Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cavalier king charles-spaniël

Geschiedenis

Cavalier king charles-spaniëls stammen uit de tijd van de Tudor-dynasitie (1485-1603) en deden dienst als voetenwarmers en schoothonden (een soort mobiele kruiken). In de achttiende eeuw toonde King Charles II zoveel interesse in het ras dat de hond bekend kwam te staan als de Cavalier king charles-spaniël. In de twee eeuwen die volgden werd er veel met deze honden gefokt en ontwikkelde het ras een korte snuit (waar toen der tijd de voorkeur aan werd gegeven). Aan het begin van de twintigste eeuw werd de puntige snuit, zoals we die tegenwoordig kennen, weer populairder. Dit ras is één van de populairste hondenrassen in Engeland.

Gedrag

De cavalier king charles-spaniël is een aanhankelijke, toegewijde en vriendelijke schoothond die dol is op gezelschap. Het is een speels en energiek ras, al vindt deze hond het ook prima om bij u op de bank te liggen en bij u op bed te slapen. Omdat deze honden zo vreedzaam zijn worden ze veel als therapie-hond gebruikt en kunnen ze goed omgaan met kinderen van alle leeftijden. Het liefste ligt deze hond die hunkert naar gezelschap constant aan uw voeten en kan er dan ook niet goed tegen om te lang alleen te worden gelaten. Ze hebben prachtige ogen en zullen u komen troosten wanneer u zich neerslachtig voelt. Tijdens lange wandeling vinden ze het heerlijk om nieuwe geuren te ontdekken en alles na te jagen dat beweegt. Wanneer iets hun aandacht heeft getrokken zullen ze niet altijd terugkomen wanneer u dat van ze vraagt.

Zoals de meeste spaniëls zijn ook king charles-spaniël hebberig, al kan training hierbij helpen. Bij dit over het algemeen gezonde ras moet er wel op worden gelet dat het dier niet te dik wordt. Ook heupdysplasie kan een probleem zijn bij dit ras. Hun lange vacht moet regelmatig worden gekamd om te voorkomen dat er klitten ontstaan. Dit vindt de king charles-spaniël die dol is op aandacht natuurlijk geen enkel probleem. Een paar keer per jaar moet hun vacht worden getrimd.

Karakter

Cavalier king charles-spaniëls hebben een aanhankelijk en zacht karakter. Deze honden kennen geen vijanden en passen goed bij een gezin met andere dieren en kinderen. Ze waarderen zowel een stevige wandeling op het platteland als een knuffelsessie op de bank.

Vanwege hun lieve en soms timide karakter is het van belang dat ze vanaf jonge leeftijd met onbekenden leren omgaan. Wees gewaarschuwd, deze honden worden ongelukkig als ze te lang alleen worden gelaten en hunkeren naar gezelschap.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar cavalier king charles-spaniëls mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere mitralisinsufficiëntie (een hartaandoening waar vrijwel alle king charles-spaniëls mee te maken krijgen wanneer ze ouder worden), heupdysplasie, patella luxatie (knieschijfontwrichting), syringomyelie (een aandoening aan de ruggengraat die kan leiden tot verlamming) en verschillende oog- en oorproblemen.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 9 - 14 jaar
 • Gewicht ca.: 5.4 - 8.2 kg
 • Hoogte: 30 - 33 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: appartement
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: schoothondje
 • Maat: Small
 • Energieniveau: medium
 • Benodigde beweging: tot één uur

Gerelateerde producten

Cavalier king charles-spaniël afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Cavalier king charles-spaniël

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.