Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

De rauwe waarheid: mogen honden rauw vlees eten?


Puppy eating a bone

Er is al tientallen jaren een debat gaande over de beste voeding voor onze honden: brokjes of rauw vlees? Als afstammeling van de wolf, heeft een hond een natuurlijke voorkeur voor vlees maar de evolutie van commercieel hondenvoer roept toch bij veel mensen de vraag op: moeten honden rauw vlees eten?

De geschiedenis van hondenvoer

Voor de opkomst van commercieel hondenvoer, aten onze viervoeters hetzelfde als hun wilde voorouders, de wolven. In het wild bestaat het dieet voornamelijk uit rauw vlees, botten, en af en toe wat gewassen uit de leefomgeving. Dit natuurlijke en proteïnerijke dieet houdt wilde honden gezond, in vorm, en het is afgestemd op hun evolutionaire behoeften

Is rauw vlees goed voor honden?

Rauw hondenvoer heeft de aandacht getrokken vanwege de potentiële voordelen. Voorstanders beweren dat rauw voer het dieet van de voorouders weerspiegelt en zorgt voor een gezondere vacht, betere spijsvertering en een verhoogd energieniveau. Veel huisdiereigenaren vinden een dieet met rauw vlees dan ook natuurlijk en voedzaam. Ze geloven dat het een gemakkelijke en kosteneffectieve manier is om de maaltijd van hun huisdier voor 80% uit vlees te laten bestaan. Als je ditzelfde resultaat qua proteïnen wil bereiken met droog of nat hondenvoer, dan moet je veel geld uitgeven aan de duurste varianten.

Maar sommige critici maken zich zorgen over het voeren van rauw vlees aan honden. Als het vlees niet de juiste herkomst heeft of niet van hoge kwaliteit is, kan het een hond eerder schade toebrengen dan winst opleveren. Rauw vlees van slechte kwaliteit kan leiden tot bacteriële besmettingen, een onevenwichtig voedingspatroon en een risico op botgerelateerde verwondingen met zich meebrengen. Haal het rauwe vlees daarom altijd bij gerenommeerde slagers.

Welke rauwe vleessoorten zijn veilig?

Als je overweegt om de hond op een dieet van rauw vlees te zetten, dan is de selectie van het vlees cruciaal. Vers vlees dat van hoge kwaliteit is en bij een gerenommeerde slager vandaan komt, biedt een scala aan essentiële voedingsstoffen voor de hond. Om ervoor te zorgen dat de hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft, moet je hem de meeste delen van het dier geven. Hier is een lijst met delen van dieren die bij de slager gekocht kunnen worden:

Lever

Lever is niet alleen een geweldige bron van eiwitten, ijzer, zink en foliumzuur, maar ook een goede bron van vitamine A, C, D, E en K, evenals B6 en B12. Het is het meest voedzame orgaan en mag daarom niet weggelaten worden uit het rauwe vleesdieet van de hond. De lever moet 5% van het dieet uitmaken.

Nieren

Nieren zijn ook een goede bron van eiwitten, ijzer, zink en foliumzuur. Het geeft de hond ook de nodige vetzuren en vitamine A, D, E en K, evenals alle B-vitamines.

Hart

Het hart is een van de meest voedzame spiervleessoorten in een dieet met rauwe voeding. Het is rijk aan ijzer en zink en een goede bron voor thiamine, vitamine B6 en B12, fosfor, koper en seleen. Maar het bevat ook een hoog cholesterolgehalte, waardoor het niet te vaak aan de hond gegeven mag worden.

Pens

Pens is een van de vleessoorten met de hoogste kwaliteit en het zou zeker het eerste moeten zijn dat je probeert wanneer je de hond op een dieet met rauw vlees zet. Pens is niet alleen een goede bron van eiwitten, maar bevat daarnaast weinig vet, waardoor het een goede dieetkeuze is voor de hond. Pens bevat belangrijke vitamines zoals A, B, C, D en E, evenals omega-3, essentiële vetzuren, calcium en fosfor. Daarbij zit het vol met spijsverteringsenzymen en bacteriën die helpen bij de spijsvertering.

Hersenen

Hersenen zijn het toetje van het dieet met rauw vlees. Hoewel hersenen veel eiwitten en omega-3 vetzuren bevatten, bevatten ze geen vitaminen of mineralen. Dus of je nu net begint, of al een eindje op weg bent met het rauw vlees-dieet van de hond: de hersenen kunnen het best als extraatje worden gegeven en niet als hoofdbestanddeel.

Stap voor stap

Overstappen op een dieet met rauw vlees moet geleidelijk gebeuren. Begin met kleine hoeveelheden rauw vlees naast het gewone voedsel en kijk hoe de hond reageert. Verhoog de verhouding tussen rauw en normaal voedsel langzaam, en houdt in de gaten of de hond geen tekenen vertoont van spijsverteringsproblemen of allergieën.

Beperk het dieet met rauw vlees niet tot deze vijf ingrediënten. Neem wat de slager aan te bieden heeft, zolang je de aangegeven richtlijnen maar volgt en het veilig is voor de hond om te consumeren. Je kunt allerlei vreemde delen van een dier proberen: longen, poten, runderluchtpijp, varkensdarmen, voeten en zelfs ‘’pizzles’’ (zoek maar even op wat dat in het Nederlands betekent). Hoe walgelijk het ook klinkt, honden zijn er dol op!

Richtlijnen om te volgen

Hoewel rauw vlees veel voordelen heeft, is het ook belangrijk om de richtlijnen te volgen. Zo ben je er zeker van dat de hond van het nieuwe plan kan genieten.

  • Wanneer je overstapt naar een dieet met rauw vlees, zorg dan met name voor mager spiervlees, inwendige organen en botten van rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kip en konijn.
  • Koop al het rauwe vlees bij een betrouwbare slager die vlees van hoge kwaliteit aanbiedt en bewaar het vlees na aankoop te allen tijde in de koelkast.
  • Voor extra gezondheidsvoordelen voeg je vette vis en eieren toe.
  • Het toevoegen van yoghurt met probiotische bacteriën kan helpen bij de spijvertering, maar houd de hond in de gaten als je hem zuivel geeft, omdat sommige honden lactose-intolerant zijn.
  • Geef geen gekookte botten of vlees dat over de datum is om gezondheidsproblemen en risico’s te voorkomen.
  • Zorg voor een gebalanceerd dieet met rauw vlees - wissel organen, vlees en botten af met als doel de hond 5% lever, 5% andere organen, 10% eetbaar bot en 80% vlees (inclusief pens), vet en ligamenten te geven.

Omlet en de behoeften van jouw hond

In een wereld waarin het debat over het voer van honden maar door blijft gaan, begrijpt Omlet de complexe dieetwensen van onze viervoeters. Wij geven niet één oplossing die bij iedereen past, maar streven ernaar producten te creëren die voldoen aan de individuele behoeften van de hond. Met ons brede assortiment huisdierproducten, zoals aanpasbare, comfortabele hondenmanden en luxe hondenbenches creëert Omlet ontwerpen die voldoen aan de diverse behoeften van onze trouwe viervoeters.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties