Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat kan ik mijn hond niet voeren?

Als huisdierbezitter genieten we ervan om ons eten te delen met onze trouwe viervoeters, maar niet alle menselijke voeding is veilig voor honden. Sterker nog, sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn en zorgen voor lichte maagklachten tot zelfs ernstige vergiftigingen. Als je begrijpt welke voeding je niet aan je hond moet geven kun je hem gezond en gelukkig houden.

Zijn restjes oké voor honden?

We bezwijken allemaal weleens voor die smekende oogjes van een harige viervoeter die hoopt op een traktatie vanaf ons bord of de snijplank. Het is ook verleidelijk om een hond de restjes toe te werpen, maar niet alle restjes zijn geschikt. Hoewel sommige voedingsmiddelen onschadelijk zijn bij matig gebruik, kunnen anderen de maag van streek maken of zelfs een ernstig gezondheidsrisico vormen.

Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte, zoals spek- of worstresten, kunnen bij honden leiden tot klachten met de alvleesklier. Ook bepaalde kruiden en specerijen, zoals knoflook en uien, kunnen giftig zijn voor honden. Om het veilig te houden, kun je de hond het beste helemaal geen restjes geven en je houden aan hondvriendelijke traktaties en snacks. Het geven van restjes kan er bovendien voor zorgen dat de hond gaat bedelen, wat uiteindelijk meer stress en ergernis veroorzaakt dan plezier.

Beagle eating scraps from the table
Houd voedsel voor mensen buiten bereik van honden en geef geen restjes

Giftige voeding voor honden

Het is cruciaal om te begrijpen welke voedingsmiddelen giftig zijn voor honden. Zo blijven ze veilig. Het is essentieel om deze items buiten het bereik van de hond te houden en houd hier ook rekening mee bij de bereiding van snacks en maaltijden voor de hond.

Chocolade, koffie en cafeïne: Deze producten bevatten toxines genaamd methylxanthines, dit zijn additieven die veel schade kunnen veroorzaken bij honden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot braken, diarree, hyperactiviteit en een verstoord hartritme. In extreme gevallen kunnen tremoren, epilepsie en zelfs de dood optreden. Let op: pure chocolade is het gevaarlijkste, omdat dit de minst verdunde vorm van chocolade is.

Druiven en rozijnen: Deze vruchten ogen onschuldig en zijn heerlijk om op te knabbelen. Ook voor honden lijken ze verrukkelijk, maar ze moeten absoluut vermeden worden. Het eten van druiven en rozijnen kan leiden tot nierfalen, zelfs in kleine hoeveelheden.

Uien, knoflook en bieslook: Deze geurige kruiden hebben een krachtige werking op honden, maar niet op de goede manier. Als ze in grote hoeveelheden worden gegeten, kunnen ze gastro-intestinale irritatie veroorzaken (darmproblemen) en schade toebrengen aan de rode bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Als het gaat om traktaties, kun je beter kiezen voor wat mildere soorten voeding.

Xylitol en andere kunstmatige zoetstoffen: Deze zitten in vele producten, van snoep en bewerkte voedingsmiddelen tot tandpasta en frisdrank. Xylitol kan bij honden een snelle afgifte van insuline veroorzaken, wat leidt tot hypoglykemie en leverfalen. Controleer de etiketten altijd om te zien of dit ingrediënt vermeld staat en geef het niet aan je trouwe viervoeter.

Avocado: Hoewel het rijk is aan eiwitten en vitaminen, bevatten avocado’s persin, een fungicide toxine die braken en diarree kan veroorzaken bij honden. De meest giftige delen zijn de schil en de pit, dus gooi deze goed weg en plaats deze niet in een vuilnisbak op de grond waar de hond bij kan.

Noten: Noten, zoals amandelen, pecannoten en walnoten, bevatten grote hoeveelheden olie en vetten die, bij overmatige consumptie, kunnen leiden tot braken en diarree bij honden. Macadamianoten zijn het meest giftig. Deze kunnen zwakte, depressie, tremors en hyperthermie veroorzaken. Het is het beste om alle noten volledig te vermijden.

Alcohol: Het is geen voeding, dat weten we, maar mensen worden er vaak toe verleid het de hond te laten proberen, vooral als het bier is. Bier is gemaakt van gerst en het is koud en verfrissend op een warme dag. Dan moet het toch ook goed zijn voor honden? Fout. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot alcoholvergiftiging, resulterend in braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, coma en zelfs de dood.

Rauw/ongekookt vlees, eieren en botten: Rauw vlees en rauwe eieren bevatten bacteriën zoals Salmonella en E. Coli en dit kan schadelijk zijn voor honden. Hoewel het natuurlijk lijkt om de hond het bot van een gekookte kip of kalkoen te geven, is het dat niet. Gekookte botten kunnen splinteren wanneer honden erop kauwen en leiden tot verstikking, perforatie van het spijsverteringskanaal of obstructie. Houd het bij traktaties die geschikt zijn voor honden.

Gistdeeg: Zelf brood maken is de nieuwe trend, maar wees extra voorzichtig als je het deeg op het aanrecht laat rijzen, en zorg dat de hond er niet bij kan komen. Als de hond zelfs maar een beetje gistdeeg eet, zal het blijven fermenteren in de darm en dat kan leiden tot pijnlijke gasvorming en een opgeblazen gevoel. Daarnaast produceert dit kleine hoeveelheden giftig ethanol. In extreme gevallen kan dit leiden tot maagtorsie en dit is een levensbedreigende toestand.

Wat te doen als de hond giftig voedsel eet

Als je vermoedt dat de hond iets giftigs heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts. Tijd is van groot belang als het gaat om vergiftiging, dus wacht niet tot er symptomen optreden. Geef de dierenarts zo veel mogelijk informatie: wat heeft de hond gegeten, hoeveel en wanneer. En volg het advies op dat de dierenarts geeft. Het vermijden van giftige voeding is altijd de beste manier om de hond te beschermen, wees dus voorzichtig en geef de hond alleen hondvriendelijk voedsel.

Voedingsmiddelen die oké zijn om de hond te geven

Als het gaat om hondenvoeding is het essentieel om veilige en voedzame opties te kiezen. Onthoud dat variatie en matige inname belangrijk zijn voor een gebalanceerd dieet. Laten we eens kijken naar voedingsmiddelen die wel geschikt zijn voor de hond:

Mager vlees: Indien het volledig gaar is, is mager vlees zoals kip, kalkoen of rundvlees een prima knabbel voor de hond. Deze vleessoorten zijn een bron van eiwitten en ze zijn gemakkelijk verteerbaar, waardoor ze goed te verdragen zijn voor de hond.

Sommige fruit- en groentesoorten: Heb je de hond ooit willen vragen of hij voldoende groente eet? Dat kan, want sommige fruit- en groentesoorten zijn geschikt voor ze. Blauwe bessen, wortels en sperziebonen zijn perfecte snacks omdat ze rijk zijn aan vezels en vitaminen.

Pindakaas: Een smakelijke traktatie. Pindakaas is rijk aan gezonde vetten en eiwitten en een lekkere "mensen maaltijd" voor honden. Zo kunnen ze er pillen bij innemen, of het kan gebruikt worden in zelfgemaakte hondensnacks. Kies voor een natuurlijke pindakaas zonder xylitol en toegevoegd zout - dat is een no-go.

Droogvoer of natvoer: en voor de hand liggende winnaar op het gebied van hondenvoer is droog of nat hondenvoer. Omdat sommige voedingsmiddelen verborgen ingedriënten kunnen bevatten of onverdraagzaam zijn voor het gehemelte van de hond, is het de beste optie om zo veel mogelijk bij hondvriendelijke voeding te blijven.


Labrador retriever eating food from an Omlet dog bowl in sage green.
Een Omlet voerbakis perfect om een gezonde, voedzame maaltijd voor de hond in te serveren.

Omlet en jouw hond

Als verantwoordelijke huisdierbezitters is het onze plicht om ervoor te zorgen dat onze viervoeters goed verzorgd worden, en dat begint bij het dieet. Door giftig voedsel te vermijden en vast te houden aan een gebalanceerd dieet dat afgestemd is op de nutritionele behoefte van de hond, groeit het welzijn. Bij Omlet begrijpen we het belang van de connectie tussen mensen en dieren en we streven ernaar om producten te leveren die het leven van zowel huisdieren als hun baasje verbeteren. Van voer- en drinkbakken voor honden tot comfortabele hondenmanden en designer hondenbenches: Omlet richt zich op de gezondheid van jouw hond, zodat hij een vervuld leven kan leiden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties