Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe leer ik mijn hond het commando "naast" of "voet"?

Het is het fijnste om uw hond aan de lijn uit te laten wanneer hij rustig naast u loopt zonder aan de lijn te trekken. Het is vervelend wanneer een hond steeds aan de lijn trekt omdat hij ergens heen wil gaan. In dit hoofdstuk doorlopen we de stappen om uw hond zo snel mogelijk aan te leren om "naast" te lopen.


A big strong Boxer Dog walking on the lead with his owner
Een grote sterke boxer loopt aan de lijn

Streef ernaar dat uw hond goed aan de lijn kan lopen wanneer hij zes maanden oud is. Zorg ervoor dat u de leiding neemt, anders zal uw hond de leiding over u nemen.


A great big Husky on the lead waiting for its next command
Een grote aangelijnde husky die wacht op zijn volgende commando

U moet uw hond aanleren om netjes aan de lijn te lopen. Ze begrijpen niet vanzelf dat ze niet aan de riem mogen trekken of kunnen blijven staan wanneer ze dat willen. Het kan best lastig zijn om honden ‘lijnetiquette’ aan te leren omdat ze sneller zijn dan wij en erg zijn enthousiast en de buitenwereld willen ontdekken. Sommige honden willen rondrennen zo hard als ze kunnen, andere honden vinden het juist fijn overal te stoppen, aan te snuffelen en er een plasje op te doen. Wanneer u uw hond leert om zonder te trekken aan de lijn te lopen, is het van belang dat u hem nooit toestaat aan de lijn te trekken. Als u niet consequent bent zal uw hond aan de riem blijven trekken omdat hij weet dat dit soms succes heeft.


A Beagle on the lead using a harness for extra control
Een beagle aan de lijn met een tuigje voor extra controle

U moet uw hond aanleren om gehoorzaam naast u, aan uw “voet”, te lopen zonder aan de lijn te trekken. Wanneer uw hond u naar voren trekt, ga dan stilstaan en roep hem naast u. Het kan een tijdje duren, maar uw hond zal op den duur begrijpen dat het niet de moeite waard is om voor u uit te lopen, en netjes aan uw zijde blijven.


A pack of Siberian Huskies bred to naturally pull
Een roedel husky’s trekt een slede

Na zes maanden frequente training zou uw hond gehoorzaam aan de lijn moeten kunnen lopen, zodat u hem uitlaat en niet andersom. Het zal nog voorkomen dat uw hond niet naar uw commando luistert, maar blijf volhouden en uw harde werken zal worden beloond. Uw hond zal nog altijd afgeleid worden door vreemde geuren, andere honden en geluiden, ook wanneer u denkt hem volledig onder controle te hebben. Onthoud dat sommige honden, zoals husky’s, gefokt zijn om te trekken. Bij deze rassen zal het langer duren voordat ze het commando “naast” gehoorzamen.Reacties

Er zijn nog geen reacties