Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Zijn mijn kippen broeds?

Van tijd tot tijd zijn hennen broeds en zullen vastberaden op hun onbevruchte eieren in de nestkast blijven zitten. Meestal worden hennen broeds tijdens de zomermaanden maar het kan tijdens elke maand van het jaar voorkomen. Het is niet precies bekend waarom hennen broeds worden maar er wordt aangenomen dat het moederinstinct van kippen sterk is waardoor ze zullen proberen eieren uit te broeden, zelf als ze onbevrucht zijn. Sommige kippenrassen hebben meer de neiging om broeds te worden dan andere, bijvoorbeeld de cochins en silkiehennen.


A mother hen looking after her recently hatched chicks
Een moeder hen die op haar pas uitgebroede kuikens past

Tekenen dat uw kip broeds is

Het is niet moeilijk om te zien of uw kip broeds is omdat het haar gedrag sterk zal veranderen. Waaraan u het waarschijnlijk het eerst zal merken is haar slechte humeur. Hieronder een lijstje met alle indicaties dat uw kip broeds is.

  • Ze weigert de nestkast te verlaten
  • Ze zet haar veren op om zich groter te laten lijken
  • Ze maakt een soort knorrend geluid en pikt wanneer u haar uit te nestkast wilt verwijderen
  • Ze rent meteen terug naar de nestkast als u het voor elkaar heeft gekregen haar eruit te halen
  • Ze plukt haar borstveren uit

Hoe kan ik mijn broedse hen stoppen broeds te zijn?

U kunt op een aantal manieren omgaan met een broedse kip. Zo kunt u ervoor kiezen uw kip gewoon broeds te laten zijn of haar broedsheid gebruiken om eieren uit te broeden. Ook kunt u haar broedsheid verbreken - sommige methodes werken beter dan andere.

  1. Haar met rust laten - Een broedse kip zal ongeveer broeds zijn gedurende drie weken. Dit is namelijk hoe lang het duurt om een ei uit te broeden. U kunt ervoor kiezen haar haar gang te laten gaan. Als u dit doet zorgt u er dan wel voor dat u haar dagelijks een aantal uren van haar broedplaats haalt zodat ze wat kan eten en drinken. U hoeft zich er geen zorgen over te maken dat de broedse kip de andere kippen ervan weerhoudt hun ei te leggen omdat ze meestal maar wat graag de nestkast delen. Maar het kan voorkomen dat u een agressieve broedse hen heeft die naar andere hennen pikt wanneer zij hun ei willen leggen. Het is in dat geval goed om voor hen een alternatieve nestplaats te voorzien. Ook kunt u de broedse hen tijdelijk uit het kippenhok houden totdat alle andere kippen hun ei hebben gelegd. We adviseren u handschoenen te dragen wanneer u de broedse hen verwijdert omdat ze erg boos op u zal zijn en er alles aan zal doen om te voorkomen dat ze uit de nestkast wordt gewerkt.

  2. Koop een aantal bevruchte eieren - Als u eieren wilt uitbroeden en u heeft zelf kippen, maak dan gebruik van de broedsheid door eieren te kopen die ze kan uitbroeden. Het uitbroeden van een ei overlaten aan een hen is een stuk minder werk dan het gebruik van een broedmachine (incubator). Een kip verzorgt het hele proces, van het uitbroeden tot het opvoeden! Als u dit nog niet eerder heeft gedaan kunt u het beste eerst advies vragen aan een kippenhouder die hier ervaring mee heeft.

  3. Haar onderkant in water dompelen - Wanneer een kip broeds is neemt haar lichaamstemperatuur toe. Het idee achter deze methode is om haar af te laten koelen en zo haar broedsheid te verbreken. Dompel gewoon de onderkant van de broedse kip in een emmer met koud water. Hierbij moet worden opgemerkt dat het effect van deze methode in twijfel wordt getrokken omdat het slecht een afleiding zou zijn van haar broedsheid zolang ze haar veren aan het drogen is. Deze methode mag alleen worden toegepast tijdens de warme zomermaanden.

  4. Leg ijsblokjes of bevroren erwten onder de hen - Deze methode is wederom gebaseerd op het idee de kip af te laten koelen maar maakt het voor uw kip ook onaangenaam om op haar nest te gaan zitten.

  5. Maak een omgeving voor de broedse hen - Plaats uw broedse kip in een metalen hok of een hondenbench met water en voer. De kooi is niet aangenaam voor haar en laat haar onderlichaam afkoelen zodat haar broedsheid wordt verbroken. Hoelang dit duurt verschilt van kip tot kip. Meestal is drie dagen voldoende. De kip is niet langer broeds wanneer ze haar veren niet meer uitzet en zich niet terug naar het nest haast. Dit komt misschien wreed over maar op lange termijn is het beter voor uw kip dan dat u haar op een leeg nest laat zitten terwijl haar gezondheid erop achteruit gaat.


Reacties

Tine, 8 juli 2022

We hebben broedse kip in een bench gezet. Hoe weten we wanneer ze broeds af is?


Vahl, 18 april 2020

kan ik mijn broedse kip met eieren nog naar een ander hok verplaatsen? Mijn kip zit twee dagen op de eieren