Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe weet u of uw hond overgewicht heeft?

We begrijpen natuurlijk dat iedereen zijn hond zo nu en dan graag eens verwent met een smakelijke beloning. Maar als u denkt dat uw hond een beetje te dik wordt, dan zijn hier een paar manieren waarop u dat kunt controleren.


A healthy and happy Golden Retriever splashing around in the water
Een gezonde golden retriever spelend in het water

Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, meestal rugproblemen. Andere problemen veroorzaakt door obesitas zijn diabetes, hartkwalen, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen, verhoogd risico op kanker en een aanzienlijke vermindering van de kwaliteit van leven.


Hoe weet ik of mijn hond te dik of te mager is?

  1. Controleer de ribben van uw hond. De ribben moeten vrij goed voelbaar zijn maar ze mogen van een afstand niet duidelijk zichtbaar zijn. Slechts een dun laagje vet moet de ribben bedekken.

  2. Bekijk uw hond van bovenaf. Zijn taille moet goed zichtbaar zijn, maar u mag de botten niet zien uitsteken.

  3. Bekijk uw hond van de zijkant. Zijn buik dient ingetrokken te zijn en er dient geen overtollig, hangend, vet zichtbaar te zijn.

A healthy Flat Coated Retriever with a clear abdominal tuck
Een gezonde flatcoated retriever met een gezonde, vlakke buik

Een duidelijk teken dat uw hond overgewicht heeft is wanneer overtollig vet zijn ribben of staartbotten bedekt. Dit is duidelijk zichtbaar maar u kunt het ook eenvoudig controleren door het lichaam van uw hond met uw handen te onderzoeken. Teefjes hebben meer de neiging om te dik te worden dan reuen, maar u dient altijd de gezondheid van uw hond in de gaten te houden.

Hondenrassen die een grotere kans hebben op overgewicht zijn onder andere de basset hound, de beagle, de boxer, de buldog, de teckel, de golden retriever, de labrador retriever, de Newfoundlander, de mopshond en de rottweiler. Let met name bij deze rassen op de hoeveelheid voedsel die ze krijgen en hun gewicht om obesitas te voorkomen.

NB: houd het gewicht en de hoeveelheid voeding van een pas gecastreerde hond goed in de gaten. Zij hebben een grotere kans op overgewicht.


Hoe zorgt u ervoor dat uw hond afvalt

We houden van onze honden, ongeacht hun uiterlijk. Maar wanneer uw hond meer en meer op een rolmops gaat lijken, is het tijd voor een een honden-bootcamp... Maar echt, als uw hond overgewicht heeft is het van belang voor zijn gezondheid dat u verandering brengt in zijn levensstijl. Lees verder om erachter te komen hoe u dat kunt doen.


A healthy and happy Afghan Hound lying down on the grass
Een gezonde en gelukkige Afghaanse windhond in het gras

Geef uw hond minder voer

Dit lijkt voor de hand liggend, maar het is vaak de eerste noodzakelijke stap. Reduceer de hoeveelheid voer die u uw hond geeft eerst slechts een klein beetje. Geef uw hond niet ineens veel minder te eten, maar zorg er wel voor dat hij minder voer krijgt. U wilt uw hond niet van slag brengen door zijn maaltijden plotseling te halveren, dit is niet de juiste manier om uw hond gewicht te laten verliezen. De meest efficiënte methode is hem actiever te laten zijn.

Geef uw hond geen restjes wanneer u aan het eten bent en zorg ervoor dat hij geen eten steelt wanneer hij niet in de gaten wordt gehouden. Wees er ook zeker van dat het hele gezin ervan op de hoogte is dat uw hond op dieet is. Zo voorkomt u dat u niet zult begrijpen waarom uw hond geen vooruitgang boekt.


A Dalmatian running around getting some exercise
Een rondrennende dalmatiër

Zorg ervoor dat uw hond meer beweging krijgt

De volgende stap die u moet nemen om uw hond gewicht te laten verliezen, is vaker met hem te gaan wandelen. Laat als dat mogelijk is uw hond op een veilige plaats onaangelijnd uit, zo zal hij meer beweging krijgen. Roep uw hond zo nu en dan bij u om hem tijdens de wandeling een grotere afstand af te laten leggen en geef hem een gezonde snack als beloning. Uw dierenarts kan u adviseren over smakelijke, gezonde snacks om uw hond mee te belonen. Wanneer uw hond niet terug wil komen waneer u hem onaangelijnd laat rondlopen kunt u voor professionele training kiezen. Als u niet de gelegenheid heeft uw hond zonder lijn uit te laten, dan dienen zijn wandelingen aanzienlijk langer zijn om er toch voor te zorgen dat hij genoeg beweging krijgt. Uw dierenarts kan u vertellen hoeveel beweging uw hond nodig heeft. Dit is sterk afhankelijk van het formaat hond dat u heeft en het ras.


A Labrador shaking itself off after having a swim
Een labrador schudt zijn vacht uit nadat hij heeft gezwommen

Zwemmen is ook een goede manier om uw hond gewicht te laten verliezen. Er wordt wel gezegd dat vijf minuten zwemmen gelijk staat aan een wandeling aan de lijn van 8km. Ook helpt het uw hond sterker te maken, zijn vetpercentage te verlagen en de flexibiliteit van zijn gewrichten te vergroten.Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties