Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe maakt een kip een ei?

Kippen zijn verbazingwekkend! Als uw hennen goed leggen produceren ze iedere 25,5 uur een nieuw ei. Dat is heel kort om iets te creëren dat zo complex, perfect en smakelijk is als een ei.


Amy Punchard loves finding a fresh egg in her chickens' nest in the morning
Ook Amy Punchard vindt het geweldig om verse eieren in de nestkast van haar kippen te vinden

Een ei wordt van binnenuit gemaakt. Eerst wordt de dooier gemaakt, die dan in een laag eiwit wordt gewikkeld. Tenslotte wordt het geheel netjes en heel mooi verpakt in een schaal.

Het begin van een ei is de minuscule eicel die in een week uitgroeit tot een echte dooier. Als je een gekookt ei doormidden snijdt en de dooier bekijkt kunt u donkere ringen zien voor de lagen die overdag en lichte ringen voor die ’s nachts zijn ontstaan. Raar maar waar!

Als de dooier klaar is verplaatst deze zich naar de eileider. In het eerste stuk van de eileider komt het eiwit (albumen) erbij. Het eiwit bestaat voornamelijk uit proteïne, water en mineralen.

Dan gaat het ei verder door de eileider waar bovenaan en onderaan twee strengen (chalazae) groeien die de dooier aan de schaal vastzetten zodat deze in het midden van het ei blijft zitten.

Het volgende stadium is dat de schaalmembranen zich rond het eiwit vormen. Daarna zakt het ei verder naar de baarmoeder waar de schaal wordt gevormd. De schaal bestaat uit calciumcarbonaat, dat ook in marmer en kalk zit. De schaal is een kunststukje, gewoonlijk maar 0.3 mm dik maar ongelooflijk sterk.

De kleur van de schaal hangt af van het ras en van de kip zelf. Sommige kippen leggen donkerbruine eieren, zoals de marans, andere kippen leggen blauwe eieren, zoals de araucana. De kleur van de schaal heeft echter niets te maken met de smaak.

Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Leonie, 4 februari 2022

Goedendag, allereerst heeft u een prachtige site met veel uitgebreide informatie! Nu was ik was met mijn neefjes aan het zoeken op het internet, naar aanleiding van een vraag die zij hadden over de vorming van het kippenei (in de kip) en we kwamen op uw site terecht. Nu ik las net uw artikel van 'Hoe maakt een kip een ei?' en daarin las ik: "Daarna zakt het ei verder naar de baarmoeder waar de schaal wordt gevormd." Ik weet niet alles, maar ik weet wel dat een kip geen baarmoeder heeft... Misschien goed om dit aan te passen. Graag hoor ik uw reactie. Succes en vriendelijke groet, Leonie