Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Eenvoudige controle van de gezondheid van uw cavia's

Gelukkig zijn cavia's sterke dieren en als ze goed worden verzorgd zullen ze zelden ziek zijn. Toch is het verstandig om dagelijks uw cavia's te controleren om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven. Ook kunt u zo snel veranderingen vaststellen, en bij de eerste tekenen van ziekte het dier door de dierenarts laten onderzoeken.

guinea bottom
Het is aanbevolen regelmatig de gezondheid van uw cavia's te controleren

Ogen
De ogen van een cavia moeten schoon en helder zijn. Als een oog er plotseling troebel uit gaat zien, dan kan dit erop duiden dat de cavia een oogontsteking heeft, bijvoorbeeld veroorzaakt door een stukje hooi in het oog. Een oogprobleem heeft onmiddellijke zorg van een dierenart nodig. Een melkachtige afscheiding uit de ogen is normaal wanneer een cavia zich wast. Ze gebruiken dit op hun poot om zichzelf te wassen en het is dus niets om u zorgen over te maken.

Neus
De neus moet schoon zijn en een cavia mag geen loopneus hebben. Als dit niet het geval is of wanneer uw cavia niest duidt dit er waarschijnlijk op dat uw cavia kou heeft gevat.

Vacht
De vacht moet dicht en schoon zijn. Kale plekken, haarverlies, rode plekken op de huid of wondjes kunnen tekenen zijn dat uw cavia mijten heeft. Houd het dier goed in de gaten, krabt het zich meer dan anders? Mijten kruipen onder de huid en veroorzaken een onaangename aandoening genaamd schurft. Hoe sneller u het probleem vaststelt des te beter. Uw cavia zal u erg dankbaar zijn als u het probleem zo snel mogelijk behandelt. Misschien zult u soms kleine neetjes over vacht van uw cavia zien lopen. Dit zijn hooimijten. Deze onschadelijke mijten kunnen met een daarvoor bestemde shampoo eenvoudig worden verwijderd.

Poten
Houd de nagels in de gaten en zorg ervoor dat deze niet te lang worden. Cavia's hebben geen vacht onder hun pootjes dus controleer of er hier geen wondjes ontstaan. Als dit wel het geval is, geef uw cavia's dan een zo zacht mogelijk nestmateriaal, zoals zaagsel.

Achterste
Ja, ook dit deel van uw cavia moet in de gaten worden gehouden... Het hele gebied rond het achterste van uw cavia's moet schoon en droog zijn. Als het nat is en onaangenaam ruikt, dan kan het zijn dat uw cavia een urineweginfectie heeft. Bij oudere beren kan het soms gebeuren dat de mest in hun vacht blijft hangen en ze hun blindedarmkeutels niet meer kunnen opeten. Een dierenarts kan u laten zien wat u kunt doen om uw cavia te helpen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties