De band tussen honden en mensen is krachtig, en als onze trouwe viervoeters zich ziek voelen, dan willen we er alles aan doen om ze weer beter te maken. Het toedienen van medicatie bij honden kan een ontmoedigende taak zijn, maar de juiste aanpak maakt het een soepele en stressvrije ervaring voor zowel jou als de hond. Of het nu gaat om orale medicatie, of het gebruik van een spuit: het kennen van de juiste technieken en het creëren van een positieve sfeer is van essentieel belang. In deze gids leiden we je door de stappen heen om ervoor te zorgen dat de hond de medicatie krijgt die hij nodig heeft, terwijl hij ondertussen comfortabel en gelukkig blijft.
De dierenarts heeft medicatie voorgeschreven: wat nu?
Of de hond nu een operatie heeft gehad, of een ziekte heeft: het is gebruikelijk dat de dierenarts een medicijn voorschrijft om het probleem te behandelen. Het is belangrijk dat je de dosering en toedieningsinstructies goed begrijpt! Neem daarom de tijd om eventuele vragen aan de dierenarts te stellen.
Het is belangrijk om te begrijpen hoe en wanneer je de medicatie toe moet dienen. Informeer daarnaast bij de dierenarts naar mogelijke bijwerkingen en wanneer het verstandig is om contact op te nemen. Sommige honden zijn er niet zo’n fan van om medicatie in te nemen, maar als je goed geïnformeerd bent, leg je de basis voor een soepel proces.
Ze kunnen wegrennen, maar ze kunnen zich niet verstoppen voor hun medicatie!
Orale medicatie toedienen
Sommige honden zijn er beter in dan andere als het gaat om medicatie ontdekken die in de voerbak is verstopt. Als je hond een goed reukvermogen heeft en weigert de pil te eten, dan houdt dat één optie over: het zelf aan hem geven.
Het hoeft niet stressvol te zijn om de hond medicatie te geven. Hier zijn vijf eenvoudige stappen om deze klus wat makkelijker te maken:
- Voorbereiding en traktaties: Verzamel alle benodigdheden en traktaties. Je hebt de door de dierenarts voorgeschreven medicatie nodig, wat lekkere traktaties voor de hond en een rustige, stille ruimte om de medicatie toe te dienen.
- Verstoppen in de traktatie: Verstop de medicatie in een traktatie. Pindakaas, kaas of een plakje vleeswaren kan wonderen verrichten. Zorg wel dat de medicatie goed verborgen is in de traktatie.
- Positieve associaties: Laat de traktatie met medicatie aan de hond zien, maar geef het nog niet direct. Laat de hond ruiken en onderzoeken. Dit helpt de hond positieve associaties te creëren met medicatie.
- Toedienen:: Als de hond geïnteresseerd en enthousiast is over de traktatie, plaats je deze in de hond. Zorg ervoor dat de hond het doorslikt. Je kunt de mond even gesloten houden om hier zeker van te zijn.
- Beloning: Nadat je de traktaties hebt gegeven, overspoel je de hond direct met los en wat extra traktaties. Laat hem weten hoe braaf hij is! Dit versterkt de positieve ervaring en het helpt vertrouwen op te bouwen voor in de toekomst.
Vergeet niet dat geduld en positiviteit van cruciaal belang zijn. Als de hond angstig is, of aarzelt, neem je de tijd en moedig je hem aan. Met oefening en consistentie zal het geven van medicatie gewoon bij de routine gaan horen en als moment dienen om jullie band nog sterker te maken.
Medicatie toedienen via een spuit
Als de dierenarts vloeibare medicatie heeft voorgeschreven, moet je de hond deze via een spuit toedienen. Dit kan je nogal afschrikken, maar maak je geen zorgen. Met deze vijf stappen zal je je een professional voelen:
- De juiste ruimte: Vind een rustige, comfortabele plek waar jij en de hond kunnen ontspannen zonder afleiding. Dit kan een favoriete hoek in de woonkamer zijn, of een gezellig plekje in de keuken. Kies een plek waar jullie allebei ontspannen zijn en niet afgeleid kunnen raken.
- Bereid je voor: Verzamel alle benodigdheden: de door de dierenarts voorgeschreven medicatie, een schone spuit en een traktatie om de hond achteraf mee te belonen. Zorg dat je de instructies voor de medicatie zorgvuldig leest om de dosering en manier van toedienen te begrijpen.
- Creëer vertrouwen: Jullie hebben al een sterke band, maar dit is voor jullie allebei een nieuwe ervaring. Je wil de hond graag kalm houden en hem zelfverzekerd benaderen. Praat op een kalmerende toon, aai hem veel en prijs hem. Laat de hond de spuit ruiken en onderzoeken, zodat hij zich er oké bij voelt.
- Dien de medicatie toe: Houd de spuit in één hand en houd de hond met de andere hand vast. Afhankelijk van de medicatie moet je de hond voorzichtig vasthouden, of iemand inschakelen die je hierbij kan helpen. Steek de spui aan de zijkant van de mond, tussen de tanden en wang, en druk langzaam om de medicatie vrij te geven. Wees geduldig, en ga zachtjes met de hond om. Probeer hem niet te laten schrikken of hem te overweldigen.
- Belonen en geruststellen: Nadat de medicatie is toegediend, beloon je de hond door hem te prijzen en door middel van een lekkere traktatie als dank voor de medewerking. Zo creëert de hond een positieve associatie en bouw je het vertrouwen op. Sluit af met wat extra knuffels en speeltijd, om de band te versterken.
Onthoud: oefening baart kunst! Met geduld, positiviteit en een beetje moeite kan het geven van medicatie een stressvrij onderdeel worden van jullie (dagelijkse) routine. En raadpleeg de dierenarts altijd bij vragen, of als je zorgen hebt over de hond.
De hond een comfortabele hondenmand en bench geven is de perfecte manier om hem wat veiligheid te geven als hij ziek is.
Omlet en jouw hond
De gezondheid en het welzijn van de hond is een topprioriteit en het geven van medicatie is een belangrijk aspect van de zorg. Of de dierenarts de hond nu een vloeibaar medicijn, of een medicijn in pilvorm heeft voorgeschreven, door deze technieken te volgen en een positieve houding te behouden, kun je het proces gemakkelijker maken voor zowel jou als je trouwe viervoeter. Bij Omlet begrijpen we de band tussen jou en je huisdier. Daarom ontwikkelen we producten die zijn ontworpen om de hond te ondersteunen en jullie dichter bij elkaar te brengen tijdens elk aspect van hun leven. Van innovatieve hondenbenches tot comfortabele hondenmanden en knusse hondendekens: wij zijn er om je ervaring als huisdiereigenaar te verbeteren.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties