoon van wie uw de vogels koop (deze punten behandelen alleen de soorten die specifiek in deze gids worden genoemd):

  • Over het algemeen kunnen deze vogels goed samenleven: de gouldamadine, bichenows astrild, japanse meeuw, ceresamadine, samoapapegaaiamadine, muskaatvink en de bruinborstrietvink.
  • De binsenastrild heeft vanwege zijn timide karakter meer ruimte nodig en plekken om te schuilen. Doorgaans zullen deze vogels gelukkiger zijn in een toom met vogels van uitsluitend de eigen soort.
  • Ook kanaries hebben een groot onderkomen nodig om succesvol te kunnen samenleven. Alleen of een paar is vaak de beste keuze.
  • Deze vogels kunnen samenleven als ze veel ruimte hebben, maar houd goed in de gaten of er geen vogels zijn die andere vogels op hun kop zitten: zebravinken, rijstvogel, tijgervinken en lavendelastrilds.
  • Dit zijn echte pestkoppen: diamantastrild en de bandvink.

Een vink alleen houden

Met uitzondering van kanaries, is het niet mogelijk om vinken gezond en gelukkig te houden als ze alleen zijn. Alle soorten zijn gelukkig in een paar en voor veel soorten is dit de ideale setup. Toch zijn er ook soorten die alleen maar echt gelukkig kunnen zijn als ze in een grotere toom leven. Als een kweker u zonder vragen te stellen een enkele vogel wil verkopen, zou u de competentie van deze persoon in twijfel moeten trekken. Een goede verkoper weet dat een vink die alleen wordt gehouden ongelukkig en eenzaam is.

Mannetjes en vrouwtjes samen houden

Vinken kunnen het beste gehouden worden in een koppel bestaande uit een mannetje en vrouwtje. Enkele vogels kunnen goed samenleven in een grotere toom (van ten minste drie paren) en ook jonge vogels kunnen samen worden gehouden... totdat de hormonen beginnen te werken (na ongeveer negen weken). Dit is het moment dat twee mannetjes of twee vrouwtjes zullen gaan vechten, als ze samen worden gehouden er er geen andere vogels zijn.

Flock of Zebra finches
Paar of toom - de gebruikelijke setup voor de meeste vinkengemeenschappen

Alle vogels die niet in een paar worden gehouden hebben de neiging hebben om alleen te leven in plaats van zich te mengen met andere soorten die alleen zijn. Een mannetje kan geruzie in een kooi veroorzaken door de strijd aan te gaan over een vrouwtje dat haar partner al heeft gekozen. Zebravinken en veel andere vinkensoorten zijn monogaam, dus een enkele vogel zal lang moeten wachten tenzij nieuwe vogels in de volière worden geïntroduceerd.

Kanaries met andere vogels houden

Kanaries zijn vriendelijke vogels. Twee mannetjes of twee vrouwtjes zullen echter kibbelen; maar elke andere combinatie werkt meestal goed. Drie of vier vrouwtjes of vier mannetjes zouden bijvoorbeeld goed moeten kunnen samenleven. Door hun vriendelijke karakter kunnen kanaries vaak ook goed samen met andere vogels worden gehouden, zonder dat de kans groot is dat ze andere soorten zullen intimideren.

Maar de medaille heeft twee kanten: het probleem met kanaries in een gemengde volière komt van de andere soorten. Veel vinken zijn territoriaal en zullen andere, minder agressieve vogels zoals kanaries, lastigvallen. Dit zal invloed hebben op de mogelijkheid voor kanaries om te broeden, aangezien ze een rustige en vredige omgeving voor nodig hebben om hun jongen groot te brengen.

Canaries and other birds
Hoewel kanaries de voorkeur geven aan gezelschap van hun eigen soort, kunnen ze in een gemengde volière worden gehouden

Het tot stand brengen van een harmonieuze vogelgemeenschap is afhankelijk van twee factoren: ruimte en soort. Als uw volière groot is, dan kunnen de potentiële pesters en hun potentiële slachtoffers elkaar vermijden - de agressieve lichaamstaal van dominante vogels zal voldoende zijn om andere vogels uit hun buurt te houden. Ook is het noodzakelijk om ten minste twee afzonderlijke voerstations te hebben, om te voorkomen dat de pester andere vogels ervan weerhoudt te eten. Zorg ervoor dat hoog in de volière voldoende zitstokken beschikbaar zijn. De vogels zullen strijden om de hoge zitstok, dus zorgen dat er genoeg zijn.

Als verzorger van de vogels is het uw taak om de situatie in de volière in de gaten te houden. Wanneer er zo nu en dan wordt geruzied of een vogel wordt achtervolgd, dan is dit niet iets om u zorgen over te maken. Alleen wanneer dit aanhoudt is het tijd om in te grijpen (meestal door de pester met een net te vangen en tijdelijk apart te zetten).

Kanaries en andere vinken

Van de vinkensoorten die in deze gids worden genoemd, zijn de gemakkelijkste soorten om samen met kanaries te houden de binsenastrild en de japanse meeuw. Zebravinken lijken misschien de meest voor de hand liggende keuze omdat ze makkelijk te krijgen zijn en erg populair zijn. Maar zebravinken zijn agressiever dan binsenastrild en de japanse meeuw (en inderdaad vele andere vinken die in dierenwinkels te krijgen zijn). Ook heeft u een zeer grote volière nodig om zebravinken en kanaries succesvol samen te laten leven.

Zebra finch and Canary
Kanaries en zebravinken kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben

Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is. In een ruimte met deze beperkte afmetingen kunt u kanaries houden samen met binsenastrilds, japanse meeuwen, gouldamadines, bichenows astrilds, ceresamadines, kastanjenons en erythrurus vinken.

Kanaries en parkieten

Veel ruimte is belangrijk als u kanaries en parkieten samen wilt houden. Een volière van 10 meter breed is dan een minimumvereiste. Parkieten zullen kanaries niet opjagen, maar ze zullen hun zitstok en voerstation wel verdedigen door te pikken. Parkieten hebben behoorlijk krachtige, kromme snavels, die veel schade kunnen toebrengen aan een kwetsbare kanarie (of andere vinkensoort). Parkieten en andere papegaaiachtigen pikken vaak op de poten van andere vogels en kunnen een kanariepootje makkelijk breken. Als ze samenleven hebben kanaries hun eigen ruimte in de volière nodig.

Canary and budgie
Kanaries en parkieten hebben veel ruimte nodig, inclusief een gescheiden voer- en roestplek

De setup kan werken, en soms zie je volières waarin nog 'gevaarlijker' vinkensoorten samenwonen, zoals valkparkieten, parkieten en lori's. Maar dit is alleen mogelijk in zeer grote volières, zoals die in dierentuinen. In alle kooien kleiner dan 10 meter breed, is het niet verstandig om vinken samen te houden met papegaaiachtigen.

Zebravinken en parkieten samen houden

Aangezien kanaries, zebravinken en grasparkieten de drie populairste kooivogels ter wereld zijn, is het niet onredelijk om ervan uit te gaan dat ze het goed met elkaar zullen kunnen vinden. Zebravinken kunnen eigenlijk beter met parkieten worden gehouden dan met de nerveuzere kanaries, en in een volière zullen deze twee niet-verwante soorten niet veel aandacht aan elkaar besteden.

Budgie and Zebra finch
Zebravinken, beide inheemse soorten in Australië, kunnen samenleven in een grote, gemengde volière

Vinken en kwartels samen houden

Als u vinken in ruime buitenverblijven houdt, kunnen ze samenleven met kwartels. De makkelijkst te verkrijgbare soorten in Europa zijn de chinese dwergkwartel ( Coturnix chinensii ), en de japanse kwartel ( Coturnix japonica ). Deze vogels zullen rustig op de bodem van de volière rondscharrelen en zich niet storen aan het gedoe en lawaai van de vinken boven ze.

Vinken en duiven samen houden

Duiven komen niet vaak in een gemengde volière voor. Toch zijn er wel mensen die ze met hun vinken en parkieten mengen. Duiven zijn rustig - en groot - genoeg om in de meeste setups te kunnen worden gehouden.

Canary and dove
Vinken en duiven kunnen goed samenleven in een volière, elkaar respectvol negerend

Veel voorkomende duivensoorten die in dierenwinkels te verkrijgen zijn, zijn de kaapse tortel ( Streptopelia capicola ) en de diamantduif ( Geopelia cuneata ). De diamantduif is populair vanwege zijn (voor een duif) kleine formaat van 20cm, terwijl de ringhals een slanke maar substantiële 30cm groot is. Beide vogels (zoals alle leden van de duivenfamilie) hebben in hun voeding veel graan nodig, dus een standaard voermix voor vinken of parkieten geeft ze niet wat ze nodig hebben..

Reacties:

Diny, 14 juni 2023

Er wordt aangegeven dat valkparkieten niet in een volière kunnen bij vinken vanwege agressie. Dit is onjuist! Een valkparkiet zal een vink beslist niets doen. Zij gaan zelfs aan de kant voor de veel kleinere vinkjes. Het zijn de grasparkieten waarmee je moet uitkijken, niet de altijd vreedzame valkparkiet.