Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe communiceren honden?

Misschien vraagt u zich af of uw hond u iets probeert te vertellen wanneer hij bedekt in modder en kwispelend naar u toe komt. In dit geval komt hij u waarschijnlijk trots vertellen dat hij een pracht van een modderpoel heeft gevonden waar jullie samen in kunnen spelen. Maar wat als uw hond u iets duidelijk probeert te maken over zijn welzijn of gezondheid?

We vragen ons vaak af of honden met elkaar praten. En als ze dit doen, zal hun gesprek dan gaan over waar de heerlijkste stinkende geuren te vinden zijn of over het nieuwe bot dat ze net van hun baasje hebben gekregen? Honden kunnen op verschillende manieren met elkaar en met mensen communiceren. Alle honden comminuceren met andere honden en hun eigenaren door middel van geluiden, geuren en lichaamstaal. Misschien probeert uw hond u te vertellen dat hij nodig een plasje moet doen, of dat hij zich niet zo lekker voelt. Door goed op zijn uitdrukkingen te letten kunt u, net zoals bij mensen, zien hoe uw hond zich voelt.


Two Siberian Huskys comminicating with each other and their owner
Twee Siberische husky’s communiceren met elkaar en met hun baasje

Een gezonde en gelukkige hond kwispelt en straalt energie uit. Een ongelukkige of neerslachtige hond zal zijn staart tussen zijn poten houden en verlegen en onderdanig zijn. Honden houden hun oren tegen hun kop gedrukt wanneer ze onderdanig zijn of juist blij, of als ze klaar staan om aan te vallen. Wanneer honden alert zijn of naar iets luisteren spitsen ze hun oren. Een hond die u wil begroeten zal kwispelen en zijn oren spitsen. Een hond die door een andere hond wordt benaderd en zich niet op zijn gemak voelt zal zijn staart en oren laag houden. Als u ziet dat er sprake is van direct oogcontact tussen honden betekent dit vaak dat ze elkaar uitdagen en bestaat er de kans dat ze gaan vechten. Voordat ze aanvallen zullen honden vaak hun tanden laten zien en naar elkaar grommen om te laten zien dat wie de baas is. Een hond die wil spelen zal de voorzijde van zijn lichaam laag houden en zijn achterzijde in de lucht. Om nog duidelijker te maken dat ze willen spelen kunnen ze gaan blaffen of rondspringen.


A dog running around the open fields using its incredible sense of smell
Een hond rent rond op een open veld en maakt gebruik van zijn bijzonder sterke reukzin

Honden communiceren ook door middel van hun uitzonderlijk goede reukzin. De meeste reuen zullen constant tegen dingen aan plassen wanneer ze buiten zijn om hun geur voor andere honden achter te laten. Door de feromonen in de urine van een hond kan hij zijn territorium afbakenen. Honden besnuffelen elkaar en mensen bij een ontmoeting om hun geur te leren kennen. Dit omvat vaak ook het besnuffelen van een achterste, al vinden mensen dit vaak niet zo aangenaam..Reacties:

Er zijn nog geen reacties