Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kip in de winter?

Als u vanuit uw keukenraam uitkijkt op een leeg stuk land zonder kleur of levendigheid, neem dan een paar kippen! Levendig en leuk als ze zijn geven ze u een reden om in uw pyjama een snelle ren over het knapperige met rijp beladen gras te wagen om een warm, pas gelegd eitje voor uw ontbijt te pakken. Klinkt niet verkeerd, toch? En de buren hebben ook weer wat te kletsen!


A brake chicken walking through the snow in search for some bug
Een dappere kip in de sneeuw op zoek naar insecten

Controleer regelmatig of het water in de drinkbakken niet bevriest en hang een oud boodschappennet met groenvoer in de ren, zodat de kippen eraan kunnen pikken. In de winter leggen kippen vanwege de kortere dagen minder eieren, maar toch nog wel een stuk of acht per week.


Kippen vinden het niet fijn om nat te worden

Kippen geven niets om de kou, maar ze worden liever niet nat. Dus geef ze een beetje extra bescherming met een winterscherm, dat over de hele ren gaat. Een goede tip om de grond onder de ren niet modderig te laten worden is die te bedekken met schorssnippers.


A Yellow Eglu Go keeping chickens snug in the snow
Een gele Eglu Go houdt de kippen warm in de sneeuw

U hoeft zich er geen zorgen over te maken dat uw kippen het te koud krijgen (zeker niet wanneer u een Eglu heeft, want deze is geïsoleerd). Kippen passen zich normaal gezien aan aan koud weer. Ze kunnen zelfs beter tegen kou dan tegen hitte. U zult misschien zien dat uw kippen tegen elkaar aan kruipen voor elkaars lichaamswarmte, maar dit is natuurlijk gedrag.


Three hens adventuring outside across the snow
Drie hennen wagen hun weg door de sneeuw

Kammen en lellen

Het kan in de winter soms erg koud worden en de kammen en lellen van uw kippen kunnen dan bevriezen. Om dit te voorkomen kunt u voorzichtig met wat Vaseline hun kammen en lellen insmeren. Let er ook op of uw kippen hoesten of andere symptomen vertonen die aangeven dat ze zich niet lekker voelen. Klik hier voor meer informatie over de gezondheid van kippen.


Two ginger chickens in the snow with beautiful red wattles
Twee kippen in de sneeuw met prachtige rode lellen

Kippen moeten in de winter op stok kunnen gaan

Om ervoor te zorgen dat de tenen van uw kippen niet bevriezen moeten ze de mogelijkheid hebben om op stok te kunnen gaan. In het kippenhok moet er daarom voldoende plaats voor ze zijn om te roesten. Uw kippen hebben voldoende ruimte om te roesten als ze met hun veren hun poten kunnen bedekken. Zo zullen ze het warm genoeg hebben om een strenge winter te kunnen doorstaan.


A Chocolate and a Buff Orpington roosting on a branch in their Eglu Run
Orpingtons op stok in hun Eglu buitenren
Bekijk in deze video onze top tips om uw kippen 's winters aangenaam warm te houden


Reacties:

Er zijn nog geen reacties