Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

De kip of het ei?

De eeuwige vraag wat er nu eerder was, de kip of het ei, is in 2010 door een team wetenschappers eindelijk beantwoord. En het antwoord is: kippen. De onderzoekers hebben vastgesteld dat voor het ontstaan van een ei het ei zich eerst moet ontwikkelen in de eierstokken van een kip. En dit leidt tot de conclusie dat er dus een kip geweest moet zijn voordat er een ei was. Dus, die vraag is nu opgelost!


Lynn Beasley's lovely little Rhode Island Red hen named Liberty
Lynn Beasley’s prachtige kleine Rhode Island Red hen genaamd Liberty

En nu in het kort het technische gedeelte. Een specifiek proteïne in de eierstokken van kippen, ovocledidin-17, is verantwoordelijk voor het omzetten van calciumcarbonaat in calsietkristallen. Deze calsietkristallen vormen de schaal van het ei zodat het kan worden gelegd.


Ten beautiful chicken eggs each laying by a different chicken
Tien prachtige eieren gelegd door tien verschillende kippen

De eerste gedomesticeerde kippen

De geschiedenis van de gedomesticeerde kip begon ruim 10.000 jaar geleden in het gebied dat nu bekend staat als China. Mitochondriaal DNA uit gefossiliseerde botten gevonden in noord China is vergeleken met het DNA van hedendaagse kippen. De genoomanalyse toont aan dat de gefossiliseerde botten DNA bevat dat overeenkomt met dat van hedendaagse kippen. Ook bleek uit de analyse dat het DNA uit de gefossiliseerde botten een nog grotere overeenkomst heeft met het DNA van de rode kamhoen (vaak bankivahoen genoemd). En dat is logisch aangezien bekend is dat de hedendaagse kip een hybride is tussen een aantal wilde vogels waaronder de rode en grijze kamhoen.

De meest aangehangen theorie is dat Chinese boeren de wilde rode kamhoen hebben gevangen, gefokt en gedomesticeerd. Bij de verspreiding van deze vogels door Azië zijn ze gekruist met een aantal gedomesticeerde wilde soorten. De boeren hebben hiervoor ongetwijfeld de meest productieve leggers en kippen met het beste vlees geselecteerd. De kruisingen die toen tot stand zijn gekomen vormen de basis voor de moderne kip die wij vandaag nog kennen.


A lovely laying Welsummer chickens grazing in the grass
Een mooie Welsumer kip grazend in het gras

Kippen bereiken Afrika en Europa

Vanaf het moment dat kippen zich over Azië begonnen te verspreiden was het slechts een kwestie van tijd voordat ze Afrika en Europa zouden bereiken. Omdat er geen grote oceaan was die hun verspreiding tegenhield vonden kippen hun weg door handel tussen de Aziatische, Afrikaanse en Europese beschaving. Met een wereldpopulatie van slechts ½ miljoen mensen en door het geringe contact tussen ver van elkaar verwijderde beschavingen, was 10.000 jaar geleden de verspreiding van de kip over de verschillende continenten een traag proces.


A flock of chickens and a cockerel searching the dead grass for bugs
Een toom kippen en een haan op zoek naar insecten in dor gras

Ongeveer 4000 jaar geleden bereikten kippen een gebied in India genaamd de Indusvallei. Van hieruit kwamen ze door handel terecht in Europa en Afrika.


Kippen bereiken Amerika

Er wordt aangenomen dat kippen Amerika hebben bereikt via de Polynesische boten vanuit Tonga, Samoa, Niue, Hawaii en Paaseiland rond 1350, ruim 100 jaar voordat Columbus Amerika ‘ontdekte’. Dit komt misschien als een teleurstelling voor Christoffel Columbus-fans maar het bewijs hiervoor is overtuigend omdat het is gebaseerd op koolstofdatering van kippenbotten en genoomanalyse in vergelijking met kippenbotten gevonden in Polynesië.Reacties:

Er zijn nog geen reacties