Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe leer ik mijn hond het commando "blijf"?

Wij zijn van mening dat het trainen van uw hond de band tussen u en uw hond versterkt en hem mentaal uitdaagt. Het aanleren van het commando blijf kan goed van pas komen in diverse situaties, zoals bij het binnenlaten van gasten of wanneer u aan het eten bent en u wilt dat uw hond in zijn bench blijft. Een hond die heeft geleerd te blijven zal gehoorzamer zijn en meer zelfbeheersing hebben waardoor u beter van hem op aan kunt in uiteenlopende omstandigheden.

Honden reageren het beste op een beloningsgerichte training. Houd daarom altijd een lekkernij bij de hand als u uw hond een nieuw commando wilt aanleren. Door elke goede uitvoering steeds meteen te belonen zal hij snel bijleren. Het is van belang dat u uw hond altijd met iets lekkers blijft belonen omdat hij anders misschien weer vergeet wat u hem heeft aangeleerd. Honden zijn bijzonder gevoelig voor geluid en lichaamstaal. Zorg er daarom voor dat u het commando duidelijk en kort uitspreekt en dat u elk handgebaar steeds op dezelfde wijze uitvoert.


Teaching a dog to stay
Een hond het commando blijf leren

Het trainen van uw hond bestaat uit twee stappen. Tijdens de eerste stap ziet uw hond de belonging die hij voor zijn inzet krijgt zodat hij snel gewend raakt aan het process. Tijdens de tweede stap verstopt u de beloning zodat u uw hond kunt leren te blijven zitten zonder dat hij hier elke keer een beloning voor krijgt. Toch dient u uw hond wel elke keer een beloning te geven nadat hij een commando correct heeft uitgevoerd.


Stap één

  1. Ga naast de mat, mand of het hondenbed staan waar u wenst dat uw hond op zal blijven zitten en roep u hond bij u.
  2. Laat uw hond zien dat u een beloning in uw hand heeft door deze voor zijn neus te houden. Gooi de beloning vervolgens met een rustige beweging op de mat zodat uw hond erop gaat zitten. Wanneer u de beloning op de mat gooit, maak dan dezelfde armbeweging die u zult maken wanneer u naar de mat wijst.
  3. Wanneer u de beloning gooit en naar de mat wijst, geen uw hond dan het commando “Ga op je mat” of “Op je mat”. (U kunt zelf kiezen welk commando u gebruikt maar zorg er wel voor dat u vasthoudt aan hetzelfde commando)
  4. Beloon uw hond enthousiast wanneer hij op de mat gaat zitten met lovende woorden. Ga vervolgens een paar stappen achteruit zodat uw hond weer van de mat afgaat.

Herhaal dit een aantal keer totdat uw hond zonder aarzeling op de mat gaat zitten wanneer u dit aangeeft. Door hem een beloning te geven zal hij snel leren dat als hij op de mat blijft hij de beloning zal krijgen. Sommige honden hebben meer tijd nodig dan andere maar geef niet op, uiteindelijk zal het lukken.


Stap twee

  1. Houd een beloning in uw hand en houd deze achter uw rug. Geef uw hond hetzelfde commando dat u dat u bij stap één heeft gebruikt.
  2. Ga nu een paar stappen verder van de mat staan en wijs met uw lege hand naar de mat. Zodra uw hond zich naar de mat keert om te zien of er een beloning ligt, gooit u de beloning met een rustige beweging op de mat. Laat uw hond niet zien dat u de beloning gooit. Zo leert uw hond dat hij een beloning zal krijgen wanneer hij naar de mat gaat, ook als hij de beloning niet ziet liggen.
  3. Als uw hond uw commando juist heeft opgevolgd, loop dan een paar stappen van de mat vandaan zodat uw hond weer van de mat kan komen.

Herhaal deze stap net zo lang totdat uw hond zonder aarzelen naar zijn mat gaat en niet meer met een beloning gelokt hoeft te worden. Zorg ervoor dat u steeds hetzelfde commando geeft en steeds op dezelfde manier naar de mat wijst. Beloon uw hond elke keer uitgebreid met woorden wanneer hij naar zijn mat gaat. Wanneer hij dit zonder aarzelen doet kunt u stoppen met het gooien van de beloning op de mat. Ga in plaats daarvan naar de mat toe en geef de beloning rechtstreeks uit uw hand.Reacties:

Er zijn nog geen reacties