Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een cavia verzorgen na een operatie


De laatste jaren heeft de gezondheidszorg voor cavia's zich verder ontwikkeld waardoor de kans dat uw cavia een operatie overleeft groter is dan ooit. Toch is het voor niemand een aangename ervaring en er zijn een aantal dingen die u voor uw cavia kunt doen om het herstel zo snel mogelijk te laten verlopen. Waarschijnlijk heeft de dierenarts(assistent) u informatie gegeven over hoe u uw cavia na de operatie moet verzorgen. Het is belangrijk dat u dit advies nauwkeurig opvolgt. Heeft u niet veel informatie gekregen, lees dan verder om meer te weten te komen over de verzorging van een herstellende cavia.

guinea pig recovering

  1. Vraag aan uw dierenarts pijnstillers en antiseptica. Na een operatie heeft uw cavia waarschijnlijk veel pijn en heeft het dier iets nodig om dit te verzachten. Het is net zoals het voor u is wanneer u thuiskomt uit het ziekenhuis of van de tandarts en moe bent en pijn heeft. Uw dierenarts kan waarschijnlijk advies geven om ervoor te zorgen dat het herstel van uw cavia zo snel en aangenaam mogelijk verloopt. Bijvoorbeeld na een castratie kunnen antiseptica noodzakelijk zijn, aangezien er een abscess kan ontstaan wanneer het niet goed schoon wordt gehouden. Vraag uw dierenarts welk middel u moet gebruiken of koop het in hun kliniek.

  2. Houd uw cavia's samen, tenzij uw dierenarts nadrukkelijk anders heeft aanbevolen. Cavia's zijn groepsdieren en zijn daarom niet graag alleen. Na een stressvolle gebeurtenis hebben ze hun caviafamilie nodig om de moed erin te houden. Zonder hun huisgenootjes kan een cavia depressief worden en gewoonweg opgeven. Om dit te voorkomen is het het beste om het geopereerde dier samen met ten minste één andere cavia samen te houden, zoals een gecastreerde cavia van het andere geslacht, een zus of een cavia van hetzelfde geslacht. Als u in totaal drie cavia's heeft, zet ze dan alledrie bij elkaar zodat geen cavia alleen is.

  3. Zorg ervoor dat uw cavia voeding binnenkrijgt, zelfs als dit betekent dat u het dier met de hand moet voeden. Een gestreste cavia of een dier dat pijn heeft heeft vaak geen eetlust, maar dit draagt niet bij aan het herstel. Mag de cavia niet worden opgetild, ga dan de ren staan of steek een arm in de ren om uw huisdier zijn favoriete hapjes aan te reiken. Zorg er zoals altijd voor dat ze toegang hebben tot hooi en vers water.

  4. Veel cavia-eigenaren geven hun dieren extra vitamine C om ervoor te zorgen dat hun immuun-systeem optimaal functioneert. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u uw cavia een overdosis geeft. Een overschot zullen ze gewoon uitplassen. Geef uw cavia's voer dat rijk is aan vitamine C of voeg een oplosbaar vitamine C tablet toe aan hun drinkwater.

  5. Houd uw cavia goed in de gaten om te zien of het dier goed herstelt, zeker na een operatie. Als uw cavia een operatiewond heeft kan deze geïnfecteerd raken en open gaan. Neem contact op met uw dierenarts als u ziet dat de wond opzwelt, hard wordt, er pus uitkomt of als interne hechtingen zichtbaar zijn. Neem ook contact op met de dierenarts als u ziet dat uw huisdier pijn heeft. De dierenarts zal uw cavia waarschijnlijk pijnstillers voorschrijven.

  6. Het is een goed idee om uw zieke of herstellend cavia een aantal keer per dag te wegen om te controleren of het dier geen gewicht verliest. Als uw cavia niet mag worden opgepakt, probeer het dier dan in een kartonnen doos te laten lopen, sluit de toegang en weeg de doos met de cavia. U kunt ook één zijde van de doos verwijderen zodat u uw cavia voorzichtig uit de doos op de weegschaal kunt schuiven.

  7. U kunt in het onderkomen van uw geopereerde cavia na een operatie de eerste dagen een witte handdoek leggen. Zo kunt u zien of het dier bloedt of geen ontlasting heeft. Het kan zijn dat een cavia zijn eigen keutels opeet en u deze daarom niet aantreft in hun onderkomen. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken - cavia's doen dit om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Als u geen keutels ziet, houd dan het gedrag van uw huisdier een tijdje in de gaten.

  8. Zorg ervoor dat het (tijdelijke) onderkomen zo schoon mogelijk is om infecties en ziektes te voorkomen.

  9. Zet uw cavia's op een veilige, rustige en warme plaats. Dit kan betekenen dat uw ze een paar dagen binnen moet houden, zeker in de winter. Zoek een aangename, rustige plaats in huis, uit de buurt van lawaai en andere huisdieren.

  10. Til uw geopereerde of herstellende cavia niet onnodig op. Na een operatie heeft het dier waarschijnlijk pijn en zal hij het niet prettig vinden te worden opgetild, zeker niet na een een operatie aan de buik. Door het dier op te tillen komt er namelijk druk te staan op deze plaats.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties