Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat kunnen honden nog meer eten?

Als het om onze trouwe viervoeters gaat, dan is het van groot belang dat ze een goed samengesteld dieet krijgen, want zo blijft de hond gezond en gelukkig. Hoewel commerciële hondenvoeding een groot onderdeel blijft, heeft de hond meer nodig dan alleen maar brokjes. Maar wat moeten honden dan nog meer eten?

Evenwichtig dieet

Een evenwichtig dieet is de hoeksteen van de gezondheid van een hond. Net als mensen hebben honden ook verschillende voedingsstoffen nodig om te kunnen floreren. Een goede balans tussen eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen is essentieel voor de groei, het energieniveau en het immuunsysteem. Maar er zijn meer dan alleen droog- of natvoer om uit te kiezen. Naast de normale maaltijden, kan bepaalde voeding het dieet van de hond verrijken of juist tekort laten schieten. Laten we eens kijken wat je de hond wel of niet moet geven.

Botten voor honden

Hoewel botten een natuurlijke traktatie voor honden lijken, kunnen bepaalde botten serieuze risico’s met zich meebrengen. Het eten van botten gebeurt instinctief, maar het is belangrijk dat je de gezondheid van je hond ook meerekent als je aan deze behoefte wil voldoen. Gekookte botten, vooral die van kip en vis, kunnen absoluut niet dienen als traktatie voor de hond. Gekookte botten kunnen niet alleen schade toebrengen aan de bek (denk aan: gebroken tanden, bloedend tandvlees en sneden in de tong), maar afgebroken stukken of splinters kunnen ook vast komen te zitten in de keel, de maag of de darmen en dit kan verschrikkelijk letsel veroorzaken. Geef de hond dus nooit een gekookt bot.

Rauwe kippenbotten, zoals de nek of vleugel, zijn aan de andere kant een voedzame snack voor honden. Deze speciale traktatie kan af en toe aan de hond gegeven worden, zolang deze maar rauw en ongekookt is. Het kauwen op een rauw bot houdt de tanden schoon en sterk. Maar onthoud de gouden regel bij alle dierenbotten die je aan de hond wil geven: rauw is goed, gekookt is slecht.

Eieren voor honden

Eieren zijn een krachtige voedingsbron voor honden. Ze zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen en zijn daarom een smakelijke snack voor jouw viervoeter. De aminozuren van eieren kunnen zelfs wonderen voor de vacht en huid van de hond doen.

Maar kunnen honden eieren zowel gekookt als rauw eten? Het snelle antwoord is: blijf bij gekookte eieren als snack voor de hond. Rauwe eieren brengen namelijk altijd het risico op salmonella met zich mee en dit risico kun je beter vermijden dan overwegen. Roerei of hardgekookte eieren zonder kruiden zijn een geweldige aanvulling op het dieet van jouw hond.

Vis voor honden

Vis is een uitstekende bron van Omega-3-vetzuren en daarmee een uitstekende traktatie voor de hond. Deze eiwitrijke snack bevordert een gezonde vacht, huid en het houdt de gewrichten van de hond in vorm. Maar voordat je het favoriete hapje uit de zee voorschotelt, moet de vis volledig gaar zijn om mogelijke parasieten te voorkomen. Vis als zalm en sardine hebben een hoog omega-3 gehalte en doen de hond daarom erg goed, zolang de botten maar worden verwijderd en de vis gekookt is voordat je deze uitserveert.

Granen en rijst voor honden

Honden zijn omnivoren (alleseters) en dat betekent dat ze zowel plantaardig voedsel als vlees eten. Commercieel hondenvoer bevat meestal granen, en hoewel het eten van rijst en (ontbijt)granen een perfect onderdeel kan zijn van het dieet van een hond is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet het enige is.

Een graanrijk dieet kan op lange termijn negatieve effecten hebben op de gezondheid van een hond. Het valt je misschien op dat een hond die graanrijk eet nooit helemaal vol lijkt te zitten. Dat kan verklaard worden, omdat een groot percentage van de voedingsstoffen er zo aan de andere kant weer uitkomt! Graan heeft een zeer lage voedingswaarde en daardoor reist het makkelijk door het lichaam, zonder echt iets af te geven. Honden hebben vleesvervangers nodig in hun maaltijd om sterk en actief te blijven. Het is daarom het beste om af en toe wat gekookte vis of eieren toe te voegen aan de maaltijd om de hond gezond te houden.

Gekookte kip en rijst voor maagklachten bij honden

Hoewel honden van alle leeftijden maagklachten kunnen krijgen, zijn puppy’s hier het meest gevoelig voor. Het kan helpen om wat ‘’saai’’ voedsel te geven om de maag te kalmeren. De meeste dierenartsen raden gekookte kip en rijst aan als verzachtend middel, omdat deze combinatie lichtverteerbare voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat je het vel en de botten van de kip verwijdert en dat je de kip grondig kookt voordat je deze mengt met gewone, gekookte rijst.

Hondensnoepjes

Snoepjes horen bij het dieet van de hond, maar ze moeten spaarzaam worden gegeven en op het juiste moment. Snoepjes uit de winkel bevatten vaak vet, suiker en additieven. Het is dus het beste om wat natuurlijke snoepjes te kopen of te maken om de gezondheid van de hond optimaal te houden.

Kleine stukjes fruit of groenten, gevriesdroogd vlees of speciaal samengestelde hondensnacks zijn allemaal een goede keuze die de gezondheid van de hond niet in gevaar brengen. Of je nu snoep als trainingsmiddel gebruikt, of gewoon als tussendoortje, onthoud dat het een toevoeging is aan het dieet en niet het hoofdingrediënt.

Omlet en jouw hond

Als het gaat om gevarieerde en gezonde hondenvoeding, dan is het essentieel om rekening te houden met de kwaliteit van huisdierproducten. Bij Omlet bieden we innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor baasjes, zodat ze hun hond gelukkig en gezond kunnen houden. Met producten zoals onze comfortabele hondenmanden, hondenbenches die eruit zien als meubilair en doordachte voer- en drinkbakken is ons doel om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter de best mogelijke zorg krijgt. Maak van elke maaltijd een avontuur met een dieet dat verder gaat dan alleen de voerbak, zodat de hond gelukkig en gezond kan blijven kwispelen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties