Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hebben mijn kippen bloedluis?

Bloedluis of vogelluismijt kunnen een lastig probleem zijn wanneer u kippen houdt. Bloedluizen zijn kleine parasitaire luizen die zich in het kippenhok kunnen vestigen en zicht 's nachts voeden met het bloed van uw kippen. Hoewel u met alle soorten kippenhokken te maken kunt krijgen met bloedluis zijn houten hokken hier het meest vatbaar voor.


A beautiful white and ginger chicken searching for some bug in the garden
Een prachtige wit met bruine kip op zoek naar insecten in de tuin

Alle Eglu kippenhokken van Omlet zijn gemaakt van kunststof en dat maakt het voor bloedluizen lastig om zich er te vestigen. Mocht er toch sprake zijn van een bloedluis invasie, dan kunnen de Eglu's heel makkelijk schoon worden gemaakt: afspoelen met een hogedrukspuit is vaak voldoende.


Bloedluis: symptomen en signalen

  • Afname van de eierproductie
  • Bleke kammen en lellen
  • Bloedarmoede
  • Aanwezigheid van rode of grijze mijten in het hok of op de vogel rond de cloaca.

Top Tip: Wanneer u uw kippenhok controleert op de aanwezigheid van bloedluizen, zoek dan aan het einde van de zitstok en in de hoeken en kieren. Een nog eenvoudiger manier om op bloedluis te controleren is door 's nachts een stuk wit keukenpapier langs de onderkant van de zitstokken te halen. Als er bloedluis aanwezig is zullen ze zich rond dit tijdstip aan de onderkant van de zitstokken begeven nadat ze zich met het bloed van uw kippen hebben gevoed. Op het keukenpapier zullen dan rode vegen zichtbaar zijn.


Bestrijden van bloedluis

Bloedluis is helaas bijzonder hardnekkig. Het kan dan ook wel even duren voordat u ze volledig uit uw kippenhok heeft weten te verdrijven, maar de aanhouder wint. Als u onderstaande stappen opvolgt zult u al snel het aantal bloedluizen kunnen verminderen. Het schoonmaken van een houten hok zal zeker een aantal uren in beslag nemen. Het schoonmaken van een kunststof kost veel minder tijd.

  1. Maak het kippenhok leeg - verwijder alle nestvulling en bodembedekking (gooi het weg in een plastic zak in de afvalcontainer om te voorkomen dat de bloedluis zich ergens anders vestigt).

  2. Strip het kippenhok volledig. Als het dak is bedekt met dakleer zult u dit moeten verwijderen en opnieuw moeten aanbrengen.

  3. Meng een desinfecterend reinigingsmiddel (bijvoorbeeld Smite Professional desinfecteermiddel concentraat - 1 liter of Barrier bloedluis X concentraat - 500ml) met water (lees voor gebruik de handleiding). Breng dit aan op het hok, besteed extra aandacht aan de kieren en hoeken. Laat 15-20 minuten inwerken.

  4. Gebruik een tuinslang (bij voorkeur een hogedrukspuit) om het hok en de onderdelen af te spoelen. Maak vooral de naden en hoeken goed schoon omdat dit de plaats is waar bloedluizen zich verstoppen. Bekijk het hok en u zult waarschijnlijk zien dat de verstoorde bloedluizen uit de kieren tevoorschijn kruipen. Ga nog eens met de hogedrukspuit over het hok. Laat 10-15 minuten met rust en controleer daarna opnieuw op de aanwezigheid van bloedluis. Herhaal dit totdat u vrijwel geen bloedluizen meer ziet.

  5. Laat het hok volledig drogen. Voor de eerste schoonmaak kunt u het beste een zonnige dag uitkiezen. Uv-stralen doden enkele bacteriën en de zon zorgt ervoor dat het hok sneller droogt.

  6. Zet het hok weer in elkaar en vul het met vers nestmateriaal.

  7. Strooi in het hele hok en over uw kippen poeder tegen bloedluis. Wrijf het poeder ook op de zitstokken zodat de overgebleven bloedluizen dit moeten trotseren om bij uw kippen te komen. Omlet heeft een groot assortiment middelen (poeders en diatomeeënaarde) om van een bloedluisplaag af te komen.

  8. herhaal de behandeling met bloedluispoeder of diatomeeënaarde om de paar dagen.

  9. In de warme maanden van mei tot en met oktober komt bloedluis veel voor en het is dan ook aan te raden het poeder dan te blijven gebruiken.
Bloedluis...houten kippenhok vs. de Eglu Cube


Reacties:

Er zijn nog geen reacties