Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Tekenen van ziektes bij honden

Net als mensen kunnen ook honden ziek worden. Honden zijn erg goed in het verbergen van pijn. Als u denkt dat uw hond zich niet goed voelt dan zijn er een aantal dingen die u door middel van een routine-controle of door zijn gedrag goed te observeren, in de gaten kunt houden.


An upset dog having an injection
Een zieke hond krijgt een injectie

Gedragsverandering

Wanneer het gedrag van uw hond zonder aanwijsbare reden verandert, kan het zijn dat hij ziek is. Kijk of u een verandering kunt waarnemen in de eetlust van uw hond, zijn drinkgewoonte, stoelgang en wil om te bewegen.

Er zijn echter ook een paar situaties die invloed hebben op het gedrag van uw hond die niet door ziekte worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe hond introduceert, uw hond niet wordt geaccepteerd door andere huisdieren, een ander huisdier sterft, en bij teefjes, wanneer ze loops wordt en gedurende een schijnzwangerschap.

Ook is het goed om te letten op overmatig wassen op specifieke plekken van het lichaam, zwaar hijgen, verandering in temperament of gedrag, niet vastgehouden of geaaid willen worden, schuwheid, meer slapen, ongebruikelijke agressie naar mensen of andere dieren en antisociaal gedrag. Ook moet uw hond normaal op geluid reageren (als hij niet doof is). Wanneer u ziet dat een van de bovengenoemde gedragingen voor meer dan een dag aanhoudt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.


Hoe kunt u de oren van uw hond controleren?

Het gehoor van honden is ongelooflijk goed. Ze kunnen geluiden horen tussen 40-60,000Hz, terwijl mensen een bereik hebben van slechts 20-20,000 Hz. U zult vaak zien dat uw hond opstaat en naar de voordeur loopt of blaft, lange tijd voordat de deurbel gaat. Om het gehoor van uw hond in goede conditie te houden is het belangrijk om te weten hoe u de oren van uw hond kunt controleren en ze schoon kunt maken.


A Basenji with its beautiful tall ears perked up
Een basenji met grote, gespitste oren

Controleren op doofheid

Wanneer u het gehoor van uw puppy wilt laten testen, dan kunt u ze door een dierenarts laten controleren vanaf dat uw hond 8 weken oud is. Voor bulterriërs, dalmatiërs en witte boxers is volledige of gedeeltelijke doofheid niet ongebruikelijk. Bedenk dat een hond met een slecht gehoor goed in de gaten moeten worden gehouden en vaak wat hulp nodig heeft bij dagelijkse dingen.


Hoe controleert u de oren van uw hond op een oorinfectie / schimmelinfectie

De oren van uw hond dienen schoon te zijn en zeer weinig zichtbaar oorsmeer te bevatten. Oorinfecties worden vaak veroorzaakt door een overgroei aan gist, en wordt daarom ook wel een gistinfectie genoemd.

Typische symptomen van een oorinfectie om op te letten zijn onder andere aanhoudend krabben, schudden met de kop, het scheef houden van de kop, stinkende oren, roodheid en ontsteking.


A healthy dog ear
Een gezond hondenoor

Een dierenarts zal misschien oordruppels voorschrijven. Deze moeten waarschijnlijk meerdere keren per dag worden gegeven maar volg altijd het advies van de dierenart op. In sommige gevallen zal uw dierenarts orale antibiotica voorschrijven in de vorm van een pil om een infectie tegen te gaan. Om meer te weten te komen over het toedienen van oordruppels klik hier. Meer informatie over het toedienen van een pil bij uw hond kunt u hier lezen.


Hoe controleert u de oren van uw hond op oormijt

Ook is het belangrijk om de binnenkant van de oren van uw hond op oormijten te controleren. Deze hinderlijke beestjes kunnen vervelend zijn voor uw hond. Controleer of u donkere bobbeltjes in de gehoorgang van uw hond ziet, of uw hond zich aanhoudend krabt, zijn kop schudt of scheef houdt. Oormijt is bijzonder besmettelijk en komt voor bij alle honden op elke leeftijd. Oormijt kan ook door andere diersoorten worden overgedragen maar is niet besmettelijk voor mensen.

Behandeling van oormijt vindt plaats in de vorm van oordruppels. Deze dienen tien dagen te worden gebruikt om alle mijten(eitjes) te doden. Tegelijkertijd dient u uw hond een vlooienkuur te geven om ectopische (in een ongebruikelijke plek) mijten uit te roeien. Was alle bedden en dekens van uw hond en behandel tegelijkertijd ook uw andere huisdieren. Mijten zijn zeer besmettelijk en kunnen lange tijd overleven buiten het lichaam van uw hond.


Hoe maakt u de oren van uw hond schoon

Het schoonmaken van de oren van uw hond kan lastig zijn en vereist geduld. Vul om de oren van uw hond te reinigen het oorkanaal met een oorreiniger, te verkrijgen bij uw dierenarts. Plaats vervolgens een watje over de ooropening om te voorkomen dat de oplossing uit het oor loopt. Beweeg vervolgens het hoofd van uw hond voorzichtig naar voor en achteren zodat het vuil in het oor beweegt en wordt opgevangen door het watje. Herhaal dit een aantal keren totdat het oor er schoon uitziet. Laat de gehoorgang vervolgens drogen.

Een kleine hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang is normaal. Wanneer u echter een ophoping van oorsmeer ziet dient u de dierenarts te raadplegen. Zij zijn in staat het oorsmeer te verwijderen zonder het gehoor van uw hond aan te tasten en zonder teveel ongemak te veroorzaken. Wanneer uw hond constant zijn oren krabt, zijn oren stinken of er ontstoken uitzien dient u uw dierenarts te informeren. Dit zijn meestal tekenen die wijzen op een infectie.


A dog with a small amount of ear wax
Een hond met wat oorsmeer

Hangoren kunnen erg warm worden en soms vochtig zijn. Honden met hangoren zijn daarom het meest vatbaar voor oorinfecties. Bacteriën groeien in deze voor hen optimale omstandigheden snel en het is daarom belangrijk dat u de oren van uw hond regelmatig controleert. Trim verdwaalde haartjes die in de gehoorgang groeien omdat dit irritatie en uiteindelijk zelfs een infectie kan veroorzaken.

Steek nooit wattenstaafjes in de oren van uw hond. Dit kan zeer schadelijk zijn en kan er zelfs voor zorgen dat uw hond binnen enkele seconden doof wordt.


Hoe controleert u de ogen van uw hond

Honden zijn nieuwsgierige wezens en met name hun ogen kunnen hiervan de dupe worden… Wanneer uw hond in een modderige plas springt of door de braamstruiken klautert, zijn zijn de ogen steeds blootgesteld aan mogelijke schade.

Wanneer u de ogen van uw hond controleert, kijk er dan eerst vanaf een afstandje naar. Ze moeten schoon, helder en volledig geopend zijn. De makkelijkste manier om de ogen van uw hond grondig te inspecteren is door een snack omhoog te houden waar uw hond naar kijkt. Net als mensen, hebben ook honden vaak ‘slaap’ in hun ooghoeken. Wanneer het echter veel meer is dan anders of wanneer u tekenen van infectie ziet, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.


A close up of a Stafordshire Bull Terriers healthy eyes
Een close-up van de gezonde ogen van een Stafordshire bulterriërs

Vervolgens kunt u controleren op:

  • Roodheid van het oogwit
  • Krassen
  • Iets in het oog
  • troebele of heldere oogafscheiding
  • troebelheid van het oog

Symptomen van een ooginfectie zijn onder andere roodheid, wazigheid, ontsteking, abnormale oogafscheiding, slecht zicht of een overgevoeligheid voor licht. Wanneer een ooginfectie niet wordt behandeld kan het bijzonder ernstig worden en zelfs permanente schade aanrichten aan het zicht van uw hond.


Hoe kunt u een ooginfectie behandelen

Voor een ooginfectie worden meestal oogdruppels voorgeschreven die u een aantal keren per dag moet aanbrengen. Wanneer u vermoedt dat de oogirritatie van uw hond veroorzaakt wordt door een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts, neem dan contact op met uw dierenarts. U kunt een zoutoplossing gebruiken om het oog mee schoon te spoelen.


A close up of a healthy clear eye
Een close-up van een gezond, schoon oog

Rashonden en ogen

Wanneer u met uw hond wilt gaan fokken is het van belang dat u jaarlijks zijn ogen laat controleren op oogaandoeningen.

Rassen die het meest vatbaar zijn voor oogproblemen zijn onder andere de bordercollie, de langharige collie, de Shetland sheepdog en de kortharige collie.


A healthy adult Border Collie on an adventure in the woods
Een gezonde volwassen boldercollie op avontuur in het bos

Rassen met korte of platte snuiten zijn ook gevoelig voor oogproblemen omdat hun ogen uitpuilen en niet worden beschermd door hun schedel. Voorbeelden van deze rassen zijn Cavalier king Charles spaniël, de Boston terriër, de chowchow, de Engelse buldog, de boxer, de shih tzu, de Pekingese, de Franse buldog, de Bullmastiff en de Staffordshire bul-terriër.


An English Bulldog standing tall and strong
Een zelfverzekerde Engelse buldog

Bij hondenrassen waarvan het zicht wordt beperkt door haar, zoals de old English sheepdog, kan het een goed idee zijn om de haren rond de ogen zorgvuldig te trimmen om ze meer zicht te geven.


An Old English Sheepdog with a beautifully groomed long coat
Een bearded collie met een prachtig verzorgde vacht

Hoe maakt u de ogen van uw hond schoon

Soms heeft uw hond viezigheid in zijn ogen, dit is meestal ’slaap’. Dit is niet schadelijk en u hoeft zich hierover geen zorgen te maken (maar het kan er wel vies uitzien). Het schoonmaken van de ogen van uw hond is heel makkelijk.


A Jack Russell Terrier with beautiful healthy eyes
Een Jackrussellterriër met mooie schone ogen

U kunt gebruik maken van absorberende watten en wat lauwwarm, steriel water om de 'slaap' voorzichtig weg te vegen. Wanneer er echter sprake is van oogafscheiding, troebelheid, tranen of gesloten ogen is het raadzaam contact op te nemen met de dierenarts. De ogen van uw hond moeten schoon, helder en volledig geopend zijn. Houd ook het ooglid in de gaten. Als het gezond is, is dit roze, niet wit of rood.

Vermijd de ogen van uw hond wanneer u hem een bad geeft. Trim het haar rond zijn ogen om te voorkomen dat het zijn ogen beschadigt of zijn zicht belemmert.


Washing a Golden Retriever but avoiding getting soap in his eyes
Een golden retriever wordt zo gewassen dat er geen zeep in zijn ogen komt

Hoe controleert u de bek van een hond

Gelukkig voor honden is een ‘hondenadem’ in de hondenwereld niet zo onaantrekkelijk als in de mensenwereld. We zijn zonder twijfel dol op onze hond, maar er valt niet te ontkennen dat hij zo nu en dan een bijzonder slechte adem heeft.


A dog with a clean and healthy mouth
Een hond met een schone en gezonde bek

Een ‘hondenadem’ hoort erbij, maar als het echt te erg wordt bestaat de kans dat hij een infectie heeft. Druk voorzichtig met uw vinger op het tandvlees van uw hond om te zien of het gezond is. Het tandvlees moet een roze kleur hebben, of donker bij honden met een zwarte vacht. Rood, wit of bloedend tandvlees is niet gezond. Wanneer u het tandvlees van uw hond indrukt dient het bleek te worden en snel zijn normale kleur terug te krijgen waaneer u er niet meer op drukt.


A dog with healthy pink gums
Een hond met gezond roze tandvlees

Het tandvlees van uw hond kan worden aangetast wanneer er voedsel tussen hun tanden blijft steken. De voedingsresten kunnen een infectie veroorzaken en dat kan leiden tot terugtrekkend tandvlees. Het duidelijkste symptoom is een slechte adem. Wanneer u vermoedt dat uw hond tandvleesproblemen aan het ontwikkelen is moet u een afspraak met de dierenarts maken. Tandvleesproblemen kunnen leiden tot verdere complicaties zoals tandverlies. Het schoonmaken van de tanden van uw hond is de meest effectieve manier om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen, dus reserveer wekelijks tijd om de tanden en het tandvlees van uw hond te poetsen.


The healthy pink gums of a dog
Het gezonde roze tandvlees van een hond

Hoe maakt u de tanden van uw hond schoon

Wanneer u wilt dat uw hond een stralende glimlach heeft is het van belang dat u zijn tanden goed schoon houdt. Om te voorkomen dat uw hond tandvleesproblemen ontwikkelt kunt u regelmatig de tanden van uw hond poetsen. Om het voor uw hond een aangename ervaring te laten zijn waarbij hij zich op zijn gemak voelt, is het van belang dat u hem al op jonge leeftijd laat kennismaken met het regelmatig poetsen van zijn tanden. Volg dezelfde stappen als wanneer u uw eigen tanden poetst maar gebruik alleen tandpasta die speciaal voor honden is ontwikkeld. Tandpasta voor mensen bevat fluoride en dat is giftig voor honden.


A dog with healthy white teeth
Een hond met gezonde witte tanden

Een alternatief voor tandenpoetsen, waar uw hond van zal genieten, zijn dental sticks. De meeste van deze snacks hebben de vorm van een kruis en hebben een schurende textuur die tandplaque verwijdert en voor een frissere adem zorgt.


Hoe controleert u de neus van uw hond

Honden hebben een zeer sterke reukzin. Ze kunnen veel verschillende geuren tegelijkertijd oppikken. Er is zelfs bekend dat honden kanker bij mensen hebben opgespoord en mensenlevens hebben gered. Eén aspect van een hondenneus is met name van belang en dat is dat hij vochtig is. Een natte neus zorgt ervoor dat uw hond geuren kan opvangen. De temperatuur van een natte neus kan niet worden gebruikt om te achterhalen of uw hond gezond is. Maar een bloedende, lopende of zeer droge neus moet serieus worden genomen. Wanneer u twijfelt is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Wanneer de neus van uw hond kloofjes heeft en er pijnlijk uitziet is het mogelijk dat hij een huidaandoening heeft.


A dog with a healthy looking nose
Een neus van een gezonde hond

Droge, schilferige hondenneus

Wanneer de neus van uw hond schilferig en rood is kan het zijn dat zijn neus wat verbrand is door de zon. Als uw hond een loopneus heeft en het slijm bubbeltjes bevat en niet helder is, is het verstandig om contact met uw dierenarts op te nemen om te achterhalen of er iets niet in orde is.


Hoe controleert u de poten van uw hond

Hondenpoten zijn zoals all-terrain banden - ze kunnen moeiteloos alle soorten ondergronden aan. En er is vaak meer gaande dan op het eerste oog te zien is. Wist u bijvoorbeeld dat sommige honden zwemvliezen tussen hun tenen hebben? De Chesapeake Bayretriever, de Fieldspaniël, de Duitse staande hond en de Portuguese waterhond hebben allemaal ‘zwemvliespoten’, en dat maakt ze fantastische zwemmers.


A German Wirehaired Pointer that has webbed feet for swimming
Een Duitse staande hond met vliezen tussen zijn poten om goed te kunnen zwemmen

Controleer of er niets tussen de kussentjes van de poten van uw hond zit en zorg ervoor dat zijn nagels niet te lang zijn of splijten. Wanneer u uw hond tijdens het uitlaten regelmatig op asfalt of beton laat lopen, is het vaak niet nodig om zijn nagels te knippen omdat ze vanzelf afslijten. Als dit niet het geval is, knip de nagels dan tot een voor hem aangename lengte met een nagelknipper. Wanneer de nagels van uw hond te lang worden kan dit ervoor zorgen dat uw hond niet stevig op zijn poten staat, en dit kan leiden tot een verkeerde houding en verdere problemen. Controleer ook of de kussentjes van de poten van uw hond niet beschadigd zijn.


How to trim a dogs nails using a pair of dog nail pliers
Hoe knipt u de nagels van uw hond met een nagelknipper voor honden

Wanneer u ziet dat uw hond op zijn poten kauwt, ze likt of er op bijt, dan kan dit een aantal verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat hij op iets heeft gestaan dat zijn huid irriteert, hij kan een snee in zijn poot hebben, er kan iets vastzitten tussen de kussentjes van zijn poten of misschien heeft hij symptomen die erop wijzen dat hij angstig, gestrest of verveeld is. Om dit gedrag te stoppen kunt u eerst zijn poten op schade controleren en hem van de pijn te verlossen als dit de oorzaak is. Geef hem een speeltje om hem af te leiden wanneer hij weer gaat likken, kauwen of bijten om hem van de gewoonte af te helpen.


Inspecting a dogs healthy paw
Controle van een gezonde poot

Wanneer een poot gezwollen is of wanneer uw hond mank loop wijst dit er meestal op dat hij pijn heeft. Controleer de onderkant van de verdachte poot en de huid tussen de tenen om te zien of er iets klem zit of om te kijken of er iets beschadigd is. Controleer ook of er niets in de poot steekt en controleer op insectenbeten. Wanneer u niet kunt ontdekken wat er mankeert aan de poot, kijk dan of er sprake is van een breuk of verstuiking. Als uw hond mank blijft lopen dient u een afspraak met de dierenarts te maken voor verder onderzoek.


Hoe controleert u de vacht en huid van uw hond

Wanneer u de conditie van de vacht en huid van uw hond in de gaten houdt voorkomt u dat infecties en ontstekingen een serieus probleem worden. Zo zult u snel kunnen ingrijpen wanneer er sprake is van een potentieel probleem en houdt u de vacht van uw hond gezond, zoals de vacht van deze prachtige Welsh corgi Pembroke.


A Pembroke Welsh Corgi with a beautiful well groomed coat
Een Welsh corgi Pembroke met een prachtig verzorgde vacht

Het is belangrijk dat u uw hond controleert op vlooien en teken en hem indien nodig een behandeling geeft die door uw dierenarts kan worden verstrekt. Kam regelmatig de vacht van uw hond om klitten te voorkomen, dit draagt ook bij aan een gezonde huid. Wanneer de huid warm aanvoelt duidt dit op een ontsteking. Dit dient door de dierenarts te worden gecontroleerd. Controleer ook of uw hond geen droge of rode huid heeft. Dit kan duiden op een bacteriële huidinfectie of een gistinfectie.


A dog with a tick on its skin
Een hond met een teek op zijn huid

Wanneer u merkt dat uw hond koorts, een verminderde eetlust, een pijnlijke huid of een abscess heeft en er door een ontsteking pus uit zijn huid komt, dan kan dit duiden op een stafylokokkeninfectie. Dit is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die meestal wordt overgedragen door een andere hond. Het kan alle honden van alle leeftijden besmetten en is ook besmettelijk voor mensen.


A dog with a skin condition
Een hond met een huidaandoening

Knobbels en bobbels

Sommige honden hebben sneller last van knobbels en bobbels dan andere honden. Over het algemeen is het bijzonder raadzaam om onmiddellijk de dierenart te raadplegen wanneer u een snel groeiende of bloedende knobbel ziet. Noteer waar de knobbels zich bevinden en de veranderingen die ze ondergaan. Een dierenarts kan u pas vertellen wat het is wanneer ze een biopsie hebben gedaan en de cellen hebben onderzocht. Het is een natuurlijke reactie om van het ergste uit te gaan en aan te nemen dat het een kankergezwel is. Veel honden ontwikkelen echter vetophopingen (een Lipoom) en die zijn volledig onschadelijk. Dit zijn goedaardige tumoren die meestal ontstaan rond de ribbenkast van honden van middelbare leeftijd, dus geen paniek!Reacties:

Er zijn nog geen reacties