Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw hond ophalen van de dierenarts

Wanneer uw hond thuiskomt na een operatie wilt u uw hond waarschijnlijk als eerste duidelijk maken hoeveel u van hem houdt. Ervoor zorgen dat uw hond zich op zijn gemak voelt is een goede manier om hem aan te moedigen om snel beter te worden, maar er zijn ook een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw hond zichzelf niet nog meer pijn bezorgt of zichzelf verwondt.


Een schone en comfortabele mand

Zorg er voordat u uw hond ophaalt na zijn operatie voor dat er thuis een schoon en comfortabel bed of kussen voor hem klaarligt. Ook kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een plastic zeil onder zijn mand of kussen te leggen. Het komt vaak voor dat honden die onder algehele narcose zijn geweest in hun slaap urine laten lopen.


A German Shepherd puppy lying on a clean and comfortable blanket
Een Duitste herder pup liggend op een schoon en comfortabel deken

Zorg ervoor dat u alle medische gegevens van uw hond bewaart

Zorg ervoor dat u alle informatie heeft voordat u naar de dierenarts vertrekt. Wanneer u over wat dan ook twijfelt, aarzel dan niet en vraag het na aan de dierenarts of receptionist. Noteer de namen van de medicatie, wanneer en hoe vaak u het dient te geven. Ook zal uw dierenarts u waarschijnlijk vertellen hoeveel voer en water u uw hond dient te geven en hoe vaak hij naar buiten mag om te wandelen. Indien u ergens niet zeker over bent, vraag het dan zeker na.


Hechtingen bij honden

Wanneer uw hond hechtingen heeft gekregen zal uw dierenarts een afspraak met u maken om deze te verwijderen. Ook geeft uw dierenarts uw hond waarschijnlijk een hondenkraag om te voorkomen dat hij probeert met zijn tanden de hechtingen te verwijderen. Wanneer u ziet dat er hechtingen missen of er problemen ontstaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.


A West Highland Terrier wearing an Elizabethan Collar
Een West Highland terriër met een hondenkraag

Met een klein t-shirt of een sjaal kunt u ook voorkomen dat een hond aan zijn hechtingen zal gaan krabben. Of probeer de aandacht van uw hond naar een ander deel van zijn lichaam te verplaatsen door verband om zijn poot te doen. Wanneer u ziet dat uw hond een hechting heeft verwijderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Open wonden moeten opnieuw worden gehecht om een infectie te voorkomen.


A Shar Pei wearing an Elizabethan collar after just having stitches
Een shar pei draag vlak na zijn operatie een hondenkraag

De reis terug naar huis

Wanneer u uw hond ophaalt van de dierenarts is het altijd verstandig om iemand bij u te hebben, zeker na een operatie. Totdat uw hond weer volledig bij bewustzijn is, is zijn evenwicht niet goed en kan het zijn dat hij wat wankel op zijn poten staat. U zult hem misschien in de auto moeten tillen. Wanneer u wilt weten hoe u uw hond het beste in een auto kunt tillen, lees dan dit hoofdstuk.

Een bench voor in de auto geeft uw hond een plek om rustig in te liggen zonder dat u zich er zorgen over hoeft te maken dat hij van de stoel zal vallen.


A dog crate is the safest method of traveling with your dog
Een reisbench is de veiligste manier om uw hond in de auto te vervoeren

Zorg ervoor dat de auto goed geventileerd is en een aangename temperatuur heeft. Wanneer uw hond in de auto in slaap valt is het het beste om hem in de auto te laten herstellen, maar laat hem nooit alleen. Wanneer hij wakker is geworden zult u hem misschien moeten helpen om weer uit de auto te komen.


Postoperatieve zorg voor honden - Thuis voor uw hond zorgen

Wanneer uw hond onder volledige verdoving is geweest zal hij nadien niet veel kracht hebben en moeite hebben met zijn coördinatie. Geef hem een rustige omgeving waar hij kan uitrusten. Houd hem goed in de gaten totdat hij weer in staat is om in huis rond te lopen. Wanneer uw hond na 48 uur nog altijd niet in staat is om op zijn benen te staan, neem dan contact op met uw dierenarts.


A small dog resting after an operation
Een kleine hond rust uit na een operatie

Het eerste wat uw hond waarschijnlijk wil doen nadat hij thuiskomt (naast slapen) is naar het toilet. Help hem naar buiten naar zijn gebruikelijke plek. Misschien moet u hem ondersteunen wanneer hij een plasje doet.


Postoperatieve hondenhoest

Maakt u zich niet meteen zorgen wanneer uw hond na de operatie hoest. De buis die tijdens de operatie in de keel van de hond is aangebracht kan irritatie veroorzaken. Ook kan het zijn dat uw hond hierdoor moeite heeft met eten. Een postoperatieve hoest komt vaak voor en duurt meestal maar eventjes. Indien het langer dan een paar dagen aanhoudt dient u contact op te nemen met de dierenarts.


Hoeveel water moet een hond drinken na een operatie?

Uw hond kan behoorlijk uitgedroogd zijn na een operatie. Wanneer hij weer thuiskomt kan hij daarom erg dorstig zijn. Het is echter van belang dat u de hoeveelheid water die uw hond drinkt, en het aantal keren dat hij drinkt, beperkt. Na sommige operaties mogen honden meteen hun normale drink- en eetpatroon weer volgen, in andere gevallen is het nodig dat uw hond tijdelijk vast en niet teveel water drinkt. Vraag uw dierenarts voordat u uw hond weer mee naar huis neemt na een operatie, hoeveel uw hond mag drinken.


A white Labrador puppy having a drink from its bowl
Een witte labrador pup drinkt uit zijn waterbak

Wanneer uw hond onbeperkt toegang heeft tot water kan het zijn dat hij na zijn operatie blijft drinken totdat hij gaat overgeven. Zorg er dus voor dat uw hond geen toegang heeft tot waterbakken, plassen, sloten of bloemenvazen.Hoe snel na een operatie mag uw hond weer eten?

Wanneer uw hond na een operatie weer volledig bij bewustzijn is en zich normaal gedraagt, kunt u hem een kleine hoeveelheid voer en water geven. Het is van belang dat u hem tijdens het eten en drinken in de gaten houdt omdat hij kan gaan overgeven of zich kan verslikken.

De ochtend na de operatie kunt u uw hond grotere porties voer en meer water geven, maar blijf een oogje in het zeil houden. Soms raadt een dierenarts aan om uw hond na een operatie gekookte rijst en kip te voeren omdat dit licht verteerbaar is en de maag kalmeert. Vraag dit aan de dierenarts voordat u uw hond mee naar huis neemt.


Hoeveel beweging mag een hond hebben na een operatie?

Na een operatie kan het verleidelijk zijn om door middel van fijne wandelingen aan uw hond te laten merken hoeveel u van hem houdt. Toch is het soms beter om de beweging die uw hond krijgt te beperken zodat hij goed kan herstellen. Vraag altijd aan uw dierenarts voordat u uw hond mee naar huis neemt hoeveel beweging uw hond mag hebben. Teveel beweging te snel na de operatie van resulteren in infecties of loskomende hechtingen.


A dog walk in the woods
Een hond gaat met zijn baasje wandelen in het bos

Houd het verband van uw hond droog en schoon

Net als bij mensen moet ook het verband van honden schoon en droog blijven om infecties te voorkomen. Wanneer u bang bent dat uw hond infecties oploopt wanneer u hem naar buiten laat, dan zijn er een aantal trucjes die u kunt toepassen. Bijvoorbeeld, wanneer uw hond zijn poot in het verband heeft, kunt u om zijn verbonden poot een plasticzak doen en deze aan de bovenkant vastmaken met een los elastiek. Zo voorkomt u dat het verband wordt blootgesteld aan de buitenwereld. Verwijder de zak en het elastiek zodra u thuiskomt en houd ze buiten het bereik van uw hond zodat hij er niet op gaat kauwen.


A dog recovering after having a cast put on its leg
Een hond bij de dierenarts nadat hij gips om zijn poot heeft gekregen


Reacties:

Er zijn nog geen reacties