Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Mogen honden rauw vlees eten?

Voordat honden werden gedomesticeerd bestond hun dieet voornamelijk uit rauw vlees, van grote elanden tot muisjes en zelfs regenwormen. Veel mensen beschouwen dit als het gezondste dieet voor honden en steeds meer mensen gaan dan ook over op dit dieet in plaats van droogvoer. Dit omdat wordt aangenomen dat de voeding van honden voor 80% uit vlees zou moeten bestaan. Om aan een gelijke hoeveelheid eiwitten te komen op basis van een droogvoer-dieet, hangt bovendien een prijskaartje.


A Labrador puppy chewing a raw bone
Een labrador puppy kauwend op een rauw bot

Wanneer u besluit om over te gaan op een rauw vlees dieet voor uw hond, is de belangrijkste regel dat u hem altijd in de gaten houdt wanneer hij aan het eten is. Er bestaat altijd de kans dat u een stuk bot over het hoofd heeft gezien waar uw hond in kan stikken of zijn tong aan kan snijden.


A Flat Coated Retriever puppy chewing on some raw meat
Een flatcoated retriever puppy kauwend op een stuk rauw vlees

Is slachtvlees goed of slecht?

Veel mensen denken dat slachtvlees/orgaanvlees niet eetbaar is of zelfs onveilig is om te eten. Maar het orgaanvlees is voedzamer dan de stukken vlees die wij eten. Veel hondenvoer uit de winkel beval slachtvlees, maar vaak van lage kwaliteit en alleen maar om het percentage vlees op het label hoog te laten lijken. Als u besluit om over te gaan op een rauw vlees dieet, koop dan altijd het beste kwaliteit vlees dat u zich kunt veroorloven en zorg ervoor dat het vers is zodat het geen schadelijke bacteriën bevat.


Een wolvendieet - wat aten honden voordat ze hondenvoer aten?

Voor het bestaan van verpakt hondenvoer en voor domesticatie aten honden spiervlees, organen en botten maar ook rauwe eieren, fruit en groenten. Veel hondenfokkers zijn van mening dat een dieet bestaande uit rauw (slacht)vlees het beste dieet is voor een hond. Er wordt aangenomen dat het de meest natuurlijke voeding is voor honden omdat het het meest lijkt op het dieet van een niet-gedomesticeerde wolf.


A wolf chewing on a piece of raw meat
Een wolf kauwend op een stuk rauw vlees

Als u het dieet van uw hond verandert in een rauw vlees dieet, zorg er dan voor dat u mager spiervlees, organen en heerlijke sappige botten van rund, lam, varken, kip en konijn koopt. Ook is het gezond om vette vis en eieren te voeren. Sommige dierenartsen adviseren om honden ook yoghurt met probiotica te geven. Het is wel verstandig om een oogje in het zeil te houden wanneer u uw hond melkproducten geeft omdat sommige honden lactose-intolerant zijn en last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel en diarree en kunnen gaan overgeven.


Koop altijd vers vlees - risico op salmonella

Voor zowel u en uw hond bestaat er een klein risico wanneer u ervoor kiest om uw hond een rauw vlees dieet te geven (hoewel de meeste mensen vinden dat dit risico te klein is om zich zorgen over te maken). Rauw vlees kan bacteriën en parasieten bevatten die zeer schadelijk kunnen zijn en zelfs levensbedreigend. Koop altijd rauw vlees van goede kwaliteit en bewaar het altijd in de koelkast. Buiten de koelkast bederft rauw vlees snel en dat kan bijzonder schadelijk zijn voor uw hond.


Orgaanvlees is goedkoop en bijzonder voedzaam

Slachtvlees van uw buurtslager is vaak erg goedkoop en bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Om ervoor te zorgen dat uw hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft dient u hem vrijwel alle delen van het dier te voeren. Hieronder vindt u een lijst met alle delen van een dier die u bij de plaatselijke slager kunt krijgen, met al hun voordelen en voedingsbestanddelen.


Lever

Lever is een rijke bron van eiwitten, ijzer, zink en foliumzuur maar ook van vitamine A, C, E en K en B6 en B12. Het is verreweg het meest voedzame orgaanvlees en dient daarom altijd deel uit te maken van het rauw vlees dieet van uw hond. Het moet 5% van het rauw vlees dieet van uw hond uitmaken.


Raw liver bought from the local butchers
Rauwe lever gekocht bij de buurtslager

Nieren

Ook nieren zijn een rijke bron van eiwitten, ijzer, zink en foliumzuur. Het geeft uw hond ook de nodige vetzuren en vitamine A, D, E en K en alle B vitamines.


Raw liver bought from the local butchers
Rauwe lever gekocht bij de buurtslager

Hart

Hart is een van de meest voedzame soorten spiervlees. Het bevat veel ijzer en zink en is een rijke bron van thiamine, vitamine B6 en B12, fosfor, koper en selenium. Maar: hart heeft ook een hoog cholesterolgehalte, dus voer het uw hond niet te vaak. Het dient maximaal 10% van het rauw vlees dieet van uw hond uit te maken.


A raw animal heart bought from the local butchers
Een rauw hart van een dier gekocht bij de plaatselijke slager

Pens

Pens is een goede bron voor eiwitten en heeft een laag vetgehalte. Het is ook een goede bron voor vitamine A, B, C en D en omega 3, essentiële vetzuren, calcium en fosfor. Ook bevat het veel spijsverteringsenzymen en bacteriën. Wanneer u besluit over te gaan op een rauw vlees dieet voor uw hond, begin dan met het voeren van pens.

U kunt het beste kiezen voor ongewassen pens in plaats van de gebleekte, witte variant. Zo krijgt hij alle goede spijsverteringsenzymen en bacteriën binnen. pens wordt ook als probiotisch beschouwd vanwege het hoge gehalte melkzuurbacteriën. Het dient ongeveer 80% van het rauw vlees dieet van uw hond uit te maken.


Raw tripe bougth from the local butchers
Rauwe pens van de slager

Hersenen

Hersenen bevatten veel eiwitten, maar het is geen goede bron voor vitaminen of mineralen.

Voer uw hond verschillende soorten slachtvlees om erachter te komen wat hij het lekkerst vindt

Beperk het rauw vlees dieet van uw hond niet tot de bovengenoemde vijf ingrediënten. U kunt allerlei delen van een geslacht dier uitproberen zoals longen, kippenpoten, de luchtpijp van rund of varkenspoten. U vindt het misschien niet erg smakelijk klinken maar honden vinden het heerlijk.


A dog eating a pig trotter that its owner has bought from the local pet shop
Een hond eet een varkenspoot die zijn baasje voor hem bij de plaatselijke slager heeft gekocht

Richtlijnen voor het voeren van rauw vlees

Wanneer u uw hond een rauw vlees dieet geeft is het belangrijk dat zijn dieet over de gehele linie uitgebalanceerd is. Probeer niet om uw hond elke dag een gebalanceerd dieet te geven want daar zou in het wild ook geen sprake van zijn (en meestal is dat ook niet te betalen). Een gebalanceerd dieet is iets dat mensen hebben ontwikkeld, maar een wolf in het wild eet bepaalde delen van een dier, afhankelijk van de voedingsstoffen waaraan hij op dat moment een tekort heeft.


A dog eating raw beef bought from the local butchers
Een hond eet rauw vlees van de slager

De ene dag kunt u uw hond voer geven dat meer orgaanvlees bevat om hem de volgende dag voer te geven met meer vlees of bot. Probeer uw hond 5% lever en 5% andere organen te geven, 10% eetbaar bot en 80% vlees, vet en ligamenten.

U kunt in veel dierenwinkels (en tuincentra) ook voorverpakt diepgevroren rauwvoer kopen, en dat maakt het voeren van een rauw vlees dieet veel makkelijker. Dit is aangevuld met groenten zodat er vrijwel geen verdere bereiding nodig is.Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties