Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Verlatingsangst - Hoe leert u uw hond om alleen thuis te blijven?

De band die zich ontwikkelt tussen uw gezin en uw hond is sterk. Honden zullen zichzelf snel gaan zien als deel van hun nieuwe roedel (uw gezin). Wanneer u uw hond gedurende de dag alleen moet laten kan hij zich in de steek gelaten voelen en angstig worden.


A sad Mastiff left at home alone
Een droevige mastiff die alleen thuis is

Verlatingsangst is de voornaamste oorzaak van vernielzuchtig gedrag wanneer een hond alleen thuis wordt gelaten. Hij kan gedrag vertonen zoals kauwen, bijten, blaffen, kwijlen, willen ontsnappen, ijsberen en eten stelen. Honden kunnen dit gedrag gaan vertonen omdat ze gestrest raken wanneer ze alleen worden gelaten, ze gescheiden zijn van het gezin, er sprake is van een verandering van hun omgeving of wanneer hun routine wijzigt. Vaak zult u zien dat uw hond verlatingsangst heeft wanneer u aanstalten maakt om hem alleen te laten of wanneer u net bent vertrokken.


Two bored dogs left at home with nothing to do
Twee honden die zich vervelen terwijl ze alleen thuis zijn

Voorkomen en tegengaan

Laat uw hond eraan wennen dat hij korte tijd alleen is zodat hij weet dat alles goed zal komen. Hoe vroeger u hier aan begint, des te effectiever de training zal zijn. Benchtraining is de beste manier om uw hond hier aan te laten wennen omdat het uw hond een rustige omgeving biedt die helemaal van hem is. Het is belangrijk dat u uw hond toelaat om tijd alleen door te brengen, bijvoorbeeld in zijn bench, een andere kamer of in de tuin. Zo voorkomt u dat uw hond te erg afhankelijk van u raakt. Laat uw puppy niet alleen omdat hij ongewenst gedrag kan ontwikkelen wanneer u hem niet kunt zien. Wel kunt u een pup al benchtraining geven wanneer u hier toezicht op houdt. Wilt u meer lezen over het geven van benchtraining aan uw puppy, klik dan hier.


Een hond met verlatingsangst benchtraining geven

Benchtraining geven is een effectieve methode om verlatingsangst te voorkomen. Als uw hond vernielzuchtig wordt wanneer u niet aanwezig bent, kan het zijn dat hij dit gedrag vertoont omdat hij angstig is. Wilt u meer te weten komen over hoe u een oudere hond aan een bench kunt laten wennen, klik dan hier. Laat uw hond aan het begin van de training korte tijd alleen om hem te laten zien dat het niet erg is om alleen te zijn. Laat hem steeds iets langer alleen wanneer hij zich op zijn gemak gaat voelen. Maak uw hond moe voordat u begint aan de benchtraining door een lange wandeling met hem te maken. Zorg ervoor dat de bench een comfortabele en uitnodigende plaats is voor uw hond door er een zacht kussen in te leggen en hem te belonen wanneer hij rustig en stil is.

Zorg ervoor dat uw vertrek niet te lang duurt. Hoe minder ophef u veroorzaakt, des te beter. Het kan een goed idee zijn om uw hond iets te geven dat hem afleidt zodat hij zich er niet te erg van bewust is dat hij alleen is. Geef uw hond bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje of een Kong gevuld met zijn favoriete snacks.


Anti-stress vest

Wanneer u thuiskomt na een lange dag werken zult u bij thuiskomst misschien meteen uw comfortabele kleding willen aantrekken, zoals een pyjamabroek en een vest. Dit soort kleding helpt ons te ontspannen. Het zal u daarom misschien ook niet verbazen dat er ook voor honden speciale kleding is die helpt hem te ontspannen.


A very upset Labrador that has been left at home alone all day
Een labrador die van streek is omdat hij de hele dag alleen thuis is gelaten

Een anti-stress vest kan helpen om uw hond zich op zijn gemak te laten voelen. Het geeft een zachte druk op de torso van uw hond en dat heeft op veel honden een kalmerend effect. Zo’n vest kan zinvol zijn voor honden die verlatingsangst hebben, of voor honden die bang zijn voor vuurwerk, onweer of het reizen in een auto.Reacties:

Er zijn nog geen reacties