Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe kom ik te weten of mijn kip wormen heeft?

Kippen zijn dol op wormen (regenwormen) maar dit is helaas niet het soort wormen waarover we het in dit hoofdstuk zullen hebben. Net als alle andere dieren kunnen ook kippen parasitaire wormen krijgen. U dient ze hier daarom regelmatig tegen te behandelen om een infectie te voorkomen. Het is makkelijker om te voorkomen dat uw kippen wormen krijgen dan uw kippen van een infectie af te helpen.

Kippen kunnen drie soorten parasitaire wormen oplopen:

  1. Rondwormen - Er zijn een paar verschillende soorten rondwormen, waaronder aarsmaden, paardehaarwormen en de (meest voorkomende) grote spoelworm. Deze kunnen overal in het spijsverteringsysteem van uw kippen worden aangetroffen. U zult ze misschien ook zien in de mest van kippen.

  2. Gaapworms - Deze wormen leven in de luchtpijp van kippen. Een kip met gaapwormen zal ‘gapen’ wanneer ze naar lucht happen en strekken hun nek uit. Kippen lopen deze wormen doorgaans op via tussengastheren zoals wormen, slakken en naaktslakken.

  3. Lintwormen - Deze wormen hechten zich doorgaans aan de darmwand. Deze wormen komen niet zo vaak voor maar kunnen het immuunsysteem van uw kippen aantasten.

De levenscyclus van wormen

Het kan door de levenscyclus van wormen moeilijk zijn om van ze af te raken. Uw kippen kunnen rechtstreeks of onrechtstreeks wormen binnenkrijgen. Rechtstreeks houdt in dat ze de wormeneieren opeten. Indirecte inname houdt in dat ze een worm of insect opeten die de gastheer is van een worm. Deze wormen vermenigvuldigen zich in uw kip en komen weer naar buiten via hun uitwerpselen. Als uw kippen besmet zijn en u van de wormen af wilt komen is dit het makkelijkst wanneer u uw kippen regelmatig naar een nieuw stuk grond verplaatst. Zo zullen uw kippen niet steeds opnieuw de wormen eitjes uit hun eigen mest binnenkrijgen.


Symptomen

Soms is het moeilijk om vast te stellen of uw kippen wormen hebben. Het is daarom belangrijk een infectie te voorkomen door uw kippen regelmatig te ontwormen. Een kip die wormen heeft zal stoppen met het leggen van eieren, kan last hebben van diarree, eet meer en zal in ernstige gevallen gewicht verliezen. Een ernstige infectie kan fataal zijn.


Preventie

Het voorkomen van een worminfectie is eenvoudiger dan het behandelen van een worminfectie. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar waarmee een worminfectie kan worden voorkomen. Omlet heeft een goed aanbod plantaardige wormkuren zoals Verm-X dat u maandelijks aan het voer van uw kippen kunt toevoegen. Om wormen te voorkomen kunt u ook gebruik maken van bijvoorbeeld Flubenvet, dat elke 3-6 maanden moet worden gegeven. Appelcider azijn is een ander natuurlijk product waarmee u uw kippen kunt behandelen om van wormen af te komen en dat bovendien bijdraagt aan de gezondheid van uw kippen. Meng regelmatig een theelepel per liter drinkwater om uw kippen in goede conditie te houden.


Behandeling

U zult regelmatig (het liefst zelfs elke dag, totdat u denk dat uw kippen wormvrij zijn) uw kippen moeten verplaatsen naar een nieuw stuk grond om te voorkomen dat ze hun eigen wormen steeds opnieuw zullen binnenkrijgen. Als u hiervoor niet voldoende ruimte heeft kunt u producten kopen waarmee u de grond kunt ontsmetten en de wormen worden gedood. Zorg er ook voor dat het gras kort is zodat Uv-stralen de wormeneitjes kunnen vernietigen. Wanneer u vermoedt dat uw kippen last hebben van gaapworm hebben ze een chemische behandeling nodig met bijvoorbeeld Flubenvet of Solubenol. Dit is onder andere verkrijgbaar via een dierenarts. Plantaardige middelen zoals Verm-X is voor de behandeling van andere soorten wormen doorgaans toereikend.



Reacties

Er zijn nog geen reacties