Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe moet een cavia worden gewassen?


Als uw cavia's toe zijn aan hun maandelijkse bad (of tweemaandelijks in de winter) dan kunt u dit het beste doen als het lekker weer is zodat hun vacht snel kan drogen. Cavia's vinden het niet fijn om nat te zijn. Als het koud is en u uw cavia's niet goed afdroogt dan kunnen ze kou vatten.


Neem ten eerste alle tijd om uw cavia's te wassen en te drogen. Cavia's vertrouwen sterk op hun neus. Als u een cavia bij de andere cavia's weghaalt en het dier terugzet zal hij anders ruiken dan de rest. Omdat ze de geur niet herkenning kunnen er gevechten uitbreken. Om dit te voorkomen is het het beste om alle cavia's op dezelfde dag te wassen. Zo ruiken alle dieren naar shampoo en heeft geen enkel dier nog zijn gebruikelijke geur.


guinea pig having a bath
Droog een cavia altijd goed af nadat u het dier heeft gewassen

Zet voordat u begint de volgende producten klaar:


  • Shampoo (babyshampoo of shampoo voor cavia's)
  • Een borstel voor cavia's
  • Een wasbak of een grote kom met twee tot drie centimeter warm water
  • Een handdoek
  • Een haardroger met een koele setting

Zorg er voordat u uw cavia in het water zet voor dat het dier rustig is. U kunt eerst een pootje nat maken om ervoor te zorgen dat de cavia een beetje aan het water kan wennen. Leg wat lekkers klaar waarmee u uw huisdier kan afleiden (zorg ervoor dat er geen shampoo op komt). Als uw cavia rustig is kunt u hem voorzichtig in het lauwwarme ondiepe water zetten. Let erop dat de neus en mond van de cavia boven water blijft zodat hij kan ademhalen. Schep met een hand voorzichtig water over de cavia, voorkom met uw andere hand dat er water in de ogen komt. Als het lichaam volledig nat is (behalve hun hoofd, dit kunt u met uw vingers nat maken) kunt u de cavia uit het water tillen. Zet het dier op de grond of op een handdoek bij u op schoot. Verdeel met uw handen voorzichtig wat shampoo over het lichaam van uw cavia. Wrijf met uw vingertoppen voorzichtig shampoo op het hoofd van uw cavia om te voorkomen dat er sop in de ogen komt. Als u uw cavia een behandelt tegen parasieten, volg dan voor het behandelen van het hoofd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vergeet bij een behandeling van mijten ook zeker de oren niet, dit is de plaats waar mijten leven. Wees heel voorzichtig bij het wassen van de oortjes om te voorkomen dat er shampoo en water in de gehoorgang terecht komt.


Als uw cavia volledig is ingesopt, spoel hem dan twee tot drie keer af met schoon, warm water en kijk goed of er geen shampoo-resten in de vacht zijn achtergebleven. Als u zeker weet dat alle zeepsop uit de vacht is, wikkel het dier dan een aantal minuten in een handdoek om het overtollige water uit de vacht te halen. Laat hun hoofd buiten de handdoek zodat ze kunnen ademhalen en wikkel het dier niet de strak in de handdoek. Zet uw cavia daarna op schoot en gebruik een haardroger. Gebruik altijd de koele stand, vermijd de oren en beweeg de haardroger boven de vacht om te voorkomen dat het op één plaats te warm wordt. Houd uw cavia's nadat u ze heeft afgedroogd een aantal uren op een warme plek. Voor de zekerheid is het beter om cavia's die zijn gewassen 's nachts binnen te houden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties