Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw cavia's begrijpen

Cavia's zijn hele vriendelijke dieren, met een hoop praatjes. Allereerst is er de zeer luide "weep weep" om u welkom te heten. Ze zullen dit geluid maken om u te begroeten en om te laten weten dat het voer dat u ze komt brengen meer dan welkom is. Ze maken dit geluid zo vol overtuiging dat hun oren op en neer bewegen. Dit is een blije cavia.


pig looking in
Cavia's maken verschillende geluiden

Ook is er een diep gebrom of gespin vanuit de keel. Een cavia maakt dit geluid als ze voor het eerst kennis maken met een nieuwe cavia, zeker als een jongen een meisje voor het eerst ontmoet. Als er sprake is van geruzie tussen de cavia's dan gaat dit diepe gebrom soms samen met klapperen van de tanden.

Cavia's babbelen met elkaar als ze aan het eten zijn. U hoort dan kleine piepjes en getsjilp, dit gesprek gaat gegarandeerd over eten!

Als gedrag uit de hand loopt
Cavia's zijn sociale dieren en zullen daarom zelden met elkaar vechten. Als er echter niet voldoende voer is dan kan het zijn dat een dominant vrouwtje andere cavia's op hun kop gaat zitten. Indien in een groep bestaande uit vrouwtjes geruzie uitbreekt, zorg dan voor meerdere voerbakjes en plekken, zoals buizen, waar cavia's zich kunnen verstoppen. Het kan ook helpen om een gecastreerd mannetje te introduceren, die weer orde op zaken zal stellen.

Onvoldoende voer, zeker een tekort aan hooi, kan ertoe leiden dat een dominantie cavia aan de vacht van andere cavia's gaat knabbelen. Dit gedrag wordt 'barbering' genoemd. Alleen de dader zal uiteindelijk nog mooie lokken over hebben! Cavia's kunnen dit gedrag ook gaan vertonen als ze zich vervelen. Zorg dus altijd voor een ruime hoeveelheid hooi en zorg ervoor dat ze voldoende beweging en afleiding hebben.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties