Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe kan ik zien of mijn cavia zwanger is?


Als u denkt dat uw cavia zwanger is, dan kan het verstandig zijn om naar een dierenarts te gaan. Tijdens een zwangerschap kunnen er complicaties optreden, zeker als de cavia ouder is dan één jaar en nog nooit jongen heeft gehad. Hieronder vindt u een aantal manieren om na te gaan of een cavia zwanger is.


Allereerst moet u zich de vraag stellen of uw cavia in onlangs in contact is geweest met een ongecastreerd mannetje. Cavia's worden snel geslachtsrijp, soms al als ze nog maar vijf of zes weken oud zijn. Het gebeurt zelfs wel dat mensen een jonge cavia kopen die al zwanger blijkt te zijn!


baby guinea pigs
Baby's zijn schattig maar voor zeugen kan de ervaring stressvol en pijnlijk zijn

Als uw cavia meer dan twee of drie weken zwanger is zult u misschien de jongen in haar buik kunnen voelen. Draai de cavia niet om en voer geen druk uit, maar haal heel voorzichtig uw handen over de flanken van de cavia. Zet uw cavia op schoot, houd haar vast bij de schouders en haal heel voorzichtig uw hand over haar buik. Als u bultjes voelt, dan kunnen dit baby's zijn maar het kan bijvoorbeeld ook een cyste zijn. Het is daarom een goed idee om naar de dierenarts te gaan en uw cavia te laten controleren of voor advies.


Houd in de gaten hoeveel uw cavia eet. Als er baby cavia's in haar buik groeien zal ze meer moeten eten dan normaal, soms wel twee of drie keer zoveel. Wanneer de andere cavia's ook meer eten kan dit ook verband houden met het koude weer.


Tenslotte kunt u ook het gewicht van een volwassen cavia in de gaten houden om te achterhalen of ze zwanger is. Als een cavia zwanger is zal ze slechts enkele grammen per dag aankomen. Weeg haar daarom iedere week, als ze zwanger is zult u een aanzienlijk verschil kunnen zien. Aan het einde van de zwangerschap zullen haar jongen de helft van haar gewicht uitmaken, en uw cavia zal dus twee keer meer wegen dan normaal.


Als u een van bovenstaande signalen ziet, raden we aan met uw cavia naar de dierenarts te gaan. Als de symptomen niet door een zwangerschap worden veroorzaakt kan uw huisdier de juiste zorg krijgen. Als uw cavia inderdaad zwanger blijkt te zijn kan de dierenarts nagaan of er geen complicaties zijn en advies geven over de verzorging van het dier tijdens en na haar zwangerschap.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties