Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Verlies van veren

Als uw kippen er een beetje verfomfaaid uitzien en misschien zelfs kale plekken hebben, geen paniek. Met een beetje extra liefde, een rustige omgeving en goed voer zal de rui snel achter de rug zijn en zullen uw kippen weer snel hun prachtig-gevederde-zelf zijn.


Three moulting chickens roaming around the garden in search for some tasty worms
Drie kippen in de rui, scharrelend in de tuin op zoek naar smakelijke wormen

Wat gebeurt er wanneer uw kippen in de rui zijn?

De rui is een natuurlijk en gezond proces. Een kip is gemiddeld eens per jaar in de rui. Hierbij vallen oude veren uit en worden vervangen door gezonde nieuwe veren. De meeste kippen ruien aan het einde van de zomer en verliezen mogelijk deels hun nekveren opnieuw op een ander tijdstip. Dit proces neemt doorgaans één tot twee maanden in beslag. Wanneer u raskippen heeft zal het u misschien verbazen hoe lang de rui duurt. De rui duurt bij raskippen vaak langer dan bij hybriden maar is zeker het wachten waard.


Kippen in de rui hebben een gezond dieet nodig

Ruien vraagt veel energie en kan een kip uitputten, dus zorg ervoor dat ze voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. U kunt uw kippen voedingssupplementen geven om er zeker van te zijn dat ze de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben en dat zorgt ervoor dat ze in goede conditie blijven.


Two beautiful Bantams searching the garden for some worms and grubs
Twee prachtige krielkippen in de tuin op zoek naar wormen en slakken

Wanneer kippen in de rui zijn hebben ze veel proteïne nodig om hun veren terug te laten groeien. Vitaminen, mineralen en aminozuren zijn de bestanddelen van proteïne. Om er zeker van te zijn dat uw kippen voldoende binnenkrijgen kunt u ze voedingssupplementen voor kippen geven. Ook kunt u uw kippen appelcider-azijn geven. Dit is rijk aan mineralen en helpt ze in goede conditie te blijven.


Voorkom stressvolle situaties

Probeer wanneer uw kippen in de rui zijn stressvolle situaties zoals een nieuw hok of de introductie van een nieuwe kip te voorkomen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat wanneer kippen in de rui zijn, ze vatbaarder zijn voor ziektes. U kunt gedurende deze twee maanden van het jaar dan ook beter geen nieuwe kippen aan uw bestaande toom toevoegen.


Waarom legt mijn kip geen eieren meer?

Kippeneieren en veren hebben een hoog proteïnegehalte. Wanneer uw kippen beginnen te ruien hebben ze alle proteïne nodig om hun veren terug te laten groeien en stoppen daarom tijdelijk met het leggen van eieren.Reacties

Er zijn nog geen reacties