Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wie is hier de baas?

Vaak worden kippen ervan beschuldigd dat het pestkoppen zijn, maar vaak is het gecompliceerder dan dat. Wanneer u een groep kippen heeft (een toom) zullen ze onderling uitmaken wie er de leiding heeft, wie er op de tweede plaats staat, wie op de derde, enzovoort… De kip op de tweede plaats van het gezag luistert naar de gezagvoerder, de kip op de derde plaats luistert op haar beurt naar de twee kippen boven haar in de pikorde en dit gaat zo voort tot onderaan de kippenladder.


Cheryl Powling's Speckledy hens have decided who's in charge
Cheryl Powlings speckledy kippen hebben vastgesteld wie er de leiding heeft

Het enige dat de pikorde uiteraard zal verstoren is de introductie van nieuwe kippen. Introduceer nooit slechts één kip aan een bestaande groep kippen, zij zal zeker worden getreiterd, maar voeg altijd minstens drie of vier nieuwe kippen tegelijk toe aan een toom. Helaas vinden er gedurende de eerste dagen vrijwel altijd een aantal gevechten plaats maar uw kippen zullen snel genoeg bedaren. Ook belangrijk om te weten is dat u de zwakste kip nooit alleen moet zetten om haar te beschermen. Als u echt een kip alleen moet zetten, verwijder dan tijdelijk de grootste pestkop.


A beautiful white hen being introduced with her friends to the new flock
Eén van de drie plymouth rock bantams die aan haar nieuwe vriendinnen wordt voorgesteld

Het kan lastig zijn om te zien dat uw kippen aan het ruziën zijn maar u moet onthouden dat dit natuurlijk gedrag is en dat uw kippen er vrijwel altijd zonder uw hulp onderling wel uit weten te komen. Als uw kippen de pikorde eenmaal hebben bepaald zal alles weer kalmeren, dus wacht geduldig af.Reacties

Er zijn nog geen reacties