Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw hond eten en water geven

Honden vinden het heerlijk om te eten. En te eten… en te eten… Veel honden zouden de hele dag door eten als ze de kans zouden krijgen. Maar overvoeren is niet in het voordeel van uw hond.

Een gezonde hond is een gelukkige hond, en daarom is het belangrijk dat u uw hond een gebalanceerd dieet geeft. Het kan misschien verleidelijk zijn om uw hond eens extra te voeren of hem nog een paar snacks te geven. Toch zal uw hond op de lange termijn veel meer van uw houden als u hem gezond houdt. Laat de hoeveelheid voer die u aan uw hond geeft in verhouding staan tot de hoeveelheid beweging die hij krijgt om uw hond gezond oud te laten worden.


A Dachshund eating a great big bowl of dry food
Een teckel en een grote bak met droogvoer

Hoeveel moet u uw hond voeren?

De meeste honden houden van eten maar sommige rassen zijn nog meer op eten gefocust dan andere. Daarom kunt u uw hond niet zelf laten bepalen hoeveel hij eet, maar voor uw hond bepalen hoeveel voer hij nodig heeft kan best lastig zijn.


A Cavalier King Charles Spaniel with its head in a bowl of food
A cavalier king Charles-spaniël met zijn kop in een voerbak

Uw dierenarts kan u vertellen hoeveel voer uw hond nodig heeft op basis van zijn ras en gewicht. Ook kunt u altijd de aanwijzingen op de verpakkingen aanhouden van het voer dat u uw hond geeft. Toch dient u regelmatig het gewicht van uw hond te controleren en aan de hand hiervan de hoeveelheid voer aan te passen. Indien het formaat van uw hond het toelaat, kunt u een personenweegschaal gebruiken door eerst uzelf te wegen en dan uw hond op te tillen en samen op de weegschaal te gaan staan (het verschil in gewicht is het gewicht van uw hond). Als u uw hond niet zelf kunt wegen, kunt u met uw dierenarts afspreken uw hond regelmatig te laten controleren en wegen.


Weighing a Golden Retriever at the vets
Een golden retriever wordt gewogen bij de dierenarts

Gebruik een maatbeker

Obesitas bij honden neemt toe. Hierdoor hebben ze meer kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes, kanker en leverziekten. Het extra gewicht dat uw hond met zich meedraagt is een extra belasting voor zijn botten - honden met heupdysplasie, knieschijfontwrichting, problemen met tussenwervelschijven of andere orthopedische ziektes zullen deze extra belasting zeker voelen.


A dog food measuring cup that you can get from most pet shops
Een maatbeker voor hondenvoer (verkrijgbaar bij de meeste dierenwinkels)

Om dit te voorkomen dient u de porties die u uw hond voert in de gaten te houden. Maak gebruik van een maatbeker en volg de instructies op de verpakking van het hondenvoer. Wanneer het gewicht van uw hondenvriend toch blijft toenemen, reduceer dan de omvang van de porties totdat zijn gewicht stabiliseert op een gezond niveau.


A little puppy carrying around its food bowl
Een puppy aan de wandel met zijn voerbak

Hoe vaak moet u uw hond voeren?

Wanneer uw hond rond een leeftijd van 9 maanden fysiek volwassen begint te worden moet u erover gaan nadenken hoe vaak u hem per dat wilt gaan voeren.


A young adult Rottweiler lying on the grass
Een jonge rottweiler in het gras

De meeste honden krijgen tweemaal per dag te eten, een kleine maaltijd in de morgen en een ’s avonds. Meestal krijgen grote hondenrassen een grote maaltijd tegen het einde van de dag. Onthoud dat honden houvast hebben aan routine, dus als u besloten heeft op welk tijdstip u uw hond voedt, zorg er dan voor dat u aan deze tijd vasthoudt.


An Irish Setter licking its lips
Een Ierse setter die zijn bek aflikt

Hoeveel voer heeft uw puppy nodig?

Het is fantastisch om te zien hoe snel uw kleine pup opgroeit tot een sterke en levendige volwassen hond. Om ze een goede start te geven is het belangrijk dat ze de juiste hoeveelheid voeding krijgen. Een goede fokker of asiel kan u advies geven over het geschikte voer voor uw nieuwe puppy. Het is verstandig dit advies op te volgen. Puppy’s hebben een gevoelige maag die snel van slag kan raken wanneer hun dieet verandert, dus geef ze zeker de eerste week het voer waaraan ze gewend zijn. Hierna kunt u langzaamaan hun dieet aanpassen.


A beautifully little puppy eating a bowl of dry food in the garden
Een mooie kleine pup geniet van een bak droogvoer in de tuin

Een puppy heeft niet veel maar wel regelmatig voer nodig, doorgaans vier tot zes keer per dag. Dit houdt zijn energielevel op een constant niveau en is makkelijker te verteren dan twee grote maaltijden per dag.

Vraag de fokker, wanneer u uw puppy komt ophalen, naar wat richtlijnen om te voorkomen dat u uw pup na thuiskomst te veel op te weinig voer geeft. Doorgaans kunt u de instructies op de verpakking van het hondenvoer volgen. U zult de hoeveelheid voer misschien moeten aanpassen op basis van het gewicht en de bouw van uw hond. U moet de ribben van uw puppy kunnen voelen maar ze moeten niet duidelijk zichtbaar zijn. Ook moet u de taille van uw pup kunnen zien wanneer u hem van bovenaf bekijkt. Dit is voor alle hondenrassen een accurate manier om te bepalen of u uw pup teveel of te weinig voert.


A healthy Pinscher puppy with an abdominal tuck
Een gezonde pinscher pup met een plat buikje

Wanneer uw puppy de leeftijd van zes maanden bereikt, breng dan het aantal maaltijden per dag terug naar twee. Grotere honden krijgen dikwijls één grote maaltijd per dag, meestal ’s avonds. Ook zult u de porties van uw pup moeten verkleinen, hiervoor kunt u het beste de richtlijnen op de verpakking van het hondenvoer volgen. Voordat u de omvang van de maaltijden van uw hond aanpast kunt u uw dierenarts om advies vragen.


Hoerveel water moet een hond drinken?

Sledehonden zoals de Siberische husky halen hun water misschien het liefste uit een dikke rendiersoep. Er zijn ook rassen zoals de Lagotto Romagnolo die hun hele kop in hun drinkbak steken.

Sommige honden zullen water drinken alsof ze maanden in de woestijn hebben rondgelopen terwijl andere honden slechts zo nu en dan wat drinken.


A German Shepherd drinking from its water bowl
Een Duitse herder drinkt uit zijn waterbak

Uw hond dient te allen tijden te beschikken over een bak met vers water. Na een inspanning en tijdens warm weer zal uw hond veel dorst hebben en het is van belang dat zijn waterbak altijd vol is. Als u uw hond droogvoer geeft zal hij heel graag willen drinken nadat hij zijn bak heeft leeggegeten.


Hoeveel moeten honden drinken?

Er is geen standaard hoeveelheid water die uw hond moet drinken. Sommige honden drinken veel meer dan andere. Wel is het van belang dat u in de gaten houdt hoeveel uw hond drinkt om eventuele veranderingen in zijn drinkpatroon op te merken. Als u ziet dat uw hond veel meer of minder drinkt dan normaal, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.


A Golden Retriever puppy drinking a bowl of water
Een golden retriever puppy drinkt uit zijn waterbak

Moet een hond water drinken als hij ziek is?

Als uw hond overgeeft, bied hem dan slechts kleine hoeveelheden water aan. Door hem zoveel water te geven als hij wil zal hij meer gaan overgeven. Hierdoor verliest uw hond vocht en belangrijke voedingsstoffen.


Blaasontsteking

Het is belangrijk om op te merken of uw hond een urineweginfectie heeft. U moet hem dan aanmoedigen om regelmatig te drinken.Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties