Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw hond laten castreren / steriliseren

Heeft uw hond een te hoog libido? Of is uw hond heel moeilijk te beheersen wanneer er andere honden in de buurt zijn? In dit hoofdstuk kun u meer te weten komen over castratie en de voordelen hiervan op de gezondheid van uw hond en op zijn of haar gedrag.

Bij castratie worden de voortplantingsorganen van een hond verwijderd. Castratie bij teven wordt ten onrechte ook wel sterilisatie genoemd. Bij sterilisatie worden alleen de eileiders (bij teefjes) of de zaadleiders (bij reuen) onderbroken. Wanneer een hond gecastreerd of gesteriliseerd is wordt er ook wel gezegd dat het dier “geholpen” is.


A Basset Hound sitting down with lovely droopy eyes
Een basset hound zitten op de weg

Uw hond laten castreren

Om te voorkomen dat u onverwacht het huis vol puppy’s heeft is het een goed idee om uw teefje te laten castreren. Bij de castratie van een teefje worden de eileiders en baarmoeder verwijderd. Dit heeft een positieve invloed op de gezondheid en het gedrag van teefjes. Het verlaagt het risico op melkkliergezwellen aanzienlijk, zeker als een teefje wordt gecastreerd voordat ze voor het eerst loops wordt.


A Boston Terrier outside on a walk squinting in the sun
Een Boston terriër aan het wandelen in de zon

Herstel na castratie

Meestal gaan honden op de dag van de operatie weer naar huis omdat de wond van de operatie vrij snel geneest. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw hond niet op de hechtingen bijt of eraan krabt omdat u anders terug naar de dierenarts moet voor nieuwe hechtingen. Uw dierenarts geeft uw hond waarschijnlijk een hondenkraag zodat hij de wond niet kan likken, want dit vertraagt het genezingsproces. Ook zal uw dierenarts een vervolgafspraak maken om een week na de operatie te bekijken of alles in orde is. Tijdens een volgende afspraak tien weken na de operatie zal de dierenarts de uitwendige hechtingen verwijderen.


A Golden Retriever wearing an Elizabethan Collar
Een golden retriever met een hondenkraag

Om meer te weten te komen over de verzorging van uw teefje na een operatie, klik hier.

De dierenarts zal het haar van uw hond scheren op de plek waar de operatie zal plaatsvinden. Het haar groeit binnen een paar maanden weer terug. Na de operatie is het van belang dat u ervoor zorgt dat uw hond rustig blijft. Te intensieve inspanning is niet aan te bevelen omdat dit ervoor kan zorgen dat de hechtingen loskomen. Beperk de beweging dus tot een minimum totdat de hechtingen zijn verwijderd.

Tijdens de operatie wordt uw hond onder algehele narcose gebracht. Hierna zal uw hond behoorlijk suf zijn en wankel op haar poten staan. Geef haar de tijd om te herstellen en uit te rusten en houd haar in de gaten om te zien of alles goed met haar gaat. Geef haar veel liefde en aandacht.


Verandert mijn hond na castratie?

Castratie kan het gedrag van uw hond behoorlijk veranderen. Ook kan het invloed hebben op de gezondheid van uw hond. De leeftijd waarop u uw teefje laat castreren kan grote invloed hebben op het risico op kanker. Hieronder kunt u lezen welke invloed de castratie van een teef heeft op haar gezondheid en gedrag.


Medisch
Door een teefje te laten castreren voordat ze voor het eerst loops wordt, neemt het risico op borstkanker aanzienlijk af. Borstkanker (melkkliergezwellen) komt bij niet gecastreerde teven vrij veel voor. Als u uw teefje niet heeft laten castreren voor haar eerste loopsheid hoeft u zich echter geen zorgen te maken, het is niet te laat. Door uw hond te laten castreren wordt de kans op borstkanker alsnog verkleind.

Ouder teefjes hebben een verhoogd risico op eierstok- en baarmoederkanker. Door uw hond te laten castreren kunt u de kans op dit type kanker volledig wegnemen.

Pyometra (baarmoederontsteking) is een levensbedreigende aandoening die 25% van de honden ouder dan tien jaar treft. Ook het risico op deze aandoening wordt volledig uitgesloten wanneer u uw hond laat castreren. Wel kan er nog kanker ontstaan in het deel van de baarmoeder dat overblijft na de castratie.

Door een teeftje te laten castreren is de kans op een (schijn)zwangerschap 0%. Dit is wel zo fijn wanneer uw hond regelmatig in contact komt met reuen.


A wonderful little Cardigan Welsh Corgi puppy lying down on a bench
Een prachtige Welsh corgi Cardigan pup op een bankje

Gedrag
Sommige niet-gecastreerde teefjes zullen vechten met andere teefjes voor de aandacht van reuen. Vaak worden teefjes minder agressief naar andere honden en mensen nadat ze gecastreerd zijn.

Na hun ovulatie hebben veel teefjes last van stemmingswisselingen vanwege hormoonschommelingen. Door uw hond te laten castreren kunt u deze stemmingswisselingen voorkomen omdat er geen hormoonschommeling meer plaats zal vinden.

Wanneer een teefje loops is zal ze vaak aan de wandel gaan om te zoeken naar een reu. Tijdens hun zoektocht bestaat de kans dat uw hond gewond raakt of zelfs om het leven komt door een aanrijding met een auto. Door uw hond te laten castreren zal ze veel minder de behoefte voelen om op mannenjacht te gaan.


A Lhasa Apso sitting beautifully on the grass
Een lhasa apso zittend in het gras

Hoeveel kost het om een hond te laten castreren?

De kosten verbonden aan een castratie zijn afhankelijk van het formaat en gewicht van uw hond, maar zullen doorgaans rond de €400 zijn (ervan uitgaande dat uw hond niet in de kliniek hoeft te overnachten). Vraag het echter altijd van tevoren aan uw dierenarts, de prijzen kunnen per dierenarts nogal verschillen.


Uw hond laten castreren

Indien u een man bent, zult u het onderstaande misschien als schokkend ervaren. Onthoud echter dat castratie grote voordelen kan hebben voor de gezondheid en het temperament van uw hond. Lees verder om meer te weten te komen.


A very tired Weimaraner resting his head on the grass
Een vermoeide Weimaraner laat zijn kop rusten op het gras

Bij de castratie van een reu worden beide testikels verwijderd waardoor de productie van zaad wordt gestopt. Deze ingreep is het meest effectief wanneer uw hond de seksueel volwassen leeftijd nadert, maar u kunt uw hond op elke leeftijd laten castreren. Na de castratie van uw hond kan het zijn dat hij in gewicht toeneemt, dus houd goed in de gaten hoeveel hij eet en zorg ervoor dat hij voldoende beweging krijgt. Vaak laten hondeneigenaren hun hond castreren vanwege gedragsproblemen. Al snel na de operatie zal uw hond door zijn afgenomen geslachtsdrift minder de neiging hebben om weg te lopen. Het kan echter zijn dat wanneer een hond al seksuele ervaring heeft een castratie hem er niet van weerhoudt op vrouwenjacht te gaan.


Herstel na castratie

Het is belangrijk dat uw hond zijn wonden na de operatie niet kan likken omdat dit het helingsproces kan vertragen en zelfs infecties kan veroorzaken. Uw dierenarts zal u een hondenkraag geven om te voorkomen dat uw hond bij zijn wonden kan komen. Uw dierenarts zal een vervolgafspraak maken, meestal een week na de operatie, om te zien hoe het met uw hond gaat.

Probeer rustig aan te doen en niet te veel met uw hond te wandelen vlak nadat hij gecastreerd is. Voorkom rennen en springen zodat de hechtingen goed blijven zitten. Tijdens de operatie wordt uw hond onder volledige narcose gebracht waardoor hij nadien erg moe kan zijn en zelfs wankel op zijn poten kan staan. Geef hem de kans om uit te rusten en te herstellen en houd hem goed in de gaten. Om meer te weten te komen over hoe u voor uw hond moet zorgen na een operatie, klik hier.


In welke opzichten verandert uw hond nadat hij is gecastreerd?

De castratie van uw hond kan een duidelijke invloed hebben op zijn gedrag en kan ook ten voordele zijn van de gezondheid van uw hond. Het verlaagt het libido van uw hond en verkleint de kans op teelbal- en prostaatkanker. Hieronder vindt u een overzicht van de invloed die een castratie van een reu kan hebben op zijn gezondheid en gedrag.


Medisch
De kans op teelbalkanker is verdwenen waanneer uw reu gecastreerd is omdat de testikels worden verwijderd. De castratie van een reu verkleint de kans op levensbedreigende prostaat en perianale tumoren.


A massive Saint Bernard with a beautiful thick coat
Een grote Sint Bernard met een prachtig dikke vacht

Gedrag
Castratie kan seksueel gedrag zoals rijden, het verspreiden van urine en agressie naar andere honden verminderen omdat het de hormoonproductie (met name testosteron) verlaagt. Weglopen kan een veelvoorkomend probleem zijn bij niet-gecastreerde reuen, zeker wanneer er een loops teefje in de buurt is. Dit neemt af wanneer uw hond gecastreerd is. Castratie maakt uw hond over het algemeen rustiger en dat kan gunstig zijn wanneer u een overactieve hond wilt bedaren.


A Whippet stretched out running at full pelt
Een whippet in volle vaart

Hoeveel kost de castratie van een reu?

De gemiddelde prijs voor de castratie van een reu is ongeveer €250. Vraag het echter altijd eerst na bij uw dierenarts, de prijzen kunnen per dierenarts aanzienlijk verschillen.Reacties

Er zijn nog geen reacties