Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een tweede hond in huis?

Als je van honden houdt, dan is de kans groot dat je droomt over een huis vol honden die allemaal hun eigen unieke charme en persoonlijkheid hebben. Het is dan ook een verleidelijk idee, zo’n tweede hond erbij. Twee kwispelende staartjes, vreugdevol geblaf en dubbel zo veel onvoorwaardelijke liefde… wie wil dat nou niet? Maar waag de sprong niet direct. Het is handig om de voor- en nadelen even op een rij te zetten, voordat je een tweede hond in je leven verwelkomt.


Voordelen van een tweede hond

Het kan een geweldige ervaring zijn om een tweede hond aan je familie toe te voegen. Maar als je dit overweegt, moet je ook goed kijken naar het temperament en de persoonlijkheid van de hond die je nu al hebt. Vindt hij het leuk om rond andere honden te zijn in het park of tijdens het wandelen? Misschien heb je tijdelijk een tweede oppashond in huis gehad. Vond je hond het prima om de aandacht en liefde te delen? Als je op allebei de vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan is jouw hond waarschijnlijk klaar om zijn huisje met een nieuwe vriend te gaan delen. Laten we eens kijken naar de grootste voordelen van een tweede hond aan de familie toevoegen.

Gezelschap in overvloed

Honden zijn roedeldieren, dus je gaat er snel vanuit dat jouw hond best een speelkameraad kan gebruiken. Sterker nog, een van de grootste redenen is het gezelschap dat een tweede hond niet alleen brengt aan de huidige pup, maar ook aan de rest van het gezin. Een tweede hond kan een speelmaatje worden voor de hond die er nu al is; samen kunnen ze wat extra energie kwijtraken en ze vervelen zich niet zo snel. Dat maakt het leven als baasje ook een stuk gemakkelijker. En als je huidige hond last heeft van verlatingsangst, dan kan zo’n permanente nieuwe vriend het leven een stukje beter maken voor iedereen.

Dubbel zoveel liefde

Een van de meest hartverwarmende aspecten van twee honden is de enorme hoeveelheid liefde en affectie die je te wachten staat. Op het begin zal er misschien wat competitie ontstaan om jouw aandacht, maar het zal niet lang duren voordat beide honden doorhebben dat er meer dan genoeg liefde voor ze is. Zoals Chihuahua’s en Duitse Herders van elkaar verschillen qua persoonlijkheid, zo zal ook de band met elke hond verschillen. Zorg voor een extra hondenmand en bench thuis, zodat elke hond genoeg ruimte heeft om te rusten, of om zich even terug te trekken.

Leermogelijkheden

Twee kwispelende staartjes zorgen ook voor leermogelijkheden voor zowel jou, als de hond met wie je op dit moment al samenleeft. Het zorgen voor de honden en het socialiseren van meerdere honden laat je echt groeien als hondeneigenaar, waardoor jouw honden zich ook weer beter gaan gedragen. Personaliseer elke hondenriem en halsband zodat het perfect aansluit bij de persoonlijkheid van de hond en leer de verschillen in persoonlijkheid waarderen.

Nadelen van een tweede hond

Hoewel het erg lonend kan zijn om een tweede hond aan de familie toe te voegen, komen er ook uitdagingen bij kijken. Zorg dat je je financiële situatie in kaart brengt, kijk naar de verantwoordelijkheden die je baan met zich meebrengt en naar de persoonlijkheid van jouw hond, voordat je de roedel uitbreidt. Laten we eens kijken naar de nadelen van een tweede hond.

Dubbele kosten

Een tweede hond betekent twee keer zo veel plezier, maar ook twee keer zo veel kosten. Voordat je een nieuwe speelkameraad uitkiest, is het verstandig om te kijken naar de financiële verantwoordelijkheden die komen kijken bij de gezinsuitbreiding. Een nieuwe hond kost niet alleen voeding, speeltjes en andere essentiële producten die je nodig hebt voor de hond , maar ook dierenartskosten, verzorgingskosten en andere onvoorziene kosten. Onthoud dat het leuk moet zijn om een tweede hond te hebben, en stress over de financiën is dat niet.

Tijd en energie

Het kost meer tijd en energie om voor twee honden te zorgen dan voor één. Hoewel jullie uiteindelijk wel een routine zullen vinden die makkelijk werkt voor iedereen, zal dat op het begin misschien niet zo zijn. Dus voordat je een tweede hond verwelkomt, moet je je werkschema en de tijd die je nodig hebt wel op elkaar afstemmen. Er is ook extra tijd nodig voor training, beweging en spelen - vooral tijdens de eerste maanden. Alleen op die manier zullen allebei de hondjes gelukkig en gezond blijven.

Passen ze wel bij elkaar?

Niet alle honden kunnen met elkaar overweg. Zo simpel is het. Als je de nieuwe hond aan het bestaande huishouden introduceert, dan kan dat misschien niet zo gaan zoals je in de planning had. En er bestaat een kans dat de huidige hond en de nieuwe niet met elkaar kunnen opschieten. Als je rekening hebt gehouden met het temperament en de persoonlijkheid van jouw hond en tot de conclusie bent gekomen dat een tweede hond hem simpelweg niet gelukkig zal maken, wat kun je dan doen? Want in je hart is er genoeg ruimte voor nog meer dieren. Heb je weleens nagedacht over een heel ander huisdier? Kippen zijn bijvoorbeeld een hele goede optie. Ze hebben dan misschien niet vier poten of een vacht, maar onze gevederde vrienden kunnen net zo veel liefde geven en zijn ook zeer goed gezelschap.

5 tips voor een harmonieus huishouden met meerdere dieren

Je kunt een tweede hond nemen, als je overal rekening mee houdt en je planning hierop afstemt. Hier nog wat tips van ons om jouw huishouden met meerdere dieren een plek vol vreugde en liefde te maken.

  • Compatibiliteit: Doe grondig onderzoek naar hondenrassen en de individuele persoonlijkheden van de honden, zodat je een maatje kunt vinden die past bij het temperament van je huidige hond.
  • Langzaam voorstellen: Pak een neutrale locatie waar je de honden aan elkaar voorstelt. Het park bijvoorbeeld. Houd toezicht op hun interactie met elkaar en zorg ervoor dat iedereen zich op z’n gemak voelt.
  • Ruimte en middelen: Bereid jouw huis voor op de komst met genoeg hondenmanden, benches, en hondendekens, zodat elke hond zijn eigen plek heeft.
  • Beweging: Zorg voor regelmatige beweging en mentale stimulatie voor beide honden. Zo voorkom je verveling en destructief gedrag. En onthoud: Een vermoeide hond, is een voldane hond.
  • Routine en structuur: Om rivaliteit tussen de twee te voorkomen, zorg je voor een goede consistente en gestructureerde routine.

Omlet en jouw honden

Bij Omlet hebben we een simpele missie: het leven van huisdieren en hun baasjes verrijken met innovatieve producten. Als je overweegt een tweede hond te nemen, dan bieden wij je een brede selectie met innovatief ontworpen producten die kunnen helpen bij deze overgang. Van ondersteunende, comfortabele hondenmanden tot duurzamere en mooie hondenbenches: wij vinden het welzijn van jouw dieren belangrijk. De gezinsuitbreiding moet net zo leuk zijn als een wandeling in het park. De enige vraag die nu nog overblijft: ben jij klaar voor een tweede hond?

Two Frenchies snuggling in a cosy Omlet Nest dog bed

Twee Franse Buldogs zitten knus en gezellig in hun hondennest van Omlet.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties